Криза на Средната Възраст?

Какво е криза на средната възраст?
Загатването за криза в средата на живота започва още от последователите на „Зигмунд Фройд“, които са мислели, че по време на средната възраст всички мисли на човек са били задвижвани от страха от предстояща смърт, но това не е ограничено само до смъртта. Точният термин „Криза на Средната Възраст“ е въведен от психологът Елиът Джак през 60-те години на 20 век. Въпреки че се казва кризата на средната възраст тя не обхваща мъже и жени от 30 до 40 години, а по скоро става въпрос за хора на възраст от 45–64 години. Това явление е описано като психологическа криза, която е предизвикана от събития, които подчертават нарастващата възраст на човек, разбира се неизбежната смърт, както и възможни недостатъци и непостигнати постижения в живота. Това може да доведе до чувство на депресия, разкаяние и тревожност или желание за постигане на младост или драстични промени в сегашния начин на живот. Или иначе казано емоционално състояние при което човек преоценя живота и възможностите които са пропуснати и отминали назад във времето и все по-малката възможност да се случат в бъдеще с нарастващата възраст

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

криза на средната възраст

Кризата на средната възраст е част от естествения цикъл на живота, през който всички ние ще преминем, преминаваме или сме преминали. В настоящата статия ще се опитаме да съберем най-общо признаците на кризата на средната възраст – период, които може да бъде доста стресиращ. Дори ако имате повечето от знаците, изброени тук, не се паникьосвайте. Най-важната истина е, че това събитие не трябва да бъде приемано буквално като криза. Средната възраст е времето от живота, през което трябва да приемате промените и да се стремите да се превърнете в човека, който мечтаете да бъдете.

Признаци при навлизане в криза на средната възраст?

10-те най-отчетливи симптоми за кризата на средната възраст са:
– Желанието да се откажете от добра работа.
– Необясними пристъпи на депресия, които ви пречат да сте щастливи.
– Промяна във философските и религиозните възгледи.
– Промяна на навиците. Дейности, които обикновено ви носят удоволствие – сега са ви скучни. Не може да завършите или да се концентрирате върху задачите си.
– Прекомерно купуване на нови дрехи и отделяне на повече време, за да изглеждате добре.
– Искате да избягате на някое ново място.
– Желание или мания да влезете във физическата форма.
– Раздразнителност или неочакван гняв.
– Напускане – емоционално или физически, на семейството ви или чувство, че сте в капан в текущите семейни отношения.
– Гледате се в огледалото и вече не се познавате, а сега пак се погледнете и се усмихнете.

Колко време трае така наречената „криза на средната възраст“?
Кризата на средната възраст криза е много естествен биологичен и психологически процес на съзряване на човек. Въпреки че някои от симптомите могат да посочат процес, обратен на съзряване: понякога човек трябва да направи стъпка назад, за да се придвижи напред.

Без професионална помощ и съвети, кризите на средната възраст траят около 3–10 години при мъжете и 2–5 години при жените, а ако вземете нещата в свои ръце може да се справите за няколко месеца. Много пъти човек в криза на средната възраст ще действа объркано или ще се чувства изгубен, докато се опитва да оправи противоречията в живота си. Също така много пъти човек се опитва да подобри живота си, докато не разбира защо действа по начина, по който действа. Тази смес от съзнателни до несъзнателни действия често прави човек с криза на средната възраст доста непредсказуем. Това води и до най-опасния аспект на кризата на средната възраст – а именно отричането от всичко досегашно.

Намиране на помощ за разрешаване на кризата на средната възраст
Ако изброените признаци и симптоми за периода на криза на средната възраст – резонира с вас, това означава, че е  време е да промените начина, по който се движите в света. Самото естество на знаците, които са свидетели също е отражение на процеса на промяна. Отричането на промяната е това, което води до кризата, в която чувствате, че сте попаднали. Промяната не е лесна, а перспективите за промяна често парализират и  най-силния човек. Иронично, когато това е така, тогава решението често се взема просто като отстъпление за пауза и това може да се отрази върху живота на околните. Нужно е да се научите да правите пауза, когато сте разстроени и объркани, това  е активен процес на проучване на потенциала ви в точния момент. Кризата на средната възраст е време на избор, изборът на криза или трансформация. За да не попаднете в криза, която да ви потисне и деградира – вие трябва да  продължите да живеете живота си въпреки миналите избори, които са довели до тази криза и сблъскване със собствената ви личност.

С консултиране на пациенти с криза на средната възраст – тя може да бъде разрешена в рамките на 6 месеца до 2 години при посещение на психолог. Експертната помощ е най-важният фактор за това колко бързо процеса на промяна на средната възраст ще бъде приет и разбран. През последните години има и нови нашумели техники които влияят на човешкото съзнание като НЛП (нервно лингвистично програмиране). Според техните практици и школи те дават бързи и дълготрайни решения на много проблеми, като депресия, страх, фобия, тревожност, паник атаки и други.

Промяната не трябва да я разглеждаме като страшна, защото тя е естествено състояние и всеки трябва да се подготви с тази мисъл, така че да премине през криза на средната възраст успешно. Ако имате усещане, че навлизате или сте навлезли в този период – намерете професионална помощ за насока със справяне с проблема. Ако не желаете да прибягвате до такъв вид специализирани консултации, потърсете подкрепа в най-близката ви семейна среда или приятелски кръг. Говорете за всичко, което ви притеснява и обърква, не прекалявайте със спонтанните си идеи, анализирайте всичко и се стремете да поглеждате обективно към миналото и постиженията си и мечтателно към бъдещите ви идеи и цели за личностно развитие и просперитет. Всичко е във вашите ръце, дори и придошлата „криза на средната възраст“, а тя както е дошла така и ще отмине.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).