Речник

Менструация

Обновена: 21-02-2019

Какво е менструация?
Определението менструация често може да бъде срещнато и под наименованията месечен цикъл, месечно кръвотечение, менструален цикъл и т.н. Менструацията е циклично самопочистване на тялото на жените. То представлява изпускане на кръв и лигавица от вътрешната на матката, което преминава през влагалището и излиза навън от тялото. Започва обикновено между 12 и 15-та година от живота на жената. Първата менструация се нарича менархе, а след последната си менструация жената навлиза в период на менопауза, която може да настъпи между 45 и 55-та година от живота й. Също така тези циклични периоди спират при забременяване и не са налични през 9-те месеца бременност, като обикновено отново се възстановяват чак след като майката спре да кърми своето бебе. Периода на целия цикъл т.е от първия ден на менструацията, до първия ден на следващата менструация е средно 28 дни.

Функция на менструацията
Най-общо казано менструацията помага на тяло да се подготви за бременност всеки месец, но ако няма успешно забременяване се случва менструлното кървене. Вашият менструален цикъл и дължината на периодът се контролират от хормони като естроген и прогестеронЕто как се случва това: Всяка жена има 2 яйчника, като всеки яйчник съдържа много на брой яйцеклетки. Трябва да отбележим, че те са супер малки за да се видят с просто око. По време на вашата менструаация, хормоните правят яйцеклетките в яйчниците зрели, когато яйцеклетката е зряла, това означава, че е готова да бъде оплодена от сперматозоида на мъжа. Да се върнем на хормоните, които провокират лигавицата на матката да стане по гъста и пореста. Това се случва за да има хубаво, удобно място за загнездване на оплодената яйцеклетка и започване на бременност. Това състояние на лигавицата е съставено от тъкан и кръв, като почти всичко останало в телата ни. Нейната роля е да има много хранителни вещества, които да подхранват оплодената яйцеклетка и да се достигне до успешна бременност. Как яйцеклетката излиза от яйчниците? Около средата на вашия менструален период, вашите хормони подтикват на някой от вашите яйчници да отпусне една зряла яйцеклетка – това се нарича овулация. Повечето жени не усещат овулацията, но някои симптоми на овулация са подуване, зацапване или малко болка в долната част на корема, което може да се почувства само от едната страна. След като яйцето напусне яйчника, то преминава през една от вашите фалопиеви тръби към матката. Ако бременността не се случи, тялото ви не се нуждае от допълнителните клетки по лигавицата във вашата матка. Тогава се случва разпада на тази допълнителна тъкан, хранителните вещества и малко кръв изтичат от вашето тяло през вагината. Ако забременеете, тялото ви се нуждае от лигавицата – затова периодът ви спира по време на бременност. Периодът ви се връща, когато вече не сте бременна.

Има различни видове менструация в зависимост от това колко е нейната продължителност, обилността и честотата. Както казахме менструацията се регулира от хормоните в организма на жената. Те са активни вещества които се образуват в ендокринните жлези на организма. Основни и важни хормони освен прогестерон и естроген са гонадотропини, които въздействат върху яйчниците у жената, а у мъжа — върху тестисите.

менструация Колко време продължава менструалното кръвотечение?
Менструалното кръвотечение обикновено продължава около 5-7 дни. Интервалът между две отделни менструации е между 24 и 32 дни, но както казахме и по-горе средно 28 дни

Колко кръв губи жената по време на менструация?
Общата тъкан която се отделя, кръвозагуба, слуз и секрети са от 30 до 100 мл., като не всичко е кръв разбира се. Аааа леко се обърках? – Колко кръв губи жената по време на цикъл? – Много минимално количество и знайте, че не всичко което излиза от влагалището е кръв. Може за жените да е подвеждащо и да си мислят, че по време на менструация губят много кръв. Това не е така!

Какво е съдържанието на менструалното течение?
Менструалното течение или така наречената менструация всъщност съдържа известно количество кръв, цервикална слуз, вагинални секрети и ендометриална тъкан.

Какъв цвят е менструацията?
Менструацията е червеникаво кафява, малко по-тъмна от кръвта.

Грижи за менструацията
Повечето жени използват продукти, които да абсорбира тяхното менструално течение. В повечето случай се използват различни дамски превръзки и тампони, които са чудесни, дискретни и предпазват от дискомфорта през дните на менструация и по-точно по време на менструалното кървене.

Важно: Ако нямате менструация до 16–та годишна възраст, добра идея е да посетите доктор за съвет и консултация.

Източници за да създадем – статията „Менструация“
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Menstruation
2. https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/menstruation

Бременност и Цигари

Предишна публикация

Раждане Видео

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник