Здраве

Кръв в Спермата

Обновена: 26-09-2013

Нормално ли е да имам кръв в Спермата (Хемоспермия)?
Съдържание на кръв в спермата не е нещо необичайно, то може да се появи в лек червен или кафеникав цвят в спермата на мъжа. В повечето случай това е безболезнено явление, което се забелязва след еякулация. В някои случай кръвта в спермата не може да се види с просто око, а единствено под микроскоп. Кръв в спермата или наричан още в медицината хемоспермия, може да се появи в всякаква възраст след пубертета, но най – често се може да се случи между 30 – 40 години и при мъже над 50 годишна възраст поради уголемяване на простатата. При по – голямата част от мъжете които са имали кръв в спермата се появяват повторни появи дори и след нейното първоначално излекуване.

Трябва ли да се притеснявам при наличие на Кръв в Спермата (Хемоспермия)?
Появата на кръв в спермата е тревожна за много мъже, но по – принцип не е знак за сериозен проблем. Въпреки това е изключително важно да посетите Вашият личен лекар.

Какво трябва да направя, ако намеря Кръв в спермата (Хемоспермия)?
Първото и най – важно нещо е да посетите вашият лекар, които ще ви попита следните въпроси: Колко кръв е имало в спермата Ви? Имали ли сте и друг път кръв в спермата или се е появила за първи път? Кога забелязахте за първи път кръв в спермата? Колко често се случва това? Според вас какво е причинило тези симптоми? Били ли сте болен от нещо през този период? И други подобни въпроси?

Защо имам кръв в спермата (Хемоспермия)?
Мъжката полова система е съставена от различни органи и жлези. Сперматозоидите се произвеждат в тестисите, след това те преминават през мъжката репродуктивна система, като се добавят към състава на спермата различни течности. Сперматозоидите събират течност от семенните мехурчета, преминават през еякулаторните канали и простатната жлеза преди да да бъдат изхвърлени от мъжа. Причините за появата на Кръв в спермата може да са от  различни места в мъжката репродуктивна система, но най – честите причини са:причини и лечение на кръв в спермата - Хемоспермия
– Възпаления
– Инфекции
– Запушване
– Нараняване на мъжката полова система

Може ли кръвта в спермата да е предадена чрез инфекция по полов път?
Изключително малка е вероятността кръвта в спермата да е причинена от полово предавани болести и инфекции. Някои инфекции предавани по полов път може да причинят появата кръв в спермата, но те не се разглеждат като самостоятелна причина за появата на кръвта?

Може ли кръвта в спермата да бъде причинена от Наранявания или от груб полов акт?
Нараняванията може да се причина за появата на кръв в спермата. Примерно една сериозна травма от автомобилна катастрофа или сблъсък може да доведе до увреждане на репродуктивната система при мъжа и да доведе до появата на кръв в спермата. Също така и едно по бурно и грубо полово сношение може да доведе до появата на кръвта.

Как лекарят ще потвърди, че спермата съдържа кръв?
Специалистът ще направи първо физическа проверка, която включва полов и ректален преглед. Проба на спермата ще бъде необходима за да се определи количеството кръв в спермата. Лекарят също така ще направи изследвания на урината било то визуално или под микроскоп с специална техника, за да определи дали също така и в урината има кръв. И не на последно място също така ще провери признаци за инфекция на пикочните пътища.

Лечение на кръв в спермата
Мъжете с първична Хемоспермия в най – общия случай не се нуждаят от лечение. Това е  само когато кръвта в спермата е единствения симптом и липсват други физиологични промени и анализите на урината са нормални. Кръвта в спермата може да се появи и изчезне без видима причина, като обикновено не носи риск за други заболявания или някакъв риск за своя сексуален партньор.

Как се лекува кръв в спермата, когато са налице и други симптоми?
Лечението при различните мъже зависи от симптомите и самите причини. В общи линии в зависимост от причините: при инфекции с антибиотици, при леко нараняване – следене на нараняването и симптомите, при тежки наранявания може да се стигне до хирургическа намеса и други начини според причинителят. Потърсете Вашият личен лекар за повече информация относно лечението на Хемоспермия!

Родилни Болки

Предишна публикация

Закъснение на Цикъла

Следваща публикация

4 Коментари

  1. При наличие на кръв в семенната течност може ли да има деца или не?

    1. Ако е налице кръв в спермата Най – добре незабавно се посъветвайте с лекар.

  2. Имам един въпрос спермата може ли да премине през дреха?

    1. Извън човешкото тяло животът на сперматозоидите е практически нулев. Температурната разлика, въздухът и излагането на светлината ще ги умъртвят бързо. Да не говорим за липсата на подвижност на сперматозоидите в спермата и тяхното преминаване през дрехата и достигане до кожата или друга човешка тъкан. Ако се притеснявате за евентуална бъдеща бременност, може да бъдете спокоен.

Оставете коментар

Още от Здраве

полипи в носа

Полипи в носа

Какво означава да имаш полипи в носа? Чувствали ли сте някога, че сякаш имате настинка, която не ...
Здраве