Прегледана и обновена на 05-09-2016

Какво по важно има в живота на родителите освен техните деца. Всичко се върти около малките бебета и тяхното развитие. Минаваме през много трудности и проблеми, докато свикнем с всичко ново. Но когато видиш детската усмивка на лицето е достатъчно, тя дава сили да се заредим и продължим наново. Физиологичното развитие не може без един добър сън, затова е изключително важно да усъвършенстваме различните трикове за приспиване на бебе.

Какво е сънят за децата?
Сънят е неизменна част от съществуването на всички хора, още от новородени. А бебета имат нужда от повече сън затова е важно да усвоим добре различните методи и техники за приспиване на бебето. Организмът на човек е така създаден, че сънят ни е необходим, за да се чувстваме добре и силни. При децата сънят е задължителен, чрез него те растат. Както казват бабите – бебето расте най–много, докато спи. И всъщност е така, както знаем новородените спят през почти цялото време. Тогава тялото е в пълен покой и се развива най–бързо. Причина за това е хормона на растежа, който както знаем е най–силно развит през ранната детска възраст и разбира се отделянето му се случва, когато детето спи. Затова е изключително важно да приспивате бебето от малко и то да свикне с режимите през денонощието.

приспиване на бебе

Колко време спят бебета?
В зависимост от възрастта на детето то спи и различно време. Като новородените спят най–много и с напредването на месеците сънят става все по–малко време от деня. Новородените спят през почти цялото време, това се променя, когато бебето навърши 3 месеца или някъде там. Тогава сънят е в рамките на няколко часа дневно, през останалото време то будува. От тук за напред ще е изключително трудно или лесно за вас да използвате различни методи за приспиване на бебето в зависимост от самото него. Около 6 месец  детето спи по 3 пъти на ден, а след навършването на 1 година по 2 път на ден. Разбира се в това число не влиза нощният сън, той е основен за всички деца без значение от възрастта. И така след вече 1 година и малко, обикновено след 18 месеца то започва да спи само на обед. Има и различия в това кога и колко спи всяко дете, защото всички са различни и имат различни организми, има деца, които спят по 40 минути и други, които спят по 2 часа. Това е напълно нормално не се стряскайте от този факт. Детето спи толкова, колкото му се спи.

Приспиване на малко дете!
Заедно с другите задължения – хранене, преобуване влиза и приспиване на бебето. То е основна част от ежедневието на всяко малко дете, особено в началото. В моментите, когато бебето е в толкова близък контакт със своя родител е толкова нежно един вид те се опознават. Няма нищо по–хубаво от това. И все пак самото приспиване на бебе не е толкова лесно, както изглежда. Детето се нуждае от нежност и сигурност от своите родители, тази близост им помага да се чувстват обичани. Има противоречиви мнения за това как де приспиваме децата си. Някои смятат, че това с гушкането и люлеенето са отживелица един вид, защото така детето се разглезвало от малко и други подобни. Някои родители решават да оставят бебетата си да заспиват сами без никаква помощ. Вярно е този метод ви осигурява спокойствие и ви спестява държането на ръце, но дали така детето се чувства добре. И все пак всеки родител решава, какво е най–добро за него. Както казахме по принцип възпитанието започва още от самото раждане на детето и е важно какво и кога се прави, заради това има различни варианти за приспиване на бебе и всеки може да избере кое го устройва. Разбира се има граница, която е златната среда  за отглеждане на дете и всички специалисти биха ви казали да я откриете. Едно новородено бебе има нужда да бъде гушкане, но също така трябва да знаете кога да не прекалявате. Не бъдете прекалено добри или строги и ако се питате какво има общо с това ще разберете.  Представете си, че иска постоянно да бъде в ръцете ви, когато ще спи, това е много трудно и отнема много сили. Но има и друг вариант да го оставите да плаче в креватчето си докато заспи уморено от сълзи и това не е добре за него. Затова намерете начин да да приспивате бебето и да сте до него през този момент.

Трикове за приспиване на бебе?
За да откриете златната среда за вас и вашето дете има няколко трика да си помогнете, така че всички да бъдат доволни и да не изпадате в крайности от типа на прекалено задоволяване на бебето или обратното. Няма лесно начало във нищо, но когато свикнете и намерите най–добрият начин за приспиване на бебето ще се нагодите и всичко става по–лесно за вас и детето.

– Не чакайте на детето да му се доспи прекалено много, тогава става много раздразнително и всичко се усложнява, но дори и да се усложни не се изнервяйте защото това се отразява и на него.
– Вечер непременно преди да го приспивате го изкъпете, а след това в бебешката стая на топло – това ще го успокои и ще заспи по–бързо.
– По време на приспиването на бебето вземете любимата му играчка, а защо не и да му четете книжка, нищо че то още не ви разбира.
– Важно е осветлението в стаята. Тя трябва да е мека и да не дразни вашето бебе.
– Ако решите, че няма да го люшкате, за да заспи може да опитате следното. Легнете при него да сте близко и му говорете тихичко. Така го предразполагате и то чувства нежност и близост. Разбира се тук има опасност бебето да приспи вас, а не вие него.
– А ако сте от онези, които са готови да гушнат и залюлеят детето може да опитате на ръце, а онези, които искат да пробват нещо по–лесно може и на крака. Седнете и сложете възглавницата на краката сив близост до ходилата. Сложете детето на нея и го заклатете леко. Когато заспи разтворете краката си и го сложете на леглото. Това  е лесен вариант за приспиване на бебе и със сигурност не причинява умора във вас.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.