Бебе на 9 Месеца

Общо развитие при бебе на 9 месеца

Нещата са вече познати и родителите влизат в един период, когато знаят колко е нормално да качат техните деца, като килограми и височина. След 9 месеца прекарани в постоянна близост до детето нещата се научават и не случайно казват, е майката става половин доктор. Храната, която приема бебето в комбинация с вече развитите двигателни умения влияят на качването на килограми. През 9 месец едно бебе прибавя към теглото си средно между 250–400грама. Височината също се променя и се покачва с около 2 см, като пак се подчертава, че това не се отнася за всяко дете. Информацията е средно казана и зависи от много неща. При някои деца никнат първите предни резци (горни или долни), а при други никнат страничните резци вече долните.

Двигателно развитие на бебето

Деветият месец е много противоречив при повечето деца. Причина за това са разликите в това, което може и не може да прави всяко бебе на 9 месеца. Например има бебета, които през 9 месец правят първите си стъпки и прохождат, но също така има деца, които тепърва сега започват да сядат самостоятелно и се учат да се изправят. Всичко това е нормално и няма смисъл от притеснения ако вашето дете все още не пълзи например. Това, което със сигурност трябва да бъде овладяло е движението на ръцете, ползва ги добре, като захваща предмети с различна големина без проблем. Лекарите казват, че децата се изправят самостоятелно и с помощта на родител може да прави малки крачки. Всъщност това е важно упражнение за бебето, така се научава да поема тежестта на тялото си върху краката. Бебето вече сяда само, но дойде ли време да седне от право положение му е трудно. Към края на 9 месец открива плавното и леко спускане по дупе назад, за да седне. Ако вече сте на етап пълзене, спокойно може да очаквате първите стъпки на вашето бебе, ако пък сега се учи да пълзи също е нормално.

Комуникация с бебе на 9 месеца

бебе на 9 месеца

През този период нещата не се променят много. Детето все още има страх от изоставяне и иска постоянно да бъде близо до майка си. Вече се опитва да произнася звукосъчетания, като в началото може да чувате ма–ма или та–та, но то не ги ползва съзнателно. През 9–тия месец комуникацията на бебето все още се изразява най–силно чрез  плач и смях. Отново разпознава хората и предимно недоволства когато е в компанията на непознати. Сега е периодът когато иска да повтаря всичко казано от родителите и близките около него. Ще забележите как повечето бебета на 9 месеца с интерес ще слушат всеки ваш разговор и ще се опитват да имитират всеки ваш звук. Като цяло може да наречем „9 месец“, че е изцяло месец на имитатора. Развива се в това най–добре да повтаря всичко, като не говорим само за думи, става въпрос за подсвиркване, пляскане, кихане, кашляне и всички звуци, които са му интересни. Сега е ред на вас големите да му помогнете да изучи света на говора и интонацията. В началото може да ви слуша, но все още не разбира всичко казано по–скоро следи за тона и интонацията, с която говорите. През 9 месец идва време да започнете да казвате НЕ на някои неща, които не е позволено да пипа например. За да помогнете на детето да разбере смисъла на думите и тяхното предназначение е добре да му говорите постоянно – докато готвите, храните се или сте на разходка. Показвайте му всеки предмет и обяснявайте за какво служи и как се ползва, така задоволявате неговото безгранично любопитство през деветия месец от неговото раждане. С всеки ден става все по–забавно и интересно, заедно откривате Света по един различен начин и за двама Ви.

Умствено развитие при бебе на 9 месеца

Умственото развитие зависи изцяло от любопитството на детето и вниманието на родителите. Колкото повече се занимавате с него, толкова повече иска да научи то. Сега е важно да опознава всичко и иска да пипне на всякъде. Особено децата, които вече пълзят проучват всичко. Представата им за околността  е толкова добра, че те вече знаят, че има предмети, които може да не виждат, но е са там и ги търсят упорито. Има занимателни игри и песни, с които детето учи много за себе си и всичко около него. Например едно от любимите неща на 9 месечно бебе е да пълни дребни неща в по–голям предмет например кутия. Сега откриват и начин да чуят различни звуци, които те произвеждат, чрез удряне на 2 или повече предмета един в друг. Не се сърдете, че иска да бърка в шкафовете и да дрънчи с купички и лъжици.

Храната и сънят при бебе на 9 месеца

Храненията за бебето остават 5 на брой и през този период. Като първото е около 6.30 сутринта и всяко следващо е след около 3 часа и половина. Ако вече има зъбчета е нормално да му давате настъргани на ситно зеленчуци според сезона. Менюто на бебето през 9 месец вече е многообразно, включва – каши, грис, зеленчукови, плодови и месни пюрета. Също така супи и любимата на повечето бебета попара със сирене. Продължава да се дава през ден половин твърдо сварен жълтък заедно с зеленчуково пюре. Две от храненията са с кърма или адаптирано мляко. Вече е време да пробвате бебето да пие от чаша. Има специални детски чаши наподобяващи шише с удобни дръжки. Идва време за постепенно отказване от биберони и шишета. Другото, което се променя е желанието на детето да се храни само. Давайте му в края на храненето, когато то е почти сито, защото в началото всичко ще бъде просто игра и разпиляна храна навсякъде около него. Важно е проявата на желание и нуждата да бъде самостоятелно. За повече специализирана информация вижте Хранене на 9 месечно бебе. Сънят се съсредоточен през нощта, като той е в продължение на около 10 часа, това разбира се не се отнася за всички деца. През деня бебето спи 3 пъти по около 1 час, при някои може да бъде повече или по малко, но това се отразява на нощния сън. Тъй, като е твърде вероятно бебето на 9 месеца да се изморява много повече заради новите движения, които усвоява всеки ден, то има нужда от малко повече сън, за да възстанови силите си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!