Защо Бебето Плаче

В тази статия сме подготвили най–честите въпроси от родителите на тема „Защо бебето плаче?, какви са симптомите и причините за това!“. Един вид това са въпроси и отговори по темата.

Може да прочетете друга наша предходна статия в която разказваме как бебешкия плач е комуникация и може да означава различни неща, като: мръсни пелени, глад, страх и т.н. озаглавена Защо плаче бебето?, но ние не спряхме само до там и написахме настоящата публикация с въпроси и отговори свързани с плача на бебето.

Въпроси от родители и отговори от лекари на най–честите въпроси, когато бебето плаче:

1. Защо бебето плаче по едно и също време всеки ден, успокоява ли се, когато му обърнете внимание? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Придирчивост. Какво да направя ако бебето плаче всеки ден: Продължавайте да давате на бебето вниманието, от което се нуждае, защото то се радва на вашата компания и скоро ще намери други начини да ви го показва.

защо бебето плаче

2. Защо бебето плаче всеки ден от 1 до 3 часа, особено в късният следобед? Под 4 месеца ли е вашето бебе? В добро общо състояние ли е? Имали газове, дърпали си крачетата, свива ли се, като че ли го боли? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Колики, които обикновено се проявяват между втората седмица и 4–5 месеца след раждането. Какво да правя ако бебето плаче при колики: Бебето трябва да се храни и да се оригва добре, да бъде облечено е удобни дрешки и да бъде преповивано редовно. Опитайте се да го успокоите и да свикнете е плача му. Знайте, че коликите скоро ще изчезнат от само себе си. Ако плачът стане необичайно отчаян, повикайте вашия педиатър. Той вероятно ще прегледа детето, за да отхвърли наличието на друго по–сериозно състояние.

3. Ако кърмите вашето бебе, има ли то колики няколко часа след като сте консумирали млечни продукти? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина за поява на плач от колики е: Непоносимост към кравето мляко (рядко се случва). Защо бебето плаче след хранене: Потърсете съвет от вашия педиатър. Ако той се съгласи, елиминирайте млечните продукти от диетата си за две седмици. Малка част от децата отговарят на подобна стъпка, но при повечето не се отчита ефект. Ако оплакванията изчезнат и след това се появят отново, когато внесете краве мляко и неговите субпродукти в диетата си, детето вероятно наистина има непоносимост към тези субстанции. Обсъдете вашата диета с педиатър.

4. Защо бебето плаче в края на деня, след като е имало много нови преживявания, като например – среща с нови Хора? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е Превъзбуда. Какво да направя за да успокоя бебето за да спре да плаче: Нищо, освен опит да успокоите бебето и да проверите дали има всичко, от което се нуждае. Някои деца са особено чувствителни на нови преживявания и имат нужда от време, за да ги асимилират.

5. Има ли напрежение в семейството? В състояние на силен стрес ли е този, който се грижи за бебето? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Емоционално напрежение. Какво да правя ако бебето плаче при емоционално напрежение: Дори и най–малките бебета усещат емоционалните промени. Дори и да се случват големи промени, опитайте се да запазите дневния режим на бебето възможно най–близко до нормалния. Обръщайте му повече внимание и се опитайте да се успокоите.

6. Рядко ли плаче вашето бебе? Отказва ли последното хранене за деня? Има ли хрема, запушен ли му е носът? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Ушна инфекция. Какво да правя, ако бебето плаче при инфекция: Повикайте вашия педиатър. Бебетата с ушна инфекция (отит) през деня могат да се чувстват добре, а през нощта и в легнало положение да имат силни болки. Ако действително се касае за отит, детето се нуждае от антибиотично лечение.

7. Особено силен ли е плачът на бебето? Напрегнат и подут ли е коремът на детето? Има ли повръщане на жълто–зеленикави материи или изхождане на кървави изпражнения? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Блок по хода на червата или друго сериозно чревно заболяване. Какво мога да направя и защо бебето плаче силно и повръща: Незабавно повикайте вашия педиатър. Не давайте храна на бебето, докато не го прегледа лекар. Ако диагнозата се потвърди, детето се нуждае от спешна медицинска помощ.

Отговорихме на вашите въпроси – Защо бебето плаче?! Дано сме били полезни! Ако имате и други въпроси свързани с отглеждането на вашето бебе ни ги изпратете. 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здр