Температура при Бебе

Какво трябва да знаем при наличието на висока температура при бебе!
Всички новородени бебета, които се хранят чрез естествената майчина кърма, имат защита срещу повечето инфекции. Това е така защото чрез майчината кърма те получават различни антитела. Ето защо е важно да кърмите вашето бебе. Този естествен имунитет го няма при бебетата хранени с адаптирани млека. Болестотворните микроорганизми успяват да се промъкнат и през най–силните защитни механизми. Повишаването на телесната температура при бебето е белег, че организмът се бори с инфекция.

Всеки знае, че нормалната телесна температура при човек е около 37 градуса. Така е и при бебетата, температурата варира около тези 37 градуса с отклонение няколко десети.

Нормално е бебетата през първата 1 година да прекарат няколко леки инфекции, които са придружени с висока температура. Ако вашето бебе има висока температура – над 38 градуса, незабавно трябва да потърсите лекарска помощ. Това важи с изключителна сила за бебета под 3 месечна възраст. Наблюдавайте бебето и за други симптоми заедно със високата температура като: диария, повръщане и т.н. Внимавайте вашето бебе да не се обезводни, поради високата температура и големите загуби на течности чрез потта. Вероятността от дехидратиране се увеличава в пъти, ако вашето бебе освен висока температура има и диария. Тук също трябва да внимавате за фебрилни гърчове (свързани с повишаването на температурата).

температура при бебе

Ако вашето бебе е между 6 месечна и 4 годишна възраст, тези гърчове предизвикани от висока температурата не са сериозно заболяване. Но при малките бебета под 6 месечна възраст тези фебрилни гърчове, може да са симптом на някое сериозно заболяване, което изисква съветването с лекар. Не излагайте вашето бебе на така неприятната висока температура с гърчове, а веднага се обадете на вашият лекар.

Кога да потърся лекарска помощ при висока температура при бебе?

 • Ако вашето бебе е под 3 месеца и има висока температура – над 38 градуса.
 • Бебето има повишена температура в съчетание с други симптоми като затруднено дишане, унесеност, диария или повръщане.
 • Вашето бебе развива червен обрив, който не избледнява.
 • Вашето дете има пристъп (конвулсии)
 • Треската продължава повече от 5 дни
 • Здравето на вашето дете се влошава с всеки изминал час или ден

На вниманието на родители, които за първи път се сблъскват с повишена температура при бебето!
Никога не давайте на бебето като температурно – понижаващо средство аспирин (ацетизал), защото използването при малки бебета се свързва с висок риск от развитие на синдром на Рей. Това може да се случи рядко, но е опасно заболяване което засяга нервната система и черният дроб. Ацетаминофенът (парацетамол) понижава температурата, но не бива да се дава на бебета под 3 месеца без изричните указания на педиатър. Не надвишавайте пределно допустимите денонощни дози парацетамол.

Как да премеря температурата на бебето?
Най–точно и лесно можете да измерите температурата на бебето с ректален термометър (продава се във всяка аптека). За да измерите ректалната температура, фиксирайте бебето с едната си ръка, като я поставите малко над дупето му. С другата ръка вкарайте предварително намазания с вазелин връх на термометъра на 1 – 2 см в ануса на бебето. Внимателно задръжте термометъра за 2 минути и след това го извадете, за да видите какво показва

Как да измеря ректалната температура на бебето стъпка по стъпка:

 1. Първо измийте с вода и сапун самият термометър
 2. Погледнете какво показва термометъра, той трябва да показва под 35 ° С.
 3. Сложете на върха на термометъра малко вазелин, за да проникне по лесно в ануса на бебето и да не го нарани.
 4. Сложете бебето да легне в скута ви или на твърда бебешка подложка
 5. трябва да го хванете здраво малко над нивото на дупето с едната си ръка
 6. С другата ръка вземете термометъра и внимателно вкарайте намазания връх на термометъра с вазелин на 1 –2 см в ануса на бебето. Изчакайте две минути, като през това време може да говорите на бебето и да го успокоявате. Повечето дигитални термометри като отчетат температурата издават звук.

Ако термометъра показва повече от 37,5 –  38 градуса, бебето има повишена температура. Отново премерете температурата след 30 минути и ако все още е висока, консултирайте се с вашия педиатър.

Пояснение за вида на термометъра: Какъв термометър трябва да използвам?
Има няколко различни вида термометри достъпни в аптеките. Цифровите термометри обикновено са бързи и точни. Други термометри са тези за уши или ленти, които се поставят върху челото на бебето. Стъклените живачни термометри не се препоръчват, защото се чупят лесно, а живакът в тях е отровен. Когато купите термометър трябва задължително да прочетете инструкциите за употреба.

Въпроси и Отговори при наличието на висока температура при бебе:

 1. Над 38 градуса ли е ректалната температура на бебето? Има ли и други оплаквания като хрема, шумно дишане, обрив или диария? Раздразнително и кисело ли е то? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Инфекция или друго състояние, изискващо лечение. Какво да правя: Повикайте вашия педиатър. Той ще прегледа детето, за да отхвърли наличието на сериозно инфекциозно или друго заболяване.
 2. Имало ли е наскоро бебето повишена температура за 3 до 5 дни? Има ли петнист розов на цвят обрив по тялото? След спадането на температурата ли се е появил обривът? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Розеола инфантум – заразно вирусно заболяване. Какво трябва да направя при розов обрив по тялото на бебето: Повикайте вашия педиатър. Той ще прегледа детето и ще ви обясни как да понижавате температурата при нужда. Повикайте го отново, ако състоянието на бебето не се подобри или температурата не спадне.
 3. Мога ли да дам сироп с парацетамол на моето бебе? Ако бебето ви е под три месеца, не трябва да се дава парацетамол, без значение дали като сироп или в друг вариант, освен ако не е препоръчано от лекар. Ако бебето е по–голямо от три месеца бихте могли да му даде препоръчителната доза.
 4. Вярно ли е, че високата температура може да предизвика фебрилни гърчове? Да, фебрилни припадъци може да са причинени от висока температура. Това е така, защото част на тялото, който регулира температурата не е напълно развита, все още. Когато бебето порасне, тялото му ще започне по–добре да регулира телесната температура и вероятността от фебрилни гърчове ще намалее.
 5. Може ли със студена гъба или кърпа да охладя бебе с висока температура? Не, това не е препоръчително. Важно е да не ги охлади прекалено бързо, а със студена гъба или кърпа има вероятност самата температура на бебето да падне бързо.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!