Как да Подобрим Качеството на Спермата?

Знаем ли Как да подобрим качеството на спермата? Здравите сперматозоиди подобряват вашата плодовитост т.е възможността да имате дете!
Здравите сперматозоиди не винаги са даденост. Разберете как начинът на вашия живот може да повлияе положително или отрицателно на качеството на вашата сперма (сперматозоиди) и какво можете да направите за подобряване на вашата плодовитост. Ако вие и вашата партньорка планират бременност, може би се чудите за здравето на сперматозоидите. Започнете с разбирането на различните фактори, които могат да повлияят на мъжката плодовитост и тогава помислете за стъпките за постигане на оптимално качество на спермата.

Какво определя здравето на спермата (сперматозоидите)?
Доброто състояние на спермата зависи от различни фактори, включително количеството, движение и структура:
Количество.  В една еякулация трябва да се съдържат най–малко 15 милиона сперматозоиди на милиметър. Твърде малко сперматозоиди в еякулираната сперма може да направи по–трудно забременяването, защото има по–малко количество сперматозоиди на разположение, за да оплодят зрялата яйцеклетката.
Движение. За да достигнат и да оплодят яйцеклетка, сперматозоидите трябва да се движат и плуват през шийката на матката, матката и чак до фалопиевите тръби на жената. Това е известно като подвижност на сперматозоидите. Вие сте плодовити, ако най–малко 40 процента от сперматозоидите в една еакулация се придвижват.
Структура (морфология). Нормалните сперматозоиди са с овални глави и дълги опашки, които работят заедно, за да ги придвижват напред. Повече сперматозоиди с нормална форма и структура увеличават вероятността да бъдете плодовити.

как да подобрим качеството на спермата

Какво причинява проблемите с  мъжката плодовитост?
Различни медицински проблеми могат да допринесат за проблеми с мъжката плодовитост, включително:
– Проблем в хипоталамуса или хипофизната жлеза — части от мозъка, които сигнализират на тестисите да произвеждат тестостерон и сперматозоиди (вторичен хипогонадизъм).
– Заболяване на тестисите
– Нарушения в транспортирането на сперматозоидите
– Възрастта също може да играе роля. Способността на сперматозоидите да се движат и пропорцията на нормалните сперматозоиди намаляват с възрастта. Някои изследвания показват, че на мъжете в средата–30–те и началото на 40 отнема повече време за постигане на бременност, отколкото за по–младите мъже.

Какъв е най–добрият начин да се произвеждат здрави сперматозоиди?
Може да предприемете няколко общи стъпки, за да увеличите вашите шансове за производство на повече здрави сперматозоиди. Например:
– Поддържайте здравословно тегло. Някои изследвания показват, че увеличаването на Индекса на телесна маса е свързано с намаляване на броя на сперматозоидите и движението им.
– Яжте здравословна храна. Избирайте изобилие от плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти и може да помогнат за подобряване качеството на спермата.
– Предотвратявайте предаване на полови инфекции. Полово предаваните инфекции — като хламидия и гонорея — са една от причините за безплодие при мъжете. За да се предпазите, ограничете броя на сексуалните партньори и използвайте презерватив всеки път, когато правите секс или стойте във взаимно моногамна връзка с партньор, който не е заразен.
– Контрол на стреса. Намалете стреса, защото стресът може да намалите сексуалната функция и да взаимодейства с хормоните, необходими за производството на сперматозоиди.
– Движете се. Умерената физическа активност може да увеличи нивата на мощните антиоксидантни ензими, които предпазват сперматозоиди.

Какво са табутата за по качествена сперма?
Сперматозоидите може да бъдат особено уязвими към екологични фактори, ка
то излагане на повишена топлина или токсични химикали. За да защитите вашата плодовитост:
– Тютюнопушенето! Не пушете, доказано е че мъжете които пушат цигари е по–вероятно да имат ниско качество на сперматозоидите. Тютюнопушенето може да намали движението на сперматозоидите. Ако пушите, попитайте вашия лекар как да ви се помогне да се откажете.
– Ограничете количеството алкохол, което пиете. Тежката злоупотреба може да доведе до намалено производство на тестостерон, импотентност и намалено производство на сперматозоиди. Ако решите да пиете алкохол, нека е само в умерени количества.
– Избягвайте лубриканти по време на секс. Необходими са допълнителни изследвания за ефектите на лубрикантите върху плодовитостта. Ако е необходимо, помислете за използване на бебешко олио, рапично масло, яйчен белтък или други природни средства.
– Говорете с вашия лекар за лекарства. Антиандрогени, блокери на калциевите канали, трициклични антидепресанти и други лекарства могат да допринесат за проблеми и по ниска плодовитост. Анаболните стероиди също може да имат същия отрицателен ефект върху качеството на спермата.
– Лечение на рак. Химиотерапията и лъчевата терапия за рак могат да увредят производството на сперматозоиди и да причиняват безплодие, които могат да бъдат постоянни. Попитайте вашия лекар за въздействието върху спермата — или възможността за извличане и съхраняване на сперма преди лечението.
– Внимавайте за токсини. Излагането на пестициди, олово и други токсини може да повлияе на количеството и качеството на спермата. Ако трябва да работите с токсини, правете го максимално безопасно. Например носете защитно облекло и оборудване, за да избегнете контакт на кожата с химикали.
– Внимавайте с топлината. Повишената скротална температура може да попречи на производството на сперматозоиди. Въпреки че ползите не са били напълно доказани, носенето на свободно прилягащо бельо, намаляване на времето, което прекарвате седнали, избягването на сауни и хидромасажни вани и ограничаването на излагането на скротума на топлина, например държане на лаптоп върху него, може да засили качеството на спермата.

Кога е време да потърсите помощ?
Започването на здравословен начин на живот за насърчаване на вашата плодовитост и избягването на нещата, които могат да увредят спермата може да подобри много шансовете си за зачеване. Ако вие и вашият партньор не постигнете бременност след една година активен полов живот без предпазване, можете да помислите и да се обърнете към специалист, който може да установи причината за проблема и да предложи лечения, които да подобрят качеството на спермата и съкратят пътя ви към желаното родителство.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии