Бебе на 8 Месеца

Общо развитие при бебе на 8 месеца

Височина на бебето

Ръстът е също така важен, като килограмите и се следи на всеки 30 дни при посещение на педиатър. През този месец се прибавят още 1–3см.

Тегло

Скоростта за качване на телесна маса се запазва и през този месец. Храненето вече с обща храна повлиява и детето качва средно между 300–500 грама през 8 месец. Това, че вашето дете е качило повече или по–малко не е повод за притеснения, при всяко дете е различно.

Обиколка на главата

Този фактор е важен за развитието на вашето дете и също се следи постоянно. При бебе на 8 месеца е нормално обиколката на главата да бъде средно между 44–46см, като има значение дали е момиче или момче.

Зрение

В началото на 8 месец вашето бебе вече е придобило уменията да вижда триизмерно, което спомага за по–напред, като запазване на баланс и вървене. През този период е вече формиран и цветът на очите, който си остава за цял живот. Детето вижда, както на близо, така и на далеч.

Слухът при бебе на 8 месеца

Слухът е напълно развит още преди този месец, но сега вече детето е придобило умение да проследява звуците без значение от коя страна идват дори ако те са зад гърба му.

Двигателни умения на бебе в 8 месец

бебе на 8 месеца

В един момент осъзнавате, е малкото бебе, което се нуждае от вас започва да става все по–самостоятелно. През 8 месец повечето деца вече сядат самостоятелно без да имат нужда от възглавници например за да ги подпират. Може би е дошъл момента в който вашето бебе на 8 месеца ще успява само да се претълкулва по няколко пъти от стомах по корем и това да не го затруднява. Двигателното развитие на крайниците също става все повече развито, защото е нормално да успяват с едната си ръка да хващат 2 играчки и да ги местят. Много от децата вече успяват да поемат теглото си и да се изправят сами в леглото си, като се придържат за оградата на леглото. Вече изправили се един път те започват да учат и нови неща, като подскачане на едно място. Контролирането на крайниците вече е лесно и бебетата се забавляват искрено с новите си придобивки. По някога няма нищо по–хубаво от игра с краката и ръцете без да имат нужда от играчки. Бъдете подготвени да се изморявате повече, защото бебетата вече не искат да стоят дълго време на едно място, усетят ли, че могат да се придвижват чрез пълзене или търкаляне искат да бъдат в движение. Ако вашето дете все още не пълзи през 8 месец на се притеснявайте, защото това може да се случи на по–късен етап или дори направо да проходи, вместо да пълзи.

Комуникация и емоции

Привързаността към родителите и най–вече мама е на първо място в емоциите при развитието на всяко малко и беззащитно бебе на 8 месеца. Все още повечето бебета имат страх от непознати и показват това без да се притесняват, най–често чрез плач. Смехът и плачът вървят заедно и се ползват добре, като детето знае кога кое да ползва. Едно от любимите неща на едно 8 месечно бебе е да играе и комуникира с всички. Започва да ползва несвързани двусрични думи. Все още комуникация се изразява чрез други възприятия, а не с говор. За бебето е важно да показва емоциите си и е добре родителите да го окуражават.

Умствено развитие на бебето през осмия месец

При опит на бебето да разбере  нещо в ежедневието си или да усвои нов начин на общуване  се получават нови мозъчни връзки. Така през първата година тежестта на мозъка се променя, като тя се удвоява. Всичко това е в следствие на усилен мозъчен процес, който се прави от детето в опит да учи нови неща– било то пълзене, пляскане с ръце или как да стигне до играчката си. Всяко бебе на 8 месеца е готово за нови знания и любопитството му е безгранично. Добре е да му се обясняват нещата, като например преди хранене да се казва на детето, че ще яде каша с лъжица (това е пример) или по време на къпане, че ще се къпе с шампоан. Това е начин да свърже действията и техните придружаващи ги фактори. Една от предпочитаните играчки през този период е реденето на така наречените рингове с различна големина. Те са в ярки цветове и детето се затруднява в началото да ги нареди по големина, но към края на 8 месец логиката му е добре развита и успява. Тази играчка е препоръчителна, защото е забавна и образователна. Друго, което различава са различните материи, и предмети. Все още не знае кое е играчка и кое не, но това  е нормално бъдете търпеливи и повтаряйте всяко нещо многократно. Както е казано повторението е майка на знанието.

Хранене и сън на бебето през 8 месец

Храненията за бебето през 8 месец не се променят особено, остават си 5 на брой, като 2 са с мляко, а другите твърда храна. През този месец по–скоро запознавате бебето с различните зеленчуци, меса  и плодове. Сънят вече е намалял, около 2 пъти през деня по 1 час, а останалото количество е нощният сън. Всяко бебе на 8 месеца изразходва енергия в пълзене и подскачане, затова заспива по – бързо. Храненето е важно, затова цялата статия вижте в Хранене на 8 месечно бебе.

Никнене на зъби в 8 месец

Ако предишните месеци сте се сдобили  с първите зъби на вашето дете сега е нормално да се покажат и вторите, които са отново предните резци(горни или долни). Ако горните и долните зъби са избили в предишен месец може да очаквате появата на страничните горни резци. Не се притеснявайте ако все още вашето бебе няма зъби има много деца, които през 8–9 месец изкарват първите зъби и те никнат, като гъби един след друг. Напълно нормално е да се случи при някои деца около осми месец след раждането, а при други това се случва на по–късен етап от техният живот.

Дано ви харесва статията – Бебе на 8 месеца, очаквайте в следващите дни да опишем и интересни факти за бебето на 9 месеца. Успех в отглеждането на вашето сладурче!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!