Менструация

Какво е менструация?
Определението менструация често може да бъде срещнато и под наименованията месечен цикъл, месечно кръвотечение, менструален цикъл и т.н. Менструацията е циклично самопочистване на тялото на жените. То представлява изпускане на кръв и лигавица от вътрешната на матката, което преминава през влагалището и излиза навън от тялото. Започва обикновено между 12 и 15-та година от живота на жената. Първата менструация се нарича менархе, а след последната си менструация жената навлиза в период на менопауза, която може да настъпи между 45 и 55-та година от живота й. Също така тези циклични периоди спират при забременяване и не са налични през 9-те месеца бременност, като обикновено отново се възстановяват чак след като майката спре да кърми своето бебе. Периода на целия цикъл т.е от първия ден на менструацията, до първия ден на следващата менструация е средно 28 дни.

Функция на менструацията
Най-общо казано менструацията помага на тяло да се подготви за бременност всеки месец, но ако няма успешно забременяване се случва менструлното кървене. Вашият менструален цикъл и дължината на периодът се контролират от хормони като естроген и прогестеронЕто как се случва това: Всяка жена има 2 яйчника, като всеки яйчник съдържа много на брой яйцеклетки. Трябва да отбележим, че те са супер малки за да се видят с просто око. По време на вашата менструаация, хормоните правят яйцеклетките в яйчниците зрели, когато яйцеклетката е зряла, това означава, че е готова да бъде оплодена от сперматозоида на мъжа. Да се върнем на хормоните, които провокират лигавицата на матката да стане по гъста и пореста. Това се случва за да има хубаво, удобно място за загнездване на оплодената яйцеклетка и започване на бременност. Това състояние на лигавицата е съставено от тъкан и кръв, като почти всичко останало в телата ни. Нейната роля е да има много хранителни вещества, които да подхранват оплодената яйцеклетка и да се достигне до успешна бременност. Как яйцеклетката излиза от яйчниците? Около средата на вашия менструален период, вашите хормони подтикват на някой от вашите яйчници да отпусне една зряла яйцеклетка – това се нарича овулация. Повечето жени не усещат овулацията, но някои симптоми на овулация са подуване, зацапване или малко болка в долната част на корема, което може да се почувства само от едната страна. След като яйцето напусне яйчника, то преминава през една от вашите фалопиеви тръби към матката. Ако бременността не се случи, тялото ви не се нуждае от допълнителните клетки по лигавицата във вашата матка. Тогава се случва разпада на тази допълнителна тъкан, хранителните вещества и малко кръв изтичат от вашето тяло през вагината. Ако забременеете, тялото ви се нуждае от лигавицата – затова периодът ви спира по време на бременност. Периодът ви се връща, когато вече не сте бременна.

Има различни видове менструация в зависимост от това колко е нейната продължителност, обилността и честотата. Както казахме менструацията се регулира от хормоните в организма на жената. Те са активни вещества които се образуват в ендокринните жлези на организма. Основни и важни хормони освен прогестерон и естроген са гонадотропини, които въздействат върху яйчниците у жената, а у мъжа — върху тестисите.

менструация

Колко време продължава менструалното кръвотечение?
Менструалното кръвотечение обикновено продължава около 5-7 дни. Интервалът между две отделни менструации е между 24 и 32 дни, но както казахме и по-горе средно 28 дни

Колко кръв губи жената по време на менструация?
Общата тъкан която се отделя, кръвозагуба, слуз и секрети са от 30 до 100 мл., като не всичко е кръв разбира се. Аааа леко се обърках? – Колко кръв губи жената по време на цикъл? – Много минимално количество и знайте, че не всичко което излиза от влагалището е кръв. Може за жените да е подвеждащо и да си мислят, че по време на менструация губят много кръв. Това не е така!

Какво е съдържанието на менструалното течение?
Менструалното течение или така наречената менструация всъщност съдържа известно количество кръв, цервикална слуз, вагинални секрети и ендометриална тъкан.

Какъв цвят е менструацията?
Менструацията е червеникаво кафява, малко по-тъмна от кръвта.

Грижи за менструацията
Повечето жени използват продукти, които да абсорбира тяхното менструално течение. В повечето случай се използват различни дамски превръзки и тампони, които са чудесни, дискретни и предпазват от дискомфорта през дните на менструация и по-точно по време на менструалното кървене.

Важно: Ако нямате менструация до 16–та годишна възраст, добра идея е да посетите доктор за съвет и консултация.

Източници за да създадем – статията „Менструация“
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Menstruation
2. https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/menstruation

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).