Бебе на 10 Месеца

Вашето малко бебе в 10-тия месец е вече развито дете . Всеки ден ви изненадва с нещо ново и си мислите, че няма вече какво нова да измисли, не е така сега започват интересните неща. Разбира се през този период идват и повече проблеми заради засилената подвижност комбинира с голямото любопитство на детето.

Физическо развитие на бебето през 10 месец

Килограми

Теглото се променя средно с около 300грама, като при момчетата килограмите са около 9 килограма, а при момичетата са средно 8.6кг. това отново е относително казано, заради това се казва средно тегло.

Ръст

Височината е вече ясна. Всеки месец всяко бебе трябва да се удължава с около 1см. При някои деца е повече, но това няма лошо.

Зъби

През този 11 месец зъбите продължават да създават неудобства, но няма как без тях не можем. Сега са на ред да излизат страничните резци.

Фонтанела на бебето през десетия месец

Голямата фонтанела  е намалила своя размер значително и вече се подготвя да се затвори. Това обикновено се случва след годинката, но зависи от сезона, защото през лятото, когато има повече слънчеви лъчи се затваря по-бързо.

Двигателни умения

бебе на 10 месеца

С всеки изминал ден бебето става все по-подвижно. През този 10 месец от своето раждане е ред да се научи плавно да минава от седнала позиция в права и обратно. Усвоило движението на ръцете и сега вече и на тялото, като цяло успява да стигне до нови места, където до скоро не е успявало. Ще иска все повече и повече и няма да се задоволява да стои само в кошарата си. Време е да обезопасите дома си, защото през 10 месец повечето бебета се научават да се катерят по мебелите и да бутат и отварят всичко. Много често деца правят първите си стъпки малко неуверени, но прекрасни за всички. Наближава край на спокойствието на родителите. Колкото по-подвижно става детето, толкова е по-голяма вероятността да се нарани без да иска, за това бъдете нащрек. Тъй, като сядането вече е факт при всички бебета на тази възраст става забавно. Ръцете също са перфектно овладени, което е задължително през 10 месец. Децата ползват най-вече ръцете си за всичко, с което се занимават. Лапат си пръстите или вземат сами играчките си, като първо успяват да стигнат до желаната играчка  сами, определено са много изобретателни през този десети месец от своето развитие.

Умствено и психическо развитие на бебето през 10 месец

Дългите ви усилия да го запознаете с всички предмети от ежедневието започва да дава резултат. През десети месец мозъкът на бебето е достатъчно развит и то запомня някои неща. С радост показва вече познатите предмети и знае какви характерни звуци издават те. Например къде е часовника или лампата и как се светва и изгася. В момента неговият мозък е като попивателна кърпа и иска да копира и запомни всичко, заради това помагайте с много внимание, приказки и обяснения на нещата по няколко пъти. Сега вече се формира и характерът на бебето. Не се учудвайте ако започне да плаче или упорито да отказва нещо, което не харесва. Бебето в 10 месец има ясно изградени представи за нещата и знае какво иска. Дори и толкова малко вече е достатъчно развито, за да предяви желанията си. Понякога може да останете учудени от силните изблици на креативност и нови идеи за опознаване на всичко заобикалящо го.

Комуникация и игра с бебето

През 10 месец започва да се наблюдава промяна в отношението към непознатите, децата започват да допускат и непознати до себе си, но ги избират. Не е ясно по какви качества избират, но е факт. Онези, които не харесват или дейност, с която не искат да се занимават се разбират веднага, защото недоволството става все по-изразено. Понякога може да се чудите защо детето плаче и се сърди толкова силно или се опъва и стяга, а някои дори може да потреперват, за да покажат нежелание за нещо или някого. Произнасянето на кратки думи става все по-често, като в началото не знае какво казва, но когато бъде поощрен от майката или бащата знае, че е добре и повторя думата пак. Така е добре при всяко добре свършено нещо да получава едно браво то възрастните, за да бъде стимулирано. Към края на 10 месец вашето бебе е готово да изпълнява кратки задачи, като дай тази играчка или вземи шишето. Също така извършва кратки жестове, като даване на целувка или правене на чао, но знайте, че това не става от 2 пъти. Трябва да се заемете с постоянно повтаряне на задачата и показване на нейното последствие. От игрите полезни и приятни през този месец е криеницата с ръце или под одеяло на даден предмет или лице.

Сънят при бебетата на 10 месеца

След усвояването на нови умения в движенията детето се уморява толкова бързо, че когато дойде време за лягане е нужно само да легне и е заспало. Изразходването на енергия е голямо заради усилията, които полага върху научаването и ползването на новите движения. През деня детето спи поне 2 пъти на ден, а някои дори и 3 пъти с продължителност около час и половина. Сега сънят е време за въвеждане на ритуали, които в бъдеще да се превърнат в задължение. Говорим за миене на зъби, обличане на пижама и други, които да запомни, че след тях идва време за сън. Ако все пак има трудности му давайте играчка към която  епривързан, за да заспива  с нея. Едно бебе винаги има нужда от внимание и ласки, а когато те бъдат от майката или бащата нещата стават още по-лесни. Така лягането става едно забавление и детето осъзнава, че не е задължение.

Храна при бебе на десет месеца

През 10 месец вашето бебе има нужда от храна, която да му доставя нужната енергия и полезни вещества нужни му за организма, заради изразходването на много енергия през периода, когато е будно. Храненията са 5 на брой, като само 2 са с мляко, другите са с твърда храна, която може да е разнообразна, защото вече си има и зъбчета, с които да дъвче. Позволявайте му да се храни само или поне да прави опити особено ако е с вас на масата. Тъй, като след 10 месец започват да копират всичко с пълна сила и е нормално бебето да се мъчи да се храни така, както и вие.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.