Препоръчителна Възраст за Забременяване

Каква е Препоръчителна Възраст за Забременяване?
Възрастта винаги е играела важна роля по отношение на способността на жената да забременее. Независимо колко стара или колко млада се чувствате, вашата репродуктивната система знае точно на колко години наистина сте. Повечето експерти са съгласни, че няма „най–добра“ възраст за зачеване, а има препоръчителна възраст за забременяване. Ние ще се опитаме тук да очертаем плюсовете и минусите за зачеване на различните етапи от живота на жените.

Препоръчителна възраст за забременяване по време на двадесетте години на жената
Оптималната възраст на плодовитостта на жените започва от нейната 16 – 18 годишнина. Според повечето експерти една жена е в най–плодовита между 20 и 29 години, когато и рискът от спонтанен аборт е най–малък (9,5 % между 20 и 24 и 10 % между 25 и 29 години). Жените в началото на двадесетте си години обаче могат да бъдат по–фокусирани върху образованието си или да искат да отложат моментът с раждането на бебе заради кариерата си. От друга страна жените в края на двадесетте си години по–вероятно са емоционално по–стабилни и имат стабилна кариера зад гърба си. Ако те са женени, и двамата партньори вероятно са по–подготвени да се справят с отглеждането и възпитанието на децата във всички аспекти.

Зачеване по време на тридесетте години на жената
Фертилността или плодовитостта на жената започва да намалява от тридесетата годишнина, а още по – сериозно намалява след 38–годишна възраст. Точно затова не е най–препоръчителната възраст за забременяване, но ако нямате дете то със сигурност това може да е вашата най–препоръчителна възраст за зачеване и може би точно сега е вашето време. Шансовете за спонтанен аборт между 30 и 34 се издига до 12%, а след 35 години рязко се покачва до 18 % . Рисковете от като раждане на бебе със синдром на Даун или други вродени малформации и аномалии също се увеличава доста през този период. Много по–вероятно е една жена да има многоплодна бременност – с близнаци и тризнаци, в края на тридесетата и началото на четиридесетата си година. Жени, които са били фокусирани върху техните кариери може да започнат да се чувстват емоционално готови да имат бебе, докато при други съмненията за това как те ще се чувстват при повторното си въвеждане на работното място и дали няма да изгубят всичко, което са постигнали, може до доведе до пълния отказа от дете. След 30 години – редовните прегледи и следене от гинеколог са много важни, защото една бременност в този период от живота на жената може да е доста стресираща, тъй като тя носи опасенията за това,  че бебето е в риск от раждане  с аномалии.

Забременяване по време на четиридесетте години на жената
За съжаление повече от една трета от бременностите на възраст между 40 и 44 години завършват със спонтанен аборт, докато повече от половината бременности в края на четиридесетте години приключват преди 20 гестационна седмица. Точно затова най–препоръчителна възраст за забременяване не е след 40 годишна възраст. Рискът да се роди бебе с хромозомни дефекти се увеличава всяка година от четиридесетия рожден ден на жената. В същото време емоционално жените в този период от живота си имат много опит и са по–стабилни и уверени, което може да помогне да отгледат по–умно и по–спокойно дете. От петдесетата годишнина на жената обикновено започва менопаузата и вероятността за забременяване в този период става изключително малка.

Възрастта на партньора също е от значение!
Когато говорим за препоръчителна възраст за забременяване мъжете и жените се различават значително, когато става въпрос за определяне на най–подходящата възраст за забременяване. Това е така, защото мъжката плодовитост обикновено е най–висока, когато мъжът достигне края на тридесетте си години. По време на петдесетте си години приблизително една трета от всички мъже ще претърпят спад в броя и качеството на сперматозоидите, които произвеждат. Обаче две трети от мъжете няма да имат никакви проблеми с плодовитостта, когато те са в по–зряла възраст.

Няма как да се определи най–подходящата възраст за забременяване, понеже всеки човек е индивидуалност и всяка възраст има своите добри и лоши страни. Ако поддържате добро здравословно състояние, грижите се за себе си и сте уверени в живота си, дали сте на двадесет или на четиридесет, е без значение. Искрено се надяваме да сме внесли по–голяма яснота около препоръчителната възраст за забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация