Менопауза Симптоми

Много жени изпитват някои физически и емоционални промени при менопауза. Обикновено една жена започва да преживява симптомите на менопаузата около 40–те. Така наречените „Менопауза Симптоми“ са причинени най–вече от хормонален дисбаланс на организма през този период.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Кои са най–честите симптоми на менопаузата?
Този продължителен етап на постепенно отпадане и колебания на хормоналните нива може да продължи повече от 2 години преди окончателния край на менструацията при дадената жена.

Общи симптоми на менопауза при жената
– горещи вълни
– нощно изпотяване
– нередовна менструация
– загуба на либидо
– вагинална сухота
– промени в настроението

жена с менопауза симптоми

Специфични симптоми при менопауза при жените:
– умора
– косопад
– нарушения на съня
– трудно концентриране
световъртеж
– наддаване на тегло
алергии
– чупливи нокти
– нередовен сърдечен ритъм
депресия
– главоболие
– ставни болки
– храносмилателни проблеми
– мускулно напрежение
– сърбеж по кожата
– остеопороза

Симптомите на менопаузата са много, ние ще обърнем внимание на най–обичайните, като броят на проявените симптоми и сложността им, са строго индивидуални за всяка една жена.

1. Горещи вълни при менопауза
Горещите вълни едни от най–честите менопауза симптоми, които са внезапни, долавя се преходно усещане за топлина, която се разпространява по тялото, създава зачервяване по лицето и горната част на тялото. Те може да варират между деликатни вълни и усещане за изгарящи пламъци. Горещите вълни са резултат от реакцията на организма към намалената доставка на хормона естроген, което е естествено за менопаузата. Не всички жени имат горещи вълни, но повече от половината ги получават. Научете повече за появата на Горещи Вълни.

2. Нощно изпотяване
Нощното изпотяване се класифицира като тежки горещи вълни, които възникват нощно време по време на сън, съпроводено със силни пристъпи на изпотяване. Тези епизоди на нощно изпотяване може да варират – от леки до силни и могат да бъдат причинени най–често от хормонален дисбаланс, съчетани с фактори от околната среда.За много жени нощното изпотяване е толкова тежко, че нарушава съня им, и ги прави раздразнителни. За него е нужна медицинска намеса. Прочетете и специализираната статия за Нощно Изпотяване.

3. Нередовна менструация
Повечето жени имат къси или нередовни менструации в някакъв момент в живота си. Широка гама от условия може да доведе до непостоянен менструален цикъл, въпреки че по време на началото на менопаузата най–честата причина е хормонален дисбаланс. Цикълът може да дойде по–рано или по–късно от колкото предни пъти. Кървенето може да бъде с по–светъл цвят  или да е по–тежко от обичайното. Нарушенията в менструацията са най–често в средата на 40–те за жената, както тя се доближава до менопаузата. Разгледайте за повече информация статията Нередовен Цикъл.

4. Загуба на либидо
Всички приливи и отливи в либидото биха могли да бъдат причинени от редица фактори. Обаче за жените, които преминават през менопаузата, този внезапен спад в желанието за секс може да бъде смущаваща. При жени в менопауза основната причина за намаленото полово влечение е хормоналният дисбаланс, предимно андрогенният дефицит. Загубата на либидо може да бъде причинена и от други симптоми на менопаузата като вагинална сухота или депресия.

4. Вагинална сухота
Вагиналната сухота възниква, когато обикновено чувството за влажната и мека лигавица на влагалището изчезне, довеждайки до симптоми като сърбеж и дразнене. Когато нивата на естроген спаднат, вагиналната тъкан става суха, тънка и по–малко еластична. Липсата на смазване води до неудобство при секс, а влагалището често е със сърбеж, раздразнително и по–податливо на инфекции. Крайната версия на вагиналната сухота е атрофията на влагалището, което става по–малко на ширина и дължина. Този симптом може да се появи поради внезапното спадане на естрогена по време на менопаузата. Вагиналната сухота може да бъде един от най–емоционално изтощително симптоми на манопаузата и е важно да се търси лечение за това състояние. Прочетете повече за Вагинална Сухота.

5. Промени в настроението
Промените на настроение при жената са едни от най–честите през период на менопауза симптоми, които идват доста изненадващо Те могат да бъдат внезапни и интензивни, въпреки че могат да се различават при всяка жена. Хроничните и тежки промени в настроението са психологическо разстройство. Те са причинени главно от хормонален дисбаланс, но също и от влиянието на други симптоми на менопаузата като умора и тревожност.

6. Умора
Умората е един от най–честите симптоми на менопаузата и се определя като чувство на слабост, умора и понижаване на енергийните нива, а не просто сънливост. Други характеристики на умората може да включват апатия, раздразнителност и понижено внимание. Хроничната умора през менопаузата може да има драстично негативно въздействие върху ежедневния живот и взаимоотношенията.

7. Косопад при менопауза
Загубата на коса е един от най–физически забележимите симптоми на менопаузата, който  е причинен от дефицита на естроген, защото космените фоликули се нуждаят естроген, за да поддържат растежа на косата. Загуба на коса може да бъде внезапна или постепенна. Косата може да стане суха и крехка. За много жени този симптом е разстройващ, тъй като е видим знак на остаряването.

8. Нарушения на съня
Жените, които преминават през менопаузата може да открият, че сънят им е по–неспокоен и заспиването им става все по–трудно. Проучванията показват, че жените започват да изпитват нарушения в съня около 5 до 7 години преди да влязат в менопаузата.

9. Затруднена концентрация
В периода на започване на менопаузата много жени откриват, че имат проблеми с паметта, психически блокирате или имат затруднена концентрация. Това може да бъде объркващо или тревожно за жените и може да има голямо влияние върху всички аспекти на ежедневния живот. Основната причина за появата на тези симптоми по време на менопаузата е хормоналният дисбаланс, специално недостигът на естроген. Недостатъчният сън или смущенията в съня също може да допринесе за проблемите с паметта и затруднената концентрация.

За да сте подготвени за различните симптоми на менопаузата, е важно е да знаете какво да очаквате през този нов етап от живота ви. Най–честите симптоми може да ви накарат да се чувствате ужасно, затова е важно да разберете, че не бива да се опитвате сами да се само лекувате и справите с положението. Запомнете вашите индивидуални признаци при настъпването на менопауза симптоми и потърсете мнение на специалист и запазете спокойствие, за да изживеете по–леко промените при настъпването на менопаузата!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии