Прегледана и обновена на 17-11-2016

Какво трябва да знаем за нашата температура при бременност!?
Бременността е едно невероятно вълнуващо изживяване за всяка жена, но то може и да бъде доста объркващ период за бъдещите майки. Това е така, защото тялото претърпява много промени. Много жени, които ще стават за първи път майки и не са запознати с промените на тялото, които да очакват, може да изпитат много объркване и тревога. Една от най–важните промени, която се осъществява е покачването на телесната температура при бременност. Най–доброто време да се идентифицира вашата средна базална телесна температура (БТТ) е сутрин, преди да станете от леглото. Има три начина за наблюдение на вашата базална температура и те са през ректума, вагината или устата. За последователни резултати трябва да вземете вашите резултати ежедневно по едно и също време на деня. Средната базалната температура за хората е 36.8º С. Прочетете нашата статия, за да научите как се променя температурата на тялото ви по време на бременността и какво можете да направите за него, ако температурата ви излиза извън нормалните обичайни граници. Вижте повече в статията Как се Измерва Базалната Температура!

температура и бременност

Телесната температура при бременност
Ако забележите покачване на вашата базална температура, две седмици след овулацията, шансовете да сте бременна са високи. Това е един от първите признаци на бременност, още преди знака на пропуснатия месечен цикъл. Въпреки че бременността засяга средната базална температура, това е основно по време на първия триместър от бременността.

Причини за повишаване на вашата телесна температура при бременност
Защо моята температура при бременност се повишава? Това може да се дължи на две основни причини. Първата е ускоряването на метаболизма ви. Тялото естествено разбира, че сега трябва да се грижи за две същества, вас и бебето, и увеличава своята нормална дейност, което води до по–висока температура на тялото ви от обикновено. Другата причина  може да са хормоналните промени, които настъпват в тялото на жената. Тези хормонални промени водят до ефекти подобни на горещи вълни, които увеличават температурата.

Колко високо се повишава температурата на тялото при бременност?
Възходът обаче не е твърде висок и средно базалната ви температура при бременност може да  нарасне само с 0.2ºС. Ако например вашата средна БТ е 36.8ºС, тя ще се покачи до 37ºС и това увеличение може да продължи през първите няколко месеца от бременността.

Други съображения – кога повишената температура при бременност е признак за някакъв проблем?
Повишаването на телесната температура при бременност може да бъде основен признак и за болест. Ако забележите повишаването на вашата средна базална температура и започнете да се чувствате сякаш сте с настъпваща болест, трябва да се свържете с вашия лекар. Понякога появата на по–висока температура при бременност може да се дължи на промени в начина на живот и дейностите, които предприемате, докато сте бременна. Безсъние, стрес, физическа активност, кофеинови напитки и топло или влажно време могат да увеличат телесната ви температура.

Как да получите помощ при появата на температура при бременност?
Можете да избегнете прегряването като се стараете да сте далеч от горещи, влажни среди като сауни и джакузита. Също така като се обличате в дрехи, които позволяват правилната циркулация на въздуха и като се упражнявате в места, които имат подходяща вентилация както. Избягвайте ко