Мама и Бебе

Кога се Слага Бебето в Проходилка

Прегледана и обновена на 05-11-2017

В следващите редове ще научите кога се слага бебето в проходилка.
Има много предимства в подкрепа на използването на проходилката. Едното е, че днес проходилките са оборудвани с много занимателни игри и бебето обикновено се чувства доста щастливо вътре в нея. Другото е, че докато е вътре – родителите могат да направят всичко, което им е като текуща задача, без никакво напрежение.

На колко месеца се слага бебето в проходилка?
Може би се чудите кога се слага бебето в проходилка и кога да закупите такава. Общо взето няма категорично мнение на специалистите по този въпрос. Според едни, ако бебето се е научило да седи само, можете да го слагате в проходилката дори на 6 месеца. Смята се обаче, че тогава костният апарат още не е добре развит и може да има неприятни последствия за развитието на двигателния апарат на детето на тази възраст. кога се слага бебето в проходилка

Много родители изчакват детето да навърши 6 месеца, по последни най–добри препоръки, преди да започнат да слагат бебето да седи. На него му трябва адаптационен период от около месец два, докато стане устойчиво и започне да седи самостоятелно. В такъв случай проходилката влиза в употреба към 7 – 8 месец на детето. Последните проучвания заключават, че децата, които използват проходилката ще проходят по–бавно, отколкото тези, които не използват въобще. В случая ще има разлика от около 2 до 3 седмици. Обикновено костите над коляното са в най–активна помощ при ходене, но при дете, което използва проходилката, процесът се извършва с помощта на костите под коленете. Много проходилки са проектирани по такъв начин, че бебето не може да види краката си при ходене. Те дори не могат да възприемат, че ходят с помощта на краката си.

Опасна ли е проходилката?
Има също и специалисти, които като цяло въобще отричат използването на проходилки. Това е породено от някои странични ефекти, причинени от тези проходилки. Когато броят на произшествията например, причинени от проходилките нараства значително –  правителството на Канада забранява използването им в страната. Проходилката позволява достъп на децата и до опасни предмети, заради което трябва да сте много внимателни. Всички членове на семейството трябва да бъде наясно с този факт и не трябва да поддържат опасни елементи, които може да са достъпни до детето в проходилката. Опасни неща като ножове, игли и т.н. трябва да се съхраняват на безопасно място. Преди слагането на бебето в проходилката – трябва да сте  наясно със всички средства за защита или предпазните мерки, които трябва да бъдат взети, за да се избегнат евентуални проблеми или опасности за малкото дете. Не оставяйте детето без надзор, за да не застрашите живота му.

Как с развиват двигателните способности при бебетата?
Когато бебето достигне възраст от 5 месеца, вие може да го научите да стои на краката си като го придържате, така че то да е балансирано. До няколко месеца то вероятно ще започне да пълзи нагоре–надолу, което ще стане любимото му хоби. Когато детето достигне възраст от 8 месеца – то ще се опита да стои изправено с подкрепата на стол или хванато за леглото. Просто го насърчавайте чрез поставяне на играчките му на поносима за достигане височина. След това до няколко седмици то ще се научи да стои с опора. След това в периода от 9–10 месеца, то ще може да стои и в този период помощта на родителите е задължителна, за да водите бебето да ходи. Когато то достигне 11–месечна възраст с подкрепата на някой по–голям, то започва да ходи много бавно. Над 1/3 от децата започват да ходят самостоятелно, когато достигнат 13 месеца. Но вие не се напрягайте, ако детето не ходи или се опитва да ходи, но не успява в тази възраст, защото има някои бебета, които прохождат дори през 17–тия си месец.  До навършване на три годинки, детето започва да ходи абсолютно като нормален възрастен без значение дали сте слагали бебето в проходилка или не.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Както оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца имаме над 1 милион потребителя посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Тапа при Бременност

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.