Първа Помощ при Бебета

Тук ще научите 6 съвета при различни ситуации и прилагане на първа помощ за бебета като: задавяне и задушаване, изгаряне, поглъщане на нещо, фебрилни гърчове и удар по главата на бебе, но преди това нека да поясним какво е първо помощ и кога трябва да се използва.
Първата помощ спасява живот! Важно е за всички един човек да знае някои основни правила за оказване на първа помощ при бебета. Ако сте родител или детегледачка или работите с бебета поради друга причина, е особено важно да знаете какво да правите, когато бебето е в беда или възникне някакво извънредно положение. Разбирането как да се използват техниките за първа помощ може да бъде жизненоважно умение за родителите. Ако възникне извънредна ситуация, веднага се обадете на спешния телефон 112 и попитайте за линейка. Човекът на спешния телефон ще ви помогне с насоки да окажете първа помощ.

Какво е първа помощ?
„Първа помощ“ означава предприемането на незабавни действия, които да помогнат на пострадалия, участвал в някакво произшествие или имащ спешен медицински случай като например сърдечен удар. Дали това е бебе, дете или възрастен, нуждаещ се от грижи, целта на първа помощ е да се запази някой жив, да предпази от по-нататъшно увреждане, и да се направи това, което може да помогне за по-пълноценно възстановяване. Затова не злоупотребявайте и не викайте линейка за щяло и нещяло, защото някои наистина нуждаещ се може да има нужда от нея точно в този момент, а също така закона може да ви подведе под отговорност. Когато говорим за бебе, то това за спешна помощ е спешен случай и ще изпрати линейка.

първа помощ при бебета

Кога трябва да се използва първа помощ?
Когато се грижите за бебета или деца, разбира се, трябва да прави всичко възможно, за да бъдат условията възможно най-безопасни. Въпреки това, все пак може да се случи някаква извънредна ситуация. Докато един инцидент може да се случи навсякъде, най-много наранявания на малки деца се случват в дома им.

Първа помощ може да бъде полезна в редица ситуации. Може да се наложи да помогнете на дете, което:
– Има просто нараняване като порязан пръст
– Има по-сериозен проблем като счупена ръка или удар по главата
– Е в безсъзнание и се нуждае от защита
– Е в опасна за живота ситуация, като тежък астматичен пристъп
– Други състояния описани по долу в статията

Във всяка извънредна ситуация като внезапна тежка болест или сериозно нараняване, трябва да получите медицинска помощ. Обадете се на 112 веднага и повикайте линейка. Ако трябва да се даде първа помощ за поддържане на детето живо до пристигане на медицинската помощ трябва да знаете основните стъпки за поддържане на живота. Дори, ако животът на бебето не е в непосредствен риск, все пак е много важно да се знае какви стъпки можете да предприемете, за да се погрижите при неприятна ситуация, когато е необходимо. Някои от най-честите причини за наранявания при малки бебета, включват:
– падане като спъване при движение, от легло или неволно удряне в някаква мебел в къщата
– изгаряния, причинени от гореща вода, пожар или излагане на слънце
– отравяне от докосване, преглъщане или вдишване на вредни вещества като лекарства, лепило или битови химикали
– удавяне
– задавяне с храна или вода

Знаейки как да се даде първа помощ и с аптечка на разположение, това ще ви помогне да бъдете подготвени за тези видове ситуации.

Къде можете да се научите да оказвате първа помощ?
Можете да научите как да се оказвате първа помощ като присъствате лице в лице на специализирани обучения или чрез правене на онлайн курс. Различни организации провеждат курсове за първа помощ, но най-обичайният пример е Българският червен кръст, който предлага обучение по първа помощ за бебета и деца. Хубаво е да си имате комплекти за първа помощ. Тези комплекти съдържат много от нещата, необходими за лечение на общи наранявания. Основните комплекти за първа помощ, наречени аптечки, обикновено включват:
– материали като пластмасови ленти, тампони, бинтове, подложки за превръзки
– инструменти като ножици и пинсети
– медикаменти като антисептик, болкоуспокояващи и бутилки от физиологичен разтвор
– предпазно оборудване като ръкавици за еднократна употреба
– термично одеяло, което да затопли пострадалия или болния човек.

Можете да си купите аптечки от българския червен кръст, както и от някои аптеки и други търговски обекти. След като имате комплект, можете да го персонализирате, за да отговарят на вашите нужди. Например, ако имате бебе, може да искате да включите дигитален термометър и лекарства за облекчаване на болката, подходящи за кърмачета. Уверете се, че държите комплекта си на безопасно и сухо място и го проверявайте редовно, за да се уверите, че съдържанието е в добро състояние и в рамките на посочения срок на годност.

А сега в следващите редове, ще обсъдим някои често срещани проблема и каква първа помощ при бебетата съветват медиците.

  • Първа помощ при бебета съвет №1 – Какво трябва да направя, ако усетя, че бебето се задушава?
    Ако детето плаче, не кашля и издава странни шумове и подозирате, че то се задушава от храна например го вземете и поставете по дължината на вашата предмишница на коленете си с лице надолу. Уверете се, че главата на бебето е по надолу от тялото му, така че гравитацията да си свърши работата. По този начин, ще улесните повърнатото например да изтече само. След това потупайте по гърба вашето бебе за да причините леки вибрации в дихателните пътища и по този начин повърнатото или яко има някакъв дребен предмет да излезе. Може да се наложи да го потупате от 3 до 5 пъти преди да излезе препятствието което задушава вашето бебе. Ако се съмнявате във вашите сполучливи действия се обадете на спешна помощ на телефон 112.
  • Първа помощ за бебета съвет №2 – Какво да направя, ако бебето ми се изгори поради някаква причина?
    Поставете изгореното под студена вода за около 5-10 мин, за да се премахне цялата топлина от раната. След това превържете раната за да премахнете възможността за навлизане микроби. Важно за всяка първа помощ при бебета и налично изгаряне е бебето да посети веднага лекар, без значение степента н изгарянето.
  • Първа помощ при бебета съвет №3 – Какво да направя по време на фебрилен гърч
    Малките бебета не могат да контролират температурата, така че родителите трябва правят това вместо тях. Но ако температурата е много висока, то бебето може да получи фебрилни гърчове. Може да забележите кожата на бебето е много гореща, очи