Нередовен Цикъл Причини

Какви може да са най–честите причини за нередовен цикъл?
Всяка жена в някакъв момент от своя живот, ще има менструален цикъл който ще породи въпроси като: Защо ми закъснява цикъла?, Защо месечният ми цикъл е толкова тежък?, Защо имам менструация два пъти в месеца? В тази статия сме описали 18 причини за закъснение на менструалния цикъл!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е нередовен цикъл и кои са причините за появата му?
Всяка менструация която се появява извън нормалните дни за всеки един менструален цикъл за жената. В повечето случай нередовният менструален цикъл не е опасен, но е важно да се разбере каква е причината за нередовен цикъл.

Какви са възможните причини за нередовен цикъл
нередовен цикъл причини

Ето и някой често срещани причини поради които може да имате нередовен цикъл:
Бременност – когато сте бременна, женското тяло произвежда различни нива на хормоните, които причиняват пълно спиране на менструацията.  В някои случай , обаче жените изпитват по–леко кървене, а както знаем има и цветна бременност, през която жената си има менструация. Ако мислите, че сте бременна моля посетете вашият лекар.
Усложнения, свързани с бременността, включително аборт или извънматочна бременност.
– Стрес – стресът е най–честата причина за нередовен цикъл. Както може би знаете хормонът на стреса – кортизолът, има пряко влияние върху хормоните естроген и прогестерон. Ако вие сте под стрес, тялото ви ще произведе повече от хормона кортизол в кръвта и тогава времето и потокът на вашата менструация може да се промени!
– Диета – друга причина за нередовен цикъл или липсваща напълно менструация е храната, която приемаме всекидневно. Разбира се по–специално имаме в предвид килограмите, които трябва да са в норма за нашата възраст, височина и здравословно състояние. По време на диета тялото ви може да произвежда различно количество от различните хормони които са отговорни за вашият нередовен цикъл. Това се отнася за както за жени който са покачили своето тегло, така и за жени който са отслабнали.
Физически Упражнения – за да работи нашето тяло, всички ние се нуждаем от енергия. В този ред на мисли за да имаме редовен цикъл, ние имаме нужда от енергия. Ако прекалим със физическите упражнения и нашето тяло е изхабило повече енергия, може да имаме нередовен цикъл според физическото напрежение което му поднасяме всеки месец.
Противозачатъчни хапчета също може да са причина за нередовен цикъл – в първите месеци след приемането на противозачатъчни хапчета, вашето тяло може да има нередовен менструален цикъл. Това ще се регулира когато вашето тяло свикне с количеството на хормоните които приемате под формата на хапчета или може би трябва да ви бъдат изписани други противозачатъчни таблетки от вашият лекар.
Алкохол – пиенето на много алкохол влияе на черният дроб, а той помага за регулирането на цикъла на жената от метаболизирането на естроген и прогестерон. Прекомерното пиене на алкохол може да е причина за нередовен цикъл.
Поликистозни яйчници – това е състояние оказва влияние върху редовната овулация и месечен период.
Менопауза – това е една от основните причини за нередовен цикъл. Промени в менструацита може да започнат още 10 години преди менопаузата. Обикновенон това се случва в края на 40–те години за една жена.
Ендометриозата – ендометриалната тъкан покрива вътрешната повърхност на матката. Тя се разгражда и изхвърля всеки месец с менструалното течение. Ендометриозата се случва, когато ендометриалната тъкан започва да расте извън матката. Ендометриозата може да е причина за нередовна менструация.
Лекарства – менструацията ни всеки път може да се промени в зависимост от това какви лекарства приемате и какво съдържат те. Те могат да доведат до закъснение или дори пропускане на един цикъл. Това до голяма степен е така, защото повечето лекарства пречат на тялото ви да произведат точното количество от хормоните естроген и прогестерон.
Тазова възпалителна болест – това е вид бактериална инфекция, която в повечето случай се отразява на женската репродуктивна система. Може да е причина за нередовен цикъл!
Преждевременна яйчникова недостатъчност – тук яйчниците не функционират правилно. Менструалният цикъл може да е нередовен или да отсъства напълно.
Кърмене е една от причините за нередовен цикъл – често се случва след раждането, през периода около кърменето на вашето бебе да имате нередовен цикъл. Не може да се предскаже кога вашият менструален цикли ще бъдат редовен, тъй като тялото на всяка жена реагира различно на хормонални влияния на кърменето.
Пътувания и смяната на климата са чести причини за нередовен цикъл – може да имате проблеми с менструацията ако пътувате на далечно разстояние, например в друг климат или часови пояс. Тогава вашето тяло е под голям стрес от разликата в температурата или часовете. Например на вас ви се спи, а там където сте пристигнали в момента е ден и не може да спите!
Рак на шийката на матката също може да е една от причините за нередовен цикъл
Медикаменти, като стероиди или антикоагуланти (за разреждане на кръвта)
Медицински състояния – Анемия, други нарушения на кръвосъсирването, недостатъчна или повишена функция на щитовидната жлеза, хипофизата или нарушения, които засягат хормоналния баланс на организма оказват влияние и върху менструацита и могат да са основна причина за нередовен цикъл.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).