Менопауза

Какво е Менопауза и Кога настъпва менопаузата при жените?
Менопаузата е термин използван за да се опише окончателното преустановяване (спиране) на основните функции на яйчниците при жените.
След 40-годишна възраст в яйчниците на жената постепенно настъпват възрастови атрофични промени, съпроводени от разрастване на съединителна тъкан. Големината й теглото на яйчниците намаляват повече от 2 пъти у жени след 50 години.
Менопаузата настъпва между 45- и 55-годишна възраст. Непосредствено преди преустановяването на менструалния цикъл се наблюдават разстройства от функционален характер. Циклите са без овулация и забременяване не е възможно. Още през този период, преди окончателното преустановяване на менструалния цикъл, нивото на гонадотропните хормони започва да се повишава в отговор на постепенно намаляващата секреция на женските полови хормони.
Цикличната функция на яйчниците в края на краищата се преустановява. Промените в тях, водещи до менопауза, са първични, докато промените в гонадотропната секреция са вторични. С настъпването на менопаузата секрецията на естрогени рязко намалява, в резултат на което гонадотропната секреция се освобождава напълно от потискащото им действие. Повишената гонадотропна секреция остава непроменена през целия по – нататъшен живот на жената.

Менопаузата – Симптоми
Симптомите, характеризиращи менопаузата, се разделят на две основни групи — симптоми, дължащи се на липса на естрогени, и симптоми от психично естество.

Най-очебийните симптоми, явяващи се скоро след настъпването на менопаузата, са вазомоторните кризи, наричани „топли вълни“. Те са единствената проява, която може да бъде повлияна от лечение с естрогени.
Всички останали явления на менопаузата не са непосредствено обусловени от естрогенен дефицит. Те са израз по – скоро на психологичния конфликт, настъпващ поради преустановяването на менструалната дейност.
След настъпването на менопаузата 90 % от жените имат топли вълни. Тези оплаквания продължават няколко години, след което постепенно изчезват. Жените се оплакват от внезапна топлина в областта на лицето и гърдите, изпотяване, сърцебиене, виене на свят. Топлите обливания се явяват през различни интервали. Броят им варира от няколко до 15—20 и повече дневно. По-рядко се наблюдават нощно време, като водят до нарушаване на съня. Топлите вълни са резултат от съдова нестабилност, настъпваща на фона на намаленото естрогенно ниво. Те са израз на рязко разширяване на най-малките разклонения на артериите и са съпроводени от видимо разширение на малките кожни съдове. Подобни вълни се наблюдават и у млади жени след отстраняване на яйчниците във връзка с туморна или кистозна дегенерация. В подобни случаи рязкото намаляване нивото на естрогените води до поява на топли вълни 1 седмица след кастрацията.

Симптомите при менопауза, засягащи психичната сфера, са разнообразни. Жените се оплакват от нервност, възбудимост, безсъние, безпокойство, главоболие, потиснатост и намаление на жизнения тонус. Тези прояви не са свързани непосредствено с естрогенния дефицит, а зависят до голяма степен от съществуващата склонност към емоционална лабилност. Срещат се само при част от жените. При наличието на подобни оплаквания се отнася за климактерична невроза. Тя включва няколкогодишния период на настойка на централната нервна система и хипоталамичната активност, през който нервно – вегетативните явления, характерни за началния период за менопаузата, са особено изразени и продължителни.

Животът ни след Менопаузата какво е менопауза и симптоми


Поради новото съотношение между нивото на естрогените и андрогените може да се появи леко окосмяване на брадата и горната устна. В същото време еластичността на кожата намалява, косите се разреждат, увеличава се склонността към затлъстяване.
Менопаузата се придружава от някои обменни нарушения, които оказват съществено влияние върху общото състояние на жената и върху склонността й към други заболявания. Едно от най-тежките усложнения е след менопаузата остеопороза. Женските полови хормони се противопоставят на склонността към намаляване на калциевото съдържание на костите и развитие на остеопороза. След настъпване на менопаузата това влияние отпада. Тенденцията към остеопороза се усилва и във връзка с възрастовото намаляване на анаболните надбъбречни хормони.
След менопаузата остеопороза се изявява с болки в гръбначния стълб, а чрез рентген се установяват тежки изменения в прешлените. Лечението с естрогени довежда до значително подобрение на оплакванията. Използват се малки дози естрогени, калциеви препарати, витамините D и Е. Препоръчва се по-голяма физическа активност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация