Прегледана и обновена на 28-05-2017

Какво трябва да знаете за да получите еднократна помощ за майки студентки!
В България на майките студентки в редовна форма на обучение се отпуска по закон еднократна парична помощ. В последните 2 години законовата регламентация по въпроса претърпя редица промени и разбуни доста духовете в обществото. В крайна сметка окончателните условия около отпускането на паричната помощ бяха постановени през лятото на 2015 и реално доведоха до по–трудното отпускане на средствата с цел ограничаване на злоупотребите чрез фиктивно записване във вузовете само до момента на изплащане на сумата.

Според промените – еднократна помощ за майки студентки остава непроменена в размер на 2880 лева. Най–голямата промяна около регламента на получаване се заключава в това, че се въвежда условие, което до преди това не е било изисквано, а именно майката студентка да не е работила на трудов договор, т.е да не е в отпуск по майчинство към момента на кандидатстване за паричните средства. Реално, заради това нововъведение, вече доста малко жени ще могат да се възползват от държавната субсидия.

еднократна помощ за майки студентки

Другата новост е, че паричната сума вече не се изплаща наведнъж, а в рамките на два пъти. Това именно цели да гарантира, че жената ще запише и следващ семестър в университета, а не е влязла да следва само формално, за да се добере до финансовата помощ и след това да прекъсне. До преди лятото на 2015 законовата регламентация така поставяше условията, че много жени записваха фиктивно, за да си набавят уверение от някои ВУЗ, а след това прекъсваха, без да може да се проследи този механизъм и да се потърси сметка за злоупотребата. Няма значение под каква форма следвате – дали сте бакалавър, магистър или докторант. Също така детето не трябва да е оставено за отглеждане в дом или да сте дали попечителките права на друг човек.

Молбата и документите за кандидатстване трябва да се подадат не по–късно от 6 месеца след момента на раждането на детето. Ако закъснеете и един ден, няма да ви отпуснат помощта. Ако ви одобрят ще ви преведат по банков път 1440 лева, а при записване на следващия семестър и представяне на бележка, удостоверяваща това, ще получите и остатъчната сума от 1440 лева. Държавата вече има и механизми да изиска да й се върнат парите от първия транш, ако не запишете да учите и през следващия семестър, за който да ви преведат втория.

Какви документи са ви нужни за отпускането на еднократна помощ за майки студентки?
Според законовия регламент ви е необходим пакет от следните документи:
– Молба декларация по образец
– Уверение от съответното висше учебно заведение
– Копие от акта за раждане на детето плюс оригиналния акт за сверка
– Личната карта на майката за сверка
– Документите се подават в Дирекция ,,Социално подпомагане” по постоянен адрес на майката.

Ако учите в университет, може да проверите и дали той отпуска стипендия по собствен регламент за майките студентки, които имат дете до 6 годишна възраст. За да узнаете дали има такава субсидия, се обърнете с питане към административния блок на университета! Ако отговаряте на посочените в закона критерии, се възползвайте от отпусканите средства, регламента е усложнен, но при спазени условия – паричните средства се отпускат лесно и не подлежат на затормозяваща бюрокрация и забавяне.

Чрез тази разяснителна статия се надяваме да сме помогнали на много бъдещи млади майки и при бъдещи въпроси относно темата еднократна помощ за майки студентки.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Виене на Свят

Previous article

Ревматоиден Артрит

Next article