Бебе на 11 Месеца

Общо развитие при бебето на 11 месеца

Тегло на бебето

Теглото се покачва леко и плавно, понякога дори незабележително. През този месец се качват не повече от 200-300гр. Това е напълно нормално в повечето случаи, защото детето е силно подвижно и не стои на едно място, а така се изразходва много енергия.

Ръст

Отново се добавят по 1-2см, като това не е напълно задължително. Ръстът е тясно свързан с този на родителите и това означава различно порастване при всяко дете.

Зъби

На този етап е нормално да имате 4-5 зъбчета или пък все още да чакате първите, ако вече детето се е сдобило с своите предни резци( горни и долни) е ред на страничните резци.

Фонтанела на бебето в 11 месец

Тя се подготвя  за затваряне, защото около годинката на детето е нормално да се затвори. При някои деца тя се затваря и до 11 месец, много зависи от сезона.

Двигателни способности на бебето през единадесетия месец от своето раждане

бебе на 11 месеца

За този етап от развитието има много различия в това до къде се е развило едно дете. Тъй, като има много деца и всяко се развива по различен начин. В единадесет месеца, вашето бебе ще бъде изправено около мебелите докато се държи със ръцете си за да не падне. То дори може да се пусне на вашите ръце, за да изпробва само няколко колебливи стъпки. Някои бебета на тази възраст също така експеримент като стоят на пръсти или на един крак. Освен това бебето ви ще обича да отваря всевъзможни чекмеджета и шкафове, така че не забравяйте да заключите всякакви химикали, почистващи продукти или козметика, които са в обсега му за да не стане някоя беля.

Около всички нови неща за бебето има няколко неща, които са най-ярко изразени и срещани при повечето деца на 11 месеца и те са следните:

 • Детето се опитва да бъде самостоятелно
 • Изправя се само и пази равновесие за кратко
 • Придвижва се чрез пълзене, но се случва вече да прави това чрез придържане към твърди повърхности, например за леглото или масата
 • С помощ от родител или близък прави крачки, в началото плахи и бавни, но след около 2-3 седмици крачките стават по-самоуверени.
 • Подскоците са едно от любимите им неща за правене, правят се лесно и се изразходва много енергия.
 • Все още лапа ръцете и краката, тялото е много гъвкаво и позволява това движение.

Умствено развитие

Бебето през 11-тия месец е вече малко дете и развива своят мозък и умствени способности със всеки изминал ден. Постоянно научва нещо ново и го показва с удоволствие.

 • Имитира звуци, които са му интересни, а също така и такива, които чува за първи път.
 • След пропълзяване и прохождане започва самостоятелно опознаване на Света и така се засилва умственото развитие.
 • С всека изминала седмица така и през 11-ти месец всяко бебе засилва своя интерес към други деца. Започва да се радва на компанията на други деца, но все още е рядкост да играе с тях, по-скоро ги наблюдава и се учи от тях.
 • Вече разбира повечето команди, но това не означава, че се подчинява на всички.
 • Изгражда се характера, като започва да избира кое му харесва и кое не, като в следствие на това изразява себе си и желанията си.
 • Зачестява употребата на думи и това помага за развитието на комуникацията.
 • Повтаря кратки думи или звуци, които е чуло около себе си.
 • Научва се да си иска основните неща, като мляко или храна, а дори и сън или разходка. Често използва странни звуци или думи, които често се ползват от родителите, като обяснение за тези действия. Например ако сте казвали (ам-ам) за хранене е нормално и детето да го ползва, когато е гладно.
 • Образователните игри са чудесни за развитие на много дейности, ползвайте кубчета, които да реди или ярки картинки с приказки. На децата на тази възраст им е интересно да им се четат приказки.

Хранене и сън при бебе на 11 месеца

Чрез сънят и храната  то расте и се развива. Важно е да бъдат спазвани някои основни правила, за да бъде спокойно детето. На първо място е създаването на режим, както хранителен, така и за сън. На този етап е необходимо да спи 2 пъти на ден плюс нощният сън. През деня е важен обедният сън, нагласете така, че на обед около 13.00 да бъде заспало. Продължителността на дневния сън е около 1 час и половина, а нощният да продължава 10 часа. Това разбира се индивидуално за всяко дете. Това ще ви помогне за напред да знае бебето, че обедният сън е задължителен. Същото е и с храната, през 11 месец трябва да се храни 5 пъти дневно, както следва- сутрин, преди обед, на обед, след обед  и вечеря. Постарайте се повечето хранения да се случват със семейството. Когато детето се храни с вас на масата и вижда как вие го правите и то иска да се храни само.

Как да помогнем на нашето бебе в 11 месец от неговото развитие?

До голяма степен развитието на вашето бебе зависи изцяло от вас родителите. Колкото повече внимание отделяте а детето, толкова повече му помагате. Нужно е да се обяснява всичко и то многократно.

 • Стимулирайте го да се храни само.
 • Говорете му постоянно, но не на бебешки език, а все едно говорите с голям човек. Така се спомага за проговарянето.
 • Дневната разходка  е полезна за вас и бебето. Чрез нея се развиват всички развития, като-комуникация, умствени, двигателни способности.
 • Играта на топка е полезна и забавна. Чрез нея се усъвършенстват двигателните умения.
 • През 11 месец  е време да запознаете малко по-малко детето с гърнето. Чрез привикване с него се решават много проблеми.
 • Не повишавайте тон на детето, при евентуално неподчинение е нужно да обясните, че тази му постъпка не е хубава и да му кажете какъв е правилният начин за правене.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!