Закъснение на Цикъла

Закъснение на цикъла поражда радост в жените които желаят да имат дете и страх в други които не желаят. Всяка жена на която и закъснява менструалния цикъл си задава въпросът: Бременна ли съм?. Бременността е първото нещо за което повечето жени си мислят, когато имат закъснение на цикъла. Трябва да е ясно че бременността не е единствената причина за забавянето на месечната менструация. Важно е да не изпадате в паника и допълнително притеснение при закъсняване на менструацията.

Защо закъснява месечният ми цикъл?
Ето и най – често срещаните причини за закъснение на цикъла: причини за закъснение на цикъла


Стрес – стресът може да е основната причина за закъснение на цикъла. Стреса повлиява на много неща от нашият живот, включително на нашият менструален цикъл. Понякога ние сме така разстроени, че тялото ни намалява хормонът причинител на овулацията и менструацията. Тук идва моментът на вашият лекар, които чудесно може да ви упъти как да се справите със стреса, но това може да отнеме понякога няколко месеца или повече. Повече в отделна статия – Стрес.

Болест – внезапна настинка и боледуване или дори по – дълго заболяване може да предизвика закъснение на вашият цикъл. Това обикновено е временно и след като се оправите от грипа или настинката вашият цикъл се възстановява през следващите месеци.

Смяна на работното време – смяната на графици в работата може да обърне с главата на долу вашият биологичен часовник. Това е особено изявено ако си смените работното време от дневно на нощно или обратното. Ако видите такава зависимост с вашата работа и закъснение на вашият месечен цикъл, по добре да потърсите друга работа или да разговаряте с вашият пряк ръководител и той да ви смени работното време.

Лекарства – Може би приемате ново лекарство и забавянето на менструацията е породена точно от него. Това е много често срещан проблем при някои методи против забременяване. Попитайте вашият лекар, какви странични ефекти може да има даденото лекарство.

–  Наднормено тегло – чрез наднорменото тегло много хормони могът да се изменят и с това да се получи закъснение на цикъла. Повечето жени ще си възстановят нормалния месечен цикъл ако се завърнат към нормалните килограми за тяхната фигура и височина.

–  Поднормено тегло – ако не разполагате с достатъчно мазнини, може да имате закъснение на цикъла. Обикновено наддаване на тегло, ще ви помогне да си възвърнете редовната менструация. Тази причина за закъсняване на цикъла често се случва на жени които работят много или са професионални спортисти.

Погрешна преценка на менструалния цикъл – в повечето случай менструалния цикъл е 28 дни, но трябва да се знае че при различните жени тази цифра варира. Също така цикълът може да варира всеки следваш път в зависимост от хормоналните промени. Една от често срещаните причини за закъснение на цикъла е че просто не сме записали правилно датите и от там нашата преценка не е точна и ние си мислим че имаме закъснение на цикъла.

Ранна Менопауза – това е период от време, където вашият организъм преминава от репродуктивна към не репродуктивна възраст. Вашите месечни менструални цикли могат да бъдат по – леки, по – тежки, по – чести и доста по – редки, но най вече може да не са постоянни и от там да се случи това закъснение на цикъла.

Менопауза – това е когато сте достигнали точката във Вашият живот, където вие вече няма да имате овулация и менструален цикъл. Менопаузата може да е нормално природно явление или да се случи по хирургически път.

–  Бременност – честито вие сте бременна, тук причината за закъснение на цикъла е ясна с един тест за бременност може да проверите това, а кръвният тест за бременност да потвърди това на 100%. Ако не сте бременна и все още ви закъснява менструалния цикъл потърсете лекарска помощ, за да доизесните причините за закъснение на цикъла.

Други причини за закъснение на цикъла може да са: големи пътувания и смяна на климата, хирургически операции, поемане на вредни и отровни вещества, физически натоварвания на които организма не е свикнал, заболявания на половите пътища и други гинекологични проблеми, липса на витамини и други подобни състояния на организма могат да доведат до закъсняване на месечният Ви цикъл.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация