Виене на Свят

Какво е виене на свят?
Виене на свят е чест симптом, които обикновено не е знак за нещо сериозно, но трябва да бъдат проверен от лекар. Терминът „Виене на свят“ може да означава различни неща при различните хора – някои го използват за описване на чувството на замаяност или липса на баланс, докато други го използват, за да опишат чувството, че сякаш ще припаднат. Тъй като виенето на свят като симптом е доста неясен, той може да бъде причинен от редица неща и не може винаги да бъде лесно да се идентифицира основната причина за появата му. В редовете по–долу ще се опитаме да обясним какво се случва, ако се чувствате замаяни без видима причина и ще очертаем най–честите причини за виене на свят.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Кога да посетите вашия лекар при виене на свят?
Направете консултация с лекар, ако се почувствате замаяни или губещи равновесие и това ви носи притеснения, особено ако имате и други симптоми като епизодични  припадъци или главоболие. Вашият личен лекар първо ще поиска да се установи точно какво имате предвид под замаяност и ще провери дали всъщност не описвате чувство на тежко виене на свят. Той също така ще иска да знае:
– Дали световъртежът започва без видима причина или е последствие от някакво заболяване
– Дали имате повтарящи се епизоди на виене на свят и ако е така, кога се случват те.
– Колко дълго трае световъртежът

виене на свят

Замайване понякога може да бъде причинено от проблем с вътрешното ухо. Един прост начин за разграничаване на проблем при вътрешното ухо или друг проблем свързан с виене на свят и замаяност поради друга причина, е да определите дали той възниква само когато сте изправени или се случва и когато сте в легнало положение. Виенето на свят, което се получава, когато сте изправени – вероятно не е свързано с ухото. Виене на свят, което се случва, когато сте в легнало положение обикновено е причинено от инфекция на вътрешното ухо, която може да бъде лекувана с антибиотици. Добра идея е да водите дневник на вашата замаяност и да записвате кога и къде сте изпитали виене на свят и да го вземете с вас при прегледа при специалист. Полезно е да се отбележите:
– Какво правехте по време на появилото се виене на свят
– Колко дълго е продължило то и колко лошо сте се почувствали вие
– Дали сте имали някакви други симптоми като припадъци, повръщане, гадене, замъглено зрение, главоболие, загуба на слух или шум в ушите

Ако приемате някакво лекарство по рецепта, лекарят вероятно ще преразгледа назначението му и ще провери дали появата на виене на свят е възможен страничен ефект. Ако е необходимо, той може да предпише друг различен медикамент, за да опитате дали виенето на свят няма да спре. Може да бъдете препратени и към специалист в областта на неврологията за допълнителни изследвания.

Какви са най–често срещаните причини за виене на свят?
Най–честите причини за поява на виене на свят са описани по–долу:
– Инфекция на вътрешното ухо, която засяга вашия слух и баланс и може да доведе до тежка форма на виене на свят, която се нарича вертиго.
– Мигрена – световъртежът може да дойде преди или след главоболие или дори без наличие на главоболие.
Стрес или тревожност – особено ако сте склонни да хипервентилирате или да дишате необичайно бързо, когато се намирате в почивка.
– Ниско ниво на кръвната захар (хипогликемия) – което обикновено се наблюдава при хора с диабет.
– Ортостатична хипотония – внезапно понижаване на кръвното налягане, когато вие изведнъж седнете или се изправяте след продължително легнало положение. Това е по–често срещано при възрастните хора.
– Дехидратация или топлинно изтощение – дехидратацията може да се дължи на недостатъчен прием на течности по време на тренировка или на заболяване, което причинява повръщане, диария или повишена температура.
– Намален приток на кръв в мозъка, което може да бъде причинено от запушване на кръвоносните съдове, които водят до мозъка от сърцето или състояние, познато като атеросклероза.

Какви са по–рядко срещаните причини за виене на свят?
По–рядко срещаните причини за световъртеж включват:
– Някакво тежко заболяване или състояние, което засяга цялото тяло
– Използване на наркотици или консумиране на прекомерни количества алкохол (склонност към дългосрочни злоупотреби с алкохол)
– Прием на някои видове лекарство като антидепресанти или такива за кръвно налягане
– Проблем със сърдечния ритъм проблем – като предсърдно мъждене (бързо, неправилен пулс)
– Отравяне с въглероден окис

Ако имате виене на свят – не отлагайте, а си направете консултация със специалист, който да установи какъв е първоизточникът на световъртежа и как можете да се справите с проблема, така че да избегнете усложнения и влошаване на качеството ви на живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация