Прегледана и обновена на 16-09-2021

Времето минава бързо и предходния месец си измина, добре дошли в статията която описва общото развитие на новороденото бебе на 4 месеца!

Общо развитие на бебе на 4 месеца

Когато са изминали 4 месеца от раждането на вашето дете е почти невъзможно да го познавате и да знаете какво и кога иска. С течение на времето е достатъчно само да го погледнете и знаете от какво има нужда. Развитието на този етап продължава да бъде бързо и да се учи на нещо ново с всеки изминал ден.

 • Килограми на бебето през 4 месец – през този период се качват между 700–800 грама, а при момчетата може да стигне и килограм. Тъй, като все още детето се храни само с мляко (кърма или адаптирано), е нормално да качва по повече телесна маса. Научете повече за храненето в статията за Хранене на 4 месечно бебе.
 • Ръст – нормалната височина през този период е около 65–68см, като разбира се има значение какъв пол е детето и колко сантиметра се е родило. Но обикновено се развива с 2–3 см на месец
 • Фонтанела на бебето – през този месец детето, което е имало малка фонтанела, тя се затваря, а голямата намираща се на темето или по–точно малко над челото е намалила своите размери.

Социално развитие при бебе на 4 месеца

 • Разпознава всичко около себе си.
 • Усмихва се при появата на познати и любими лица.
 • Радва се на внимание и може да се разплаче ако вниманието към него спре или намалее.
 • Бебе на 4 месеца вече изразява своите чувства чрез промяна в израженията на лицето.
 • Имитира различни звуци, обикновено такива, които чува често и са познати. Например ако дълго време му повтаряте дадена сричка може да я повтори, без разбира се да значи, че разбира какво казва.
 • Едно най–важните неща в развитието е научаването да плаче по различен начин, когато иска нещо– храна, игра, сън или болка.

бебе на 4 месеца

Физическо развитие на бебе в 4 месец

 • Сега е момента, когато детето може да задържа главата си изправена без да има нужда от помощ.
 • Друго важно събитие през четвъртия месец е възможността да се завърти самичко от гръб по корем. Това действие му дава самостоятелност и възможност при сън да избира самичко позата за спане.
 • Когато го хванете под мишниците и го изправите трябва да се изтласква с крачета нагоре, все едно подскача.
 • Усвояването на движение на ръцете и техния контрол са задължителни. Едно развито бебе на 4 месеца спокойно държи своята дрънкалка и успява да я разклаща.
 • Едно от най–интересните неща за едно бебе е успяването да напъха ръцете в устата си. Ще забележите, че при всяка възможност то приближава пръсти и ги засмуква силно. Някои казват, че всъщност това са първите признаци за никнене на зъби. Всъщност не си мислете, че това значи незабавно излизане на първите зъби. По–скоро около 4 месец, започва сърбеж по венците, защото зъбите се придвижват нагоре, но е рано за появата им.

Евентуални проблеми през четвъртия месец

Всеки родител познава своето дете и знае нуждите му. По принцип развитието на едно бебе е различно за всяко дете. Понякога детето се развива бързо в някои отношения или се забава в други. Има приети определени норми, но все пак ако не откриете развитие на вашето дете в някои от посочените е нужно да потърсите лекар. Основните неща, които могат да ви притеснят за вашето бебе на 4 месеца са:

 • Липса на реакция при звук или повикване от ваша страна т.е бебето на 4 месеца не реагира на звуци.
 • Ако не проследява предмети или лица движещи се край него. Говорим з играчки или лицето на родител, това не е притеснително ако се случи един или два пъти, става въпрос за системно не проследяване.
 • Знак за лекарски съвет е затрудняването или липсата на възможност за задържането на главата изправена, както и липса на движение на краката или ръцете.
 • Когато не издава никакви звуци и не реагира устно на вашето внимание.

Как да помогнем в развитието на детето?

Всеки казва детето се развива, да но трябва и помощ от родителите. Едно бебе има нужда да бъде обичано, обгрижвано и да му се отделя много внимание. Колкото повече се занимавате с него, толкова по–лесно е за него да се научи на някои неща. Помощта и подкрепата от ранна детска възраст помага за развитие в далечен план. Много важно за вашето бебе на 4 месеца е да продължите да му отделяте повече внимание от обикновено. Доказано е че когато им е говорено и са получавали силна родителска помощ, децата проговарят и прохождат по–рано от връстниците си.

 • Вземайте бебето на ръце и му говорете, като на голям човек. Детето на 4 месец вече разбира и има нужда от внимание. Опознаването на това какво харесва и какво не е много полезно, защото така се изгражда характера му.
 • Не показвайте лошо настроение и изнервеност, това не влияе добре.
 • Полезно е да имитирате звуците издадени от вашето бебе, така го стимулирате да ги използва и да учи нови.
 • За развиване на двигателните умения има полезно упражнение за вашето бебе на 4 месеца. Поставяте играчка близо до него, така че да се наложи да се завърти или напъне да я стигне. Така открива нови възможности за постигане на целта и опознава себе си.
 • За развиване на мускулите на краката на бебето в 4 месец е нужно да го държите изправено с крака на земята, но да се чувства сигурно, че го държите. Така се научава да ползва краката си и те се стабилизират. За да предразположите едно бебе на 4 месеца в това начинание, може да му пеете или говорите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):