Първи ден и първа нощ с Бебето в къщи

Когато сте вкъщи с вашето бебе за първи път след изписването от родилното отделение – независимо дали това се случва през нощта, или през деня – това безспорно е един от най-специалните моменти в живота на майката, който обаче е и един от най-трудните и най-емоционални мигове, който изненадва жените по толкова много начини.

Ето 5 основни неща, които никой няма да ви каже за първата ви нощ с бебето, след като сте се прибрали у дома:

крачета на новородено бебе

1. Може да откачите малко, както се казва.
Макар че е нормално да се чувствате нетърпеливи да се приберете вкъщи, докато сте в болницата, когато всъщност вече сте у дома и лекарите и медицинските сестри са изчезнали е нормално дори да серазстроите, защото бебето, живеещо в къщата ви може да се окаже истинско предизвикателство. Между вашите полудели хормони, липсата на сън и осъзнаването, че сте единственият отговорен за живота на друг човек, не се изненадвайте, ако се чувствате малко тревожни. Нормално е.

2. Може да получите нощно изпотяване.
Това може да не се случи на всички нови майки, но един от резултатите от полудялата скала от хормони след раждането може да бъде това, че ще се събуди в средата на нощта, потопени в пот и това е състоянието, за което новите майки рядко знаят! Разбира се, винаги трябва да се консултирате с Вашия доктор за всякакви опасения, които възникнат около вас и бебето ви.

3. Може да не можете да спите – дори ако бебето ви спи.
Поради факта, че животът ви е направил 180 градусово преобръщане по възможно най-вълнуващия начин, не е необичайно да не можете да заспите, дори ако вашето малко мъниче е дълбоко заспало точно до вас. Също така, много е вероятно е когато вие накрая заспите, вашето бебе да бъде готово за следващото му хранене.

4. Кърменето ще боли в началото.
Може да сте виждали тонове снимки в социалните медии на жени мирно кърмещи бебетата си, изглежда като че ли не изпитват никаква болка. Но истината е, че когато едва започвате, може да е супер неудобно и болезнено. Също така, не се изненадвайте, ако кърменето боли повече през нощта, когато всичко, което искате да направите е просто да поспите.

5. Може да плачете много.
Отново: хормони, хормони, хормони. Също така току-що сте се срещнали с една от най-големите любови в живота си! Напълно естествено е да се окажете облени в сълзи за всяко малко нещо през деня, в който се приберете от болницата – хубави и лоши неща. И е нормално това да трае няколко дни след това.

Какво да очаквате, когато се приберете с бебето вкъщи за първи път:
1. Хранене на новородени
Тъй като техните стомаси са толкова малки, новородените трябва да ядат малки количества често – около 30 до 80 грама в даден момент. Някои бебета искат да ядат на всеки два до три часа, а други ще бъдат гладни дори още по-често. Докато някои бебета показва, е са гладни със силни викове, други дават по-фини сигнали като смучене на ръцете, удряне на устните си, или обръщайки главата си към гърдите ви или бутилката. През първите дни след раждането, новородените обичайно губят около 7% от телесното си тегло. Това е нормално явление, но знайте, че Вие трябва да храните новороденото бебе на всеки 2 часа, докато то се върне към теглото си от деня на раждането. Новородените обичайно са сънливи, така че може да се наложи да събудите малкото си, за да се нахрани и да го насърчавате нежно да остане будно по време на хранене. Повече може да научите в Хранене на новородено бебе.

2. Оригване, хълцане и плюене
Някои бебета трябва да се оригват често, докато други се оригват сами и се нуждаят от много малко помощ от вас. Ако новороденото е нервно или изглежда неспокойно по време на или след хранене, може би трябва да му помогнете да се оригне и най-вероятно то ще се успокои. Няма нужда да прибягвате до силни и груби движения, когато „потупвате“ гърба на бебето – нежните кръгови движения или леки потупвания ще доведат до желания резултат. Не се притеснявайте от хълцане или плюене. Хълцанията са нормални за новородените бебета и не причиняват дискомфорт. Знайте, че плюенето по време на хранене или дори след хранене в малки количества или нещо, което може да изглежда като цялото хранене – е нормално. Ако бебето ви плюе прекомерно или плаче много след хранене, то може да има рефлукс. Прочетете повече за разликата между рефлукс, който е нормален и гастроезофагеална рефлуксна болест, която изисква лечение. Съобщавайте всяка нередност и безпокойство на своя лекар. Повече може да прочетете в отделна публикация – Оригване на бебе.

3. Пишкане и акане на бебето
Кърменото бебе ще има поне 5 мокри памперса на ден. Кърмените бебета акат повече от ядящите адаптирани млека, защото формулата отнема малко повече време за храносмилането. Учудващо, но в наши дни в някои адаптирани млека има и палмово масло. Но редовността на акането при кърмените бебета може да варира значително: Някои се изхождат много рядко.

4. Плачът на новороденото
Няма да ви заблуждаваме, но новороденото ви ще плаче много. Колко често, колко трудно и колко време са променливи ,които ще търпят развитие с времето. През първите няколко дни много от новородените са забележително тихи и сънливи. Но до 2 седмици едно типично новородено ще плаче около два часа на ден. Плачът обикновено се увеличава от 6 до 8 седмична възраст, след което започва да затихва. С натрупването на опит ще стане по-лесно да разберете защо бебето ви плаче. В такъв момент проверете най-вероятните виновници за плача – замърсени пелени, глад, преумора, неудобство – и вероятно ще намерите източника. Ако не, друга причина за началото на нервността може да бъде свръх стимулация. Някои бебета плачат, когато са сред прекален шум или активност. Ще има моменти обаче когато новороденото плаче без ясна причина, и тогава ще трябва да разберете какво успокоява вашето бебе. Помнете: Няма такова нещо като ,,разглезване” на новороденото, така че отговорете на неговия плач с достатъчно внимание. Защо плаче бебето?

5. Сънят на новороденото
Малкото коремче на новороденото ви ще доведе до това то да се буди на няколко часа, за да се храни. Вашето бебе ще спи около 16 до 18 часа общо всеки ден. Може да искате да следите кога и къде спи бебето, за да може да отговорите на всички въпроси на лекаря за вашето бебе. За щастие, новородените имат невероятната способност да заспят почти навсякъде – в столчето за кола, в леглото или в ръцете ви. Без значение кога и къде спи бебето, винаги го поставяйте на гърба му и махайте всички свободни одеяла, възглавници, юргани и играчки, за да намалите риска от синдром на внезапната детска с