Здраве

Кръв в Спермата

Обновена: 26-09-2013

Нормално ли е да имам кръв в Спермата (Хемоспермия)?
Съдържание на кръв в спермата не е нещо необичайно, то може да се появи в лек червен или кафеникав цвят в спермата на мъжа. В повечето случай това е безболезнено явление, което се забелязва след еякулация. В някои случай кръвта в спермата не може да се види с просто око, а единствено под микроскоп. Кръв в спермата или наричан още в медицината хемоспермия, може да се появи в всякаква възраст след пубертета, но най – често се може да се случи между 30 – 40 години и при мъже над 50 годишна възраст поради уголемяване на простатата. При по – голямата част от мъжете които са имали кръв в спермата се появяват повторни появи дори и след нейното първоначално излекуване.

Трябва ли да се притеснявам при наличие на Кръв в Спермата (Хемоспермия)?
Появата на кръв в спермата е тревожна за много мъже, но по – принцип не е знак за сериозен проблем. Въпреки това е изключително важно да посетите Вашият личен лекар.

Какво трябва да направя, ако намеря Кръв в спермата (Хемоспермия)?
Първото и най – важно нещо е да посетите вашият лекар, които ще ви попита следните въпроси: Колко кръв е имало в спермата Ви? Имали ли сте и друг път кръв в спермата или се е появила за първи път? Кога забелязахте за първи път кръв в спермата? Колко често се случва това? Според вас какво е причинило тези симптоми? Били ли сте болен от нещо през този период? И други подобни въпроси?

Защо имам кръв в спермата (Хемоспермия)?
Мъжката полова система е съставена от различни органи и жлези. Сперматозоидите се произвеждат в тестисите, след това те преминават през мъжката репродуктивна система, като се добавят към състава на спермата различни течности. Сперматозоидите събират течност от семенните мехурчета, преминават през еякулаторните канали и простатната жлеза преди да да бъдат изхвърлени от мъжа. Причините за появата на Кръв в спермата може да са от  различни места в мъжката репродуктивна система, но най – честите причини са: причини и лечение на кръв в спермата - Хемоспермия
– Възпаления
– Инфекции
– Запушване
– Нараняване на мъжката полова система

Може ли кръвта в спермата да е предадена чрез инфекция по полов път?
Изключително малка е вероятността кръвта в спермата да е причинена от полово предавани болести и инфекции. Някои инфекции предавани по полов път може да причинят появата кръв в спермата, но те не се разглеждат като самостоятелна причина за появата на кръвта?

Може ли кръвта в спермата да бъде причинена от Наранявания или от груб полов акт?
Нараняванията може да се причина за появата на кръв в спермата. Примерно една сериозна травма от автомобилна катастрофа или сблъсък може да доведе до увреждане на репродуктивната система при мъжа и да доведе до появата на кръв в спермата. Също така и едно по бурно и грубо полово сношение може да доведе до появата на кръвта.

Как лекарят ще потвърди, че спермата съдържа кръв?
Специалистът ще направи първо физическа проверка, която включва полов и ректален преглед. Проба на спермата ще бъде необходима за да се определи количеството кръв в спермата. Лекарят също така ще направи изследвания на урината било то визуално или под микроскоп с специална техника, за да определи дали също така и в урината има кръв. И не на последно място също така ще провери признаци за инфекция на пикочните пътища.

Лечение на кръв в спермата
Мъжете с първична Хемоспермия в най – общия случай не се нуждаят от лечение. Това е  само когато кръвта в спермата е единствения симптом и липсват други физиологични промени и анализите на урината са нормални. Кръвта в спермата може да се появи и изчезне без видима причина, като обикновено не носи риск за други заболявания или някакъв риск за своя сексуален партньор.

Как се лекува кръв в спермата, когато са налице и други симптоми?
Лечението при различните мъже зависи от симптомите и самите причини. В общи линии в зависимост от причините: при инфекции с антибиотици, при леко нараняване – следене на нараняването и симптомите, при тежки наранявания може да се стигне до хирургическа намеса и други начини според причинителят. Потърсете Вашият личен лекар за повече информация относно лечението на Хемоспермия!

Родилни Болки

Предишна публикация

Закъснение на Цикъла

Следваща публикация

4 Comments

  1. При наличие на кръв в семенната течност може ли да има деца или не?

    1. Ако е налице кръв в спермата Най – добре незабавно се посъветвайте с лекар.

  2. Имам един въпрос спермата може ли да премине през дреха?

    1. Извън човешкото тяло животът на сперматозоидите е практически нулев. Температурната разлика, въздухът и излагането на светлината ще ги умъртвят бързо. Да не говорим за липсата на подвижност на сперматозоидите в спермата и тяхното преминаване през дрехата и достигане до кожата или друга човешка тъкан. Ако се притеснявате за евентуална бъдеща бременност, може да бъдете спокоен.

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве