Кога Бебето Започва да Сяда

Ако не знаете кога бебето започва да сяда самостоятелно, то следващите редове са точно за вас!
Когато бебето започва за сяда, това му дава нова перспектива за света. След като някои от  мускулите са достатъчно силни, за да го задържи изправен и бебето разбере къде да постави краката си за да не се преобърне е въпрос на време да се научи да сяда.

Кога бебето започва да сяда?
Вероятно вашето бебе ще се научи да седи самостоятелно около 4–7 месец. Това съвпада със същият период през който бебето е усвоило преобръщането и да може да държи главата си изправена. Повечето бебета могат да стоят добре в продължение на няколко минути. Без подкрепа от своите родители и за повече време бебето ще може да седи в седнало положение около 8 месеца след раждането. Дори и бебета които са усвоили седналото положение ще започнат да се преобръщат, защото те губят интерес да седят изправени.

кога бебето започва да сяда

Въпреки че бебето започва да сяда в ранните месеци, истински независимите опити започват когато има устойчиви мускулите на врата и контрол над главата си. Това състояние започва около 4–7 месец, защото шията на бебето и мускулите на бебето укрепват бързо. То ще се научи да държи главата си още докато лежи по корем , после ще разбере как да се повдига на ръце – нещо като мини лицева опора. Около 5–тия месец бебето може да е в състояние да седне за момент без помощ, макар че трябва да останеш наблизо за да оказваш помощ. Най–лесната помощ която може да предприемете е да го обградите с възглавници. Скоро бебето ще разбере как да си запази равновесието докато сяда. И ето го така търсения отговор на въпроса – Кога бебето започва да сяда само? От 7–мия месец то най–вероятно ще бъде в състояние да седне неподдържано и то ще се научи как да се върти за да докопа  желаната играчка която е до него. В 8–мия месец бебето е твърде вероятно вече да сяда без нужна подкрепа, ще се чувства по уверено в своите действия.

Какво следва след това?
Може да се досетите какво следва след като вашето бебе разбере че може да се върти, да се изправя от легнало положение и да сяда. То може да се мести напред или настрани, да пълзи на крака и ръце в порядъка на 6–7 месец от раждането. Като майстор на пълзенето ще бъде около 10–тия месец.  Децата през този период започват да стават много мобилни и любопитни, затова обезопасяването е много важно. Между другото повечето педиатри препоръчват изчакване от започването на твърди храни, докато бебето седи с минимална подкрепа защото е опасно да не се преобърне и задави.

Ролята на майката е важна когато бебето започва да сяда.
Майката може да помогне на бебето да укрепи своите мускули и да започне да сяда в по–ранен етап от своя живот. Можете да го насърчите да играе с лице надолу и после да накарате да погледне нагоре. По този начин ще закали вратните мускули. С помощта на ярка играчка, която издава шум или огледало също е добър начин да правите това, защото това са неща които ще привлекат неговото внимание. Може да сложите играчките извън обсега му на няколко метра от него и по този начин ще го накарате да пълзи и да потърси любимите играчки. Не на последно място, даже може да се каже на първо място, не забравяйте че бебето разчита на вас и докато се учи да сяда може да сте му от помощ – не го оставяйте само и за минута.

Кога трябва да сте загрижени ако бебето не е започнало да сяда.
След като научихте кога бебето започва да сяда, може би се чудите ами ако в този период моето бебе не е започнало да сяда, какво трябва да направя?! Ако бебето не е в състояние да държи главата си изправена за постоянно и то е на около 4 месеца  или не е започнало да се подпира на ръцете си, или не е в състояние да сяда около 9–тия месец след неговото раждане ще трябва да споделите това с вашият лекар. Контрола на главата е от съществено значение за да седи бебето изправено. Знайте че бебетата развиват своите умения по различен начин, затова някои ги усвояват по–бързо от други.  Имайте предвид че преждевременно родените бебета могат да постигнат тези резултати или други физически постижения по–късно от връстниците си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):