Прегледана и обновена на 05-11-2017

Какво е тапа при бременност?
През цялата бременност една слузеста тапа блокира отварянето на шийката на матката и предотвратява навлизането на бактерии вътре в матката като така защитава плода от опасни инфекции. Преди раждането тази слузеста тапа при бременност се експулсира навън от тялото и това позволява на бебето да премине през шийката на матката по време на родовия процес. Не всички жени усещат падането на тяхната тапа. Всичко, което ви интересува относно падането й и като цяло около признаците на започващото раждане, е добре да обсъдите с вашия гинеколог, така че да знаете как да реагирате, когато настъпят такива ситуации – без паника и страх.

Колко скоро след падане на тапата при бременност започва раждането?
Падането на слузестата тапа е ясен знак, че шийката на матката се разширява и тялото ви започва да се подготвя за започване на същинското раждане. Раждането може да настъпи часове, дни, или дори седмица  след падането на тапата, защото маточната шийка се отваря постепенно и темпа при всяка жена е много индивидуален.

тапа при бременност

Как да разбера, че ми е паднала тапата при бременност?
Слузестата тапа при бременност обикновено на цвят е леко розово или обагрена с малко кръв. Тя може да бъде жилав секрет или лепкаво гъсто течение. Определено тя не е никак красива, някои я оприличават и на топчица желеобразен секрет. Някои жени може да не забележат падането на тяхната слузеста тапа, тъй като по време на бременност обикновено се наблюдава увеличение в нивата на вагинално течение. Тапата може да пада на части, тогава няма шанс да разберете ясно какво ви се случва, или на цяло – тогава ще ви заприлича на менструален съсирек и ще имате основание да потърсите гинеколога си.

Кога да се свържете с вашия гинеколог?
Ако слузестата тапа при бременност се отдели и е с нормален цвят, няма нужда от спешно консултиране с вашия наблюдаващ гинеколог. Можете да му дадете информация при следващото ви посещение за преглед, ако то е скоро или да му звъннете по телефона и да обсъдите какво е добре да се предприеме в случая. Трябва веднага да се свържете с вашия лекар, ако слузестата тапа при бременност падне и изведнъж получите ярко червено течение с по-голямо количество от около две супени лъжици. Това показва възможност от развитие на някакво усложнение като плацента превия или отлепяне на плацентата, което изисква незабавна медицинска намеса, така че да не се застрашаващи живота на майката или бебето.

Женския организъм е изключително интересен по време на бременност и след раждането. Всички изменения през които преминава жената за да износи и роди здраво бебе са истинско геройство, а геройството при раждането започва с падане на вашата тапа при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Менархе

Previous article

Кога се Слага Бебето в Проходилка

Next article