Зацапване преди менструация

Какво е леко кървене или така нареченото зацапване?

Незначителното кървене от влагалището често се нарича още зацапване. Лекото кървене или зацапване обикновено трае 1 – 2 дни. Когато получите зацапване преди менструация, това може да бъде вашата  овулация или ако сте имали полов акт да бъде знак, че вашата оплодена яйцеклетка се имплантира в матката. Според експертите това се води за нормално явление и не трябва да се притеснявате, но въпреки това е хубаво да се допитате до лекар специалист. Освен това жените, които използват противозачатъчни също често получават зацапване преди менструация, както и юношите, които са в началото на менструалния си цикъл. Въпреки това лекарите предупреждават, че ниски хормонални нива, ендометриоза, миома на матката и рак може да предизвикат също необичайно вагинално кървене, което изисква лекарска намеса.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е зацапване преди менструация?

Нормалният менструален цикъл е на всеки 28 дни и менструалното кървене обикновено трае около 4–7 дни. Има жени обаче, чийто менструален цикъл е по–дълъг или по–кратък от обичайните 28 дни, както и кървенето им може да трае до 8 дни. Счита се, че имате зацапване, ако имате вагинално кървене след менструален период и преди да настъпи следващия. Може да забележите леко кървене, което може да се прояви като розово петно по бельото или тоалетната хартия. Нормално вагинално течение се случва малко преди да настъпи вашия менструален цикъл. Ясен или бял секрет е нормален в дните преди менструация. Въпреки това промените във вагиналното течение може да се дължат на вагинална инфекция или дразнене. То може да бъде с жълтеникав или зеленикав цвят и да мирише неприятно. Ако то е примесено с кръв, също може да се счита за зацапване преди менструация, но причината е инфекция или дразнене, не менструално кървене. Случайното зацапване преди менструация, т.е което възниква преди менструация или в средата на един цикъл не е причина за притеснение, тъй като то обикновено е нормално. Въпреки това се уверете, че кървенето е от влагалището, а не е в урината или от ректума. Можете да разберете това с помощта на тампон. Една на всеки десет жени получава зацапване около овулацията поради временен спад в естрогена, който възниква, когато яйцеклетката се отделя от яйчника. Тези жени имат вагинално течение, което е примесено с кръв. То може да бъде придружено от лека болка или спазми. Ще забележите, че това се случва около десет на четиринадесет дни след менструация или няколко седмици преди да настъпи следващата. Ако забележите, че зацапването е няколко дни преди или след цикъл, то може да не означава нищо, тъй като различни фактори като умствен или физически стрес може да повлияе на вашия менструален цикъл. Понякога овулацията не настъпва и нивата на хормона прогестерон са недостатъчни, което причинява зацапване през последната половина на вашия цикъл, а вие го обозначавате като зацапване преди менструация.

Причини за зацапване преди менструация

Какви са възможните други причини за зацапване преди менструация?Лекото вагинално кървене преди менструация също могат да бъде свързано с други състояния като например бременност или менопауза.

  1. Бременност – Много жени ще забележат така нареченото зацапване преди менструация в първите 7 до 10 дни на бременността, когато те все още не са наясно, че са бременни. Това е нормално явление. Това зацапване възниква, когато плодът се прикрепва към стената на матката. Опетняването, което се случва 2–3 седмици преди датата на термина може да означава, че шийката на матката се разхлабва в подготовката за раждането. Често се отбелязва като вагинално течение, което е примесено с малко кръв. Въпреки това тежък кръвоизлив, придружен от спазми в началото на вашата бременността може да показва аборт или извънматочна бременност. Ако имате тези симптоми незабавно трябва да потърсите медицинска помощ.
  2. Предменопауза – това е преходна фаза в менопаузата, когато е възможно да изпитате прекомерно кървене или малко зацапване в периодите между отделните менструации. Ако сте влезли в менопауза, кървене трябва да престане. Всяко кървене в периода на менопауза изисква незабавна помощ. Хормоналното заместване е една обща причина за вагинално кървене по време на този етап, но зацапването преди цикъл в този период от вашия живот може да се дължи на рак или други болести, което изискват медицинска консултация.

Какви са вариациите на цвета на зацапването?

зацапване преди менструация

Цветът на кръвта появила се при зацапване преди менструация може да варира от розово, тъмно червено, кафяво до тъмно кафяво. Ярките червени петна показват прясна кръв, докато розовото е разредена кръв. Кафявата кръв показва стара кръв, докато черното е много стара кръв. Зацапването преди цикъл може да има всеки цвят, в зависимост от това колко бързо кръвоизливите излизат, т.е времето, необходимо на кръвта да премине отвъд шийката влияе на цвята.

В какъв размер може да е кървенето?

Важно е да обърнете внимание на размера на вагинално кървене и да го докладвате на вашия лекар. Може да не се наложи да се свържете със лекарят незабавно, ако просто имате леко зацапване, но ако кървенето между менструацията зацапа една или повече превръзки в час, трябва незабавно да уведомите вашия доктор.

Трябва да се помисли за медицинска консултация, ако:
– Имате прекомерно кървене, което трае повече от 3 дни
– Зацапването продължава за повече от 3 менструални цикъла
– Имате вагинално кървене, което се повтаря на всеки 3 седмици
– Имате силно кървене след секс
– Имате кървене след менопаузата

Какви други причини за кървене и зацапване преди менструация може да има?
Необичайно вагинално кървене е добра причина да се консултирате с лекар. То може да бъде предизвикано от различни фактори – включително стрес, хормонален дисбаланс, орални контрацептиви или лекарства, например разредители на кръвта или кортикостероиди. Аномалиите в матката и репродуктивния тракт също могат да причинят зацапване или кървене и те включват полипи на матката, ендометриоза, синдром на поликистоза на яйчниците, инфекция или рак. Условия, които не са свързани с матката или репродуктивен тракт, също може да предизвика кървене, като нарушения на щитовидната жлеза и диабет. За да разберете причината за кървенето е необходимо да направите проверка при лекар, особено ако кървенето е силно или често.

Как можете да управлявате зацапването между периодите?

Можете да предотвратите кървене или зацапване преди менструация, ако следвате няколко практически стъпки:

  1. Първо и преди всичко, ако прилагате контрол на раждаемостта чрез противозачатъчни хапчета. Избягвайте да прескачате дозите, тъй като това може да предизвика зацапване между периодите и да доведе до така нареченото зацапване преди менструация.
  2. Посъветвайте се с лекар, ако можете да ограничите приема на разредители на кръвта като аспирин.
  3. Правете си цитонамазка ежегодно за да следите за рак на маточната шийка. Това е лечимо заболяване, което може да доведе до вагинално кървене.
  4. Избягвайте рискът от рак на матката чрез поддържане на правилно телесно тегло. Затлъстяването увеличава риска от рак на матката, което е особено често след менопаузата.
  5. Избягвайте да използвате вътрематочните устройства като спирала, което може да доведе до зацапване.
  6. Управлявайте вашия емоционален стрес, тъй като това може да предизвика зацапване преди менструация. Това може да се постигне чрез различни упражнения, спорт и йога!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.