Менструация Два Пъти в Месеца

Менструация два пъти в месеца – какво означава това и какви са възможни причини за появата на цикъл 2 пъти месечно?
Вагиналното кървене между два менструални цикъла е нормално за някои жени, но някой все пак се притесняват когато това се случи. Те най–често описват случващото се като менструация два пъти в месеца. Разбира се всеки човек трябва да е отговорен за своето здраве и всякакви промени в нормалния менструален цикъл трябва да се обсъди с лекар. Само и единствено лекар специалист, може да открие възможната причина за наличието на цикъл два пъти в месеца. Понякога жените се подвеждат и си мислят, че имат проблеми със своята менструация и съответно, че попадат в категорията жени с нередовен цикъл. менструация два пъти в месеца

Една от най–честите причини за появата на цикъл два пъти в месеца е че един нормален период е започнал да тече от първия ден на месеца (например 1 май), а след това следващият менструален цикъл започва в края на месеца (например 30 май). Това е така защото средният цикъл между два периода е 28 дни, като нормалната продължителност на менструацията варира от 23 до 35 дни при различните жени. Това доказва, че е напълно възможно да имате менструация два пъти в месеца. Повечето жени обаче когато говорят че имат два цикъла в един месец, те не се позовават на тези сметки. Затова е изключително важно всяка жена да следи своята менструация, чрез календар. По този начин след като погледнете своя менструален календар за да няма излишни притеснения.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са най–честите причини за менструация два пъти в месеца?
Тук ще изброй най–честите причини за появата на кървене между два цикъла:
Хормонален дисбаланс
Извънматочна бременност
– Имплантация на оплодената яйцеклетка
– Ранен спонтанен аборт
– Проблем със щитовидната жлеза
Стрес
– Лекарства

Причини за появата на менструация два пъти в месеца може да се дължат на различни проблеми с щитовидната жлеза и хормоните. Друга възможна причина е ако жената започне да взима противозачатъчни таблетки. Това може да се случи първите месеци, докато тялото й все още не се е регулирало от хапчетата и допълнителните хормони в тях. Хормоналният дисбаланс като причини за честа менструация е често срещан при жени в предменопауза. Тиреоидна дисфункция може също да бъде фактор. Други причини за менструален цикъл 2 пъти на месец е ненормално удебеляване на лигавицата на матката. Това удебеляване може да се дължи на хормонален дисбаланс. Двата хормона естроген и прогестерон са изключително важни за редовни и умерени периоди. Може да бъде необходимо да се направи Биопсия, за да се изключи необичайно удебеляване на лигавицата на матката. Кръвните тестове могат от своя страна да дадат точни данни за хормоните който бушуват в тялото на всяка жена.
В повечето случаи причината за появата на менструация два пъти в месеца е доброкачествена, но понякога проблемът може да бъде и по–сериозен. Понякога това допълнително кървене може да доведе до анемия. Точно затова всяка жена която има цикъл два пъти в месеца трябва да потърси веднага лекарски съвет.

Какво е нормално кървене между 2 цикъла?
Нормалното кървене между два менструални периода трябва да е много леко. Жените отбелязват, че това е малко количество кръв, което например може да се забележи след тоалетна. Това се счита за нормално течение между 2 периода. Ако обаче забележите кървене като нормален месечен цикъл между два нормални менструални цикъла, това е причина да отидете на лекар възможно най–скоро.

Колко често се случва менструация два пъти в месеца?
Цикъл два пъти в месеца или така казано менструация между два нормални периода се наблюдава в около 40% от жените най–малко веднъж през целия им живот. Като от тези 40% , 10% от тях кървенето между два цикъла е нещо нормално и почти ежемесечно.

Ако имам менструация два пъти в месеца, трябва ли да потърся лекарска помощ?
Лекарска помощ трябва да се потърси веднага, ако изпитвате силна болка с кървене между периодите. Това също може да е признак за извънматочна бременност.
Малко вероятно е да имате някакъв здравословен проблем, ако установите, че вагиналното кървене между периодите се е случило само веднъж и това не е постоянна промяна във вашият цикъл. Но ако това се случва вече няколко месеца, то незабавно потърсете вашият лекар за съвет. Не трябва да пренебрегвате своето здраве и бъдеще ако имате менструация два пъти в месеца. Потърсете лекарска помощ веднага щом забележите някакви симптоми на нередовен цикъл.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).