Световъртеж

Какво е Световъртеж?
Световъртеж е термин, използван, за да се опише набор от усещания като причерняване, замаяност, слабост или нестабилност. Световъртежът е една от най–честите причини възрастните хора да посещават своите лекари. Честата замаяност или постоянният световъртеж може значително да променят живота ви, но въпреки това те рядко са сигнал за застрашаващо живота състояние. Лечението на световъртежа зависи от причините за него и симптомите.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на световъртеж?
Хората, живеещи със състоянието ,,виене на свят” описват редица усещания като:
– Измамно чувство на движение
– Замаяност или чувство за припадък
– Нестабилност или загуба на баланс

Тези усещания може да влошат способността ви за ходене, изправяне или преместване на главата. Световъртежът може да бъде придружаван и от гадене, което да е така внезапно или тежко, че да трябва да седнете или легнете незабавно. Епизодът на световъртеж може да продължи дни или секунди и може да се повтори.

световъртеж

Кога да отидете на лекар?
Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате световъртеж с:
– Внезапно или силно главоболие
– Продължаващо повръщане
– Внезапна промяна в реч, зрение или слух
– Затруднено ходене
– Припадък
– Болка в гърдите или неравномерен сърдечен ритъм
– Изтръпване или слабост
– Недостиг на въздух
– Висока температура
– Много схванат врат
– Травма на главата
– Гърчове

Поговорете с вашия доктор, ако имате повтарящи се, внезапни, тежки или продължителни епизоди на виене на свят, отпадналост, замаяност или световъртеж.

Какви са основните причини за световъртеж?
За виенето на свят има много възможни причини, включително нарушения на вътрешното ухо, болест и странични ефекти от приемани лекарства в този период. Понякога то се причинява от основно заболяване, лоша циркулация на кръвта, инфекция или нараняване. Начинът, по който световъртежът ви кара да се чувствате може да подскаже възможните причини. Колко дълго продължава замаяността и какви са другите съпътстващи  симптоми, също така могат да помогнат да се открие причината. Вътрешното ухо проблеми, които причиняват световъртеж (световъртеж).

Чувството за баланс при вас зависи от комбинираната работа на различните части на вашата сензорна система. Те включват:
– Очи, които ви помагат да определите къде е тялото ви в пространството и как то се движи.
– Сензорни нерви, които изпращат съобщения до мозъка за движенията на тялото и позицията му.
– Вътрешното ухо, в което се помещават сензори, които помагат да се открие гравитацията и обратното и постъпателно движение.

Ако имате световъртеж, най–добре се консултирайте със специалист, за да може той да определи какви може да са причините за това състояние при вас.

Какви са рисковите фактори?
Факторите, които могат да повишат риска от световъртеж включват:
– Възраст. При възрастните хора е по–вероятно да имат медицински състояния, които причиняват световъртеж, особено усещане за дисбаланс. Те също са по–склонни да вземат лекарства, които могат да причинят световъртеж.
– Наличие на световъртеж в миналото – Ако сте имали световъртеж преди, вие вероятно ще получите замаяност и в бъдеще.

Какви може да са усложненията от световъртеж?
Световъртежът може да увеличи риска от падане и нараняване. Ако изпитвате замаяност, докато шофирате или работите с машини, може да увеличите вероятността от инцидент. Също така може да имате дългосрочни неприятни последствия върху здравето, ако при вас има съществуващо здравословно състояние, което може да причинява вашият световъртеж, а то остава нелекувано.

С какви изследвания се диагностицира световъртежа?
Ако вашият лекар заподозре, че имате или може да сте преживели инсулт, той може да назначи веднага ЯМР (Ядрено магнитен резонанс) или скенер. Повечето хора, които посещават личния си лекар заради световъртеж първо ще бъдат попитани за техните симптоми и медикаменти и след това ще се проведе физически преглед. По време на този преглед лекарят ще провери как ходите и поддържате баланса си и как работят основно нервите на централната нервна система. Също така е твърде възможно да се наложи да ви се направят тестове на слуха и баланса. В допълнение може да се назначат кръвни изследвания за проверка за инфекция и за да се провери здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Лечение на световъртеж?
Световъртежът често отминава без лечение. В рамките на няколко седмици тялото обикновено се адаптира към това, което го причинява. Ако се нуждаете от лечение на световъртеж, вашият лекар ще търси причината за състоянието и симптомите ви. Лечението може да включва лекарства и балансиращи упражнения. Дори, ако причината не се намери или ако вашата замаяност продължава, лекарствата може да направят симптомите по–лесно управляеми. Не забравяйте, че ако състоянието ви създава дискомфорт, е най–добре да се допитате до специалист и той да назначи терапия, така че да не се нарушава качеството ви на живот при наличието на световъртеж.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация