Речник

Менархе

Обновена: 05-11-2017

Какво е Менархе?
Първата менструация на жената се нарича менархе. Тя обикновено настъпва някъде на възраст между 11 и 14 години. Но може да се случи и по–рано или по–късно съответно около 9 или около 15 годишна възраст. Ако сте тийнейджърка и сте вече на 15 години, а цикълът ви не е стартирал, направете консултация с лекар. Първата менструация е знак, че момичето започва да се развива и става жена. Заедно със стартирането на месечния ви цикъл – тялото ви започва интензивно да се променя. Гърдите ви започват да се развиват, получавате окосмяване на пубиса и под мишниците. Бедрата ви започнат да се разширяват. След вашето менархе или както разбрахте това е вашият първи цикъл също така означава, че ако вече правите секс, можете да забременеете. Можете дори да заченете в месеца преди началото на първия ви менструален период.

менархеСимптоми на менархе
Повечето момичета на тази възраст все още си задават въпроси като – Има ли нещо специфично, по което можа да разпозная, че ще настъпи моето менархе?
В дните преди да започне вашето менархе, може да се чувствате напрегнати физически или емоционално, без видима причина. Вие може да се чувствате подути и да изпитвате неутолим глад. Може да имате болки (крампи) в корема, гърба или краката, които да траят няколко часа или повече. Гърдите ви може да бъдат изключително чувствителни, а лицето ви може да получи обриви. При първото си така наречено менархе, вие ще забележите петна от кръв на бельото си или когато се забършете след тоалетна. Притокът на кръв от влагалището обикновено в началото е светло розов, но може да бъде и с кафеникав цвят първоначално и след това да стане ярко червен. Това менархе ще премине в ежемесечен менструален цикъл и обикновено ще продължава от 3 до 7 дни всеки месец. Може да попитате своята майка, лекар, приятелка или друг, на когото имате доверие за съвет относно използването на женски хигиенни продукти като тампони или превръзки. Тампоните се поставят във вътрешността на вагината и е добре да се използват при по–сериозни физически дейности. Също така е хубаво обаче да се запознаете със Синдрома на токсичния шок преди първата употреба на тампон. Превръзките имат самозалепващите се ленти, които помагат те да се придържат към бельото ви. Ще трябва да сменяте тампоните и превръзките редовно. Месечният ви цикъл няма да ви попречи да правите която и да е от обичайните ви дейности. Ако имате силни спазми през по време на първото менархе, може да ви помогне нагряването на корема с шише с топла вода, топла вана и прием на някои нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен или бусколизин например. А за предотвратяване на последваши болезнени менструални цикли може да ви помогнат редовните физически упражнения. За да бъдат безопасни лекарствата обаче, е много важно да прочетете и следвате всички инструкциите върху етикета. Ако тези процедури не помогнат, говорете с вашия лекар за  рецепта за някакви по–силни лекарства.

Трябва ли да се тревожите от вашия менструален цикъл?
Вашето месечно кървене е част от вашия менструален цикъл или времето от първия ден на менструацията до първия ден на следващата. Нормален менструален цикъл за тийнейджърите може да варира някъде от 21 до 45 дни. През първата година или две от вашия цикъл, той може да не бъде толкова редовен и може понякога да ви пропуска. Ако сте с поднормено тегло поради диета или физическа активност, подложени сте на много стрес в живота си или сте с наднормено тегло, периодите ви може да бъдат трудни за прогнозиране. След като вече е минало първото менархе, може да си подсигурете календарче, на което да си отбелязвате деня, в който започва вашия цикъл всеки месец. Това може да ви помогне да предскажете кога ще бъде вашия следващ период и също така това ще е полезно, когато посещавате гинеколог.

Възможно ли е забременяване след менархе?
Помнете, че вашият менструален цикъл прави възможно вече забременяването. Някъде около средата на всеки цикъл, вие ще имате овулация, което означава, че един от яйчниците ви ще освободи узряла яйцеклетка, която може да бъде оплодена от мъжките сперматозоиди. Може да имате леко течение от вагината си или зацапване с кръв, когато сте в овулация. Вие най–вероятно може да забременеете, ако имате сексуален контакт в деня на овулацията или до пет дни преди нея.

Факти за бременността, които е добре да знаете, когато вече е минало вашето първото менархе:
Трябва да приемете, че можете да забременеете по всяко време на месеца. Времето на овулация е различно за всяка жена, особено при тези, при които месечните периоди са нерегламентирани и нерегулирани. Не разчитайте на приятелски съвети за това как и кога можете да забременеете. Говорете с лекар или медицинска сестра, или родителите ви, ако е възможно, за да ви дадат надеждна информация за предотвратяване на бременност и за полово предавани инфекции.

Най–честите митове за секса и бременността:
Не можете да забременеете, когато за първи път правите секс – Забременяването няма нищо общо с това колко много пъти сте правили секс. Ако вашето менархе е минало и след него сте правили секс близо до времето на овулацията можете да забременеете дори и при първия си сексуален контакт.
Не може да забременеете, ако сте много млади – Ако вашето менархе е преминало то вече, можете да забременеете, дори ако тялото ви не е достатъчно зряло, за да се справи със стреса от бременността. Момичета на възраст 10 или 11 години или дори по–млади са забременявали без проблем.
Не можете да заченете, ако имате полов контакт по време на цикъл – Въпреки че шансът за забременяване по това време е изключително малък за повечето жени, ако имате кратки цикли (по–малко от 28 дни) или нередовна менструация, може да бъдете в състояние да забременеете, ако правите секс по време на период. Вижте статията Забременяване по време на цикъл.
Не можете да забременеете, ако правите секс в гореща вана – Ако практикувате необезопасен секс, можете да забременеете, без значение къде се намирате.
В някои сексуални пози не може да се забременее – Можете да забременеете, както и да сте позиционирани по време на секс. Сперматозоидите изхвърлени във влагалището може да живеят до три дни в тялото на жената и да изминат пътя до зрялата яйцеклетка много часове след приключване на същинския акт. Затова знайте, че след като сте получили вашето менархе то вие вече може да забременеете.

Как да Разбера че съм Бременна

Предишна публикация

Тапа при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник
видеозон

Видеозон

Какво е видеозон? Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя ...
Речник