Здраве

Затруднено Дишане

Обновена: 22-01-2017

Няма значение какъв вид проблеми с дишането имате. Ежедневният контрол на затруднено дишане е жизнено важно, за да водите активен и продуктивен начин на живот.

Какво най–често причинява затруднено дишане?
Има много причини за затруднено дишане. Някои хора имат проблеми с дишането, когато им е студено. Други имат затруднено дишане поради случайни пристъпи на остър синузит. Синузитът може да направи трудно дишането през носа за една седмица или две, докато възпалението стихне и претоварените синусите започнат да функционират регулярно. Много често при някои хора затруднено дишане може да е хроничен или продължителен проблем. То може да е последствие от хроничен синузит, алергии или астма. Затрудненото дишане може да произтича и от други сериозни проблеми като белодробен рак, туберкулоза, пневмония и белодробни заболявания, свързани с ХИВ/СПИН или някакви проблеми със сърцето или щитовидната жлеза. Не е за подценяване и фактът, че появата на затруднено дишане може да са следствие от психологически проблем – страхова невроза, паник атаки, травматичен стрес. Адекватното лечение на проблема може да се назначи само от специалист след обстойна преценка на състоянието ви. Не се самолекувайте, защото загубата на ценно време може да доведе до сериозни усложнения на първопричината за появата на затруднено дишане, което понякога може да е високорисково и живото застрашаващо!

затруднено дишане Кои тестове се използват за диагностициране на причините за затруднено дишане?
Лекарите могат да диагностицират проблеми със затрудненото дишането чрез извършване на физически преглед, научаване на медицинската история на пациента и с помощта на различни тестове. Например белодробни функционални тестове, които често се използват за оценяване на белодробната функция при хора с астма. Вашият лекар ще знае кой тест е най–добър за вашата ситуация. В някои случаи лекарят може да изиска рентгенова снимка, за да види структурите вътре в гърдите ви, включително сърцето, бели дробове и кости. Рентгенографията на гръдния кош е добър тест за диагностициране например на пневмония. Ако страдате от хроничен синузит, вашият лекар може да назначи специално сканиране за оценка на синусите. След като проблемът е диагностициран, вашият лекар може да предпише ефективно лечение за разрешаване на появилото се затруднено дишане.

Тестове за алергия може ли да определят причината за затруднено дишане?
Тестове за алергия може да помогнат на вашия лекуващ лекар да установи причината за затруднено дишане. Съществуват няколко вида на тестове за алергия, които вашият лекар може да използва. Един от тях е техниката на убождане. В този тест лекарят първо поставя една малка капка от алергена върху кожата ви. След това прави пункция с игла директно в капката с екстракт от алергена. Ако сте алергичен към специфичния алерген, тялото ви ще реагира на него чрез изразена червенина. Вие може да изпитате сърбеж и подуване на мястото на поставения алерген. Друг вид кожен тест включва инжектиране на алергена директно под кожата с помощта на спринцовка.  Други тестове могат да  бъдат и кръвни. Тези тестове се използват по–рядко, отколкото тестването на кожата.

Как се лекуват проблемите със затрудненото дишане?
След като лекарят ви е изяснил естеството на проблема, той лесно може да предприеме адекватни мерки за облекчаване на симптомите и дори пълното лечение на затруднено дишане. Ако имате белодробен проблем или сърдечен проблем, най–вероятно ще трябва да направите още тестове. Ако се установи алергия – лекарствата като антихистамини може да направи по – лесно дишането ви и дългосрочно да облекчи състоянието ви. Тези лекарства могат да бъдат приемани през устата или чрез назални спрейове. В допълнение инхалаторните стероиди може да дадат облекчение на някои хронични алергии и синузит. Тези лекарства работят за намаляване на възпалението в дихателните пътища и може би ще са от полза и на вас ако имате затруднено дишане. Астма се лекува с орални медикаменти или инхалаторни лекарства, които помагат да се отворят дихателните ви пътища и да се намали възпалението на дихателните пътища. Тези астматични лекарства помагат да се предотврати запушване на дихателните пътища и производство на прекомерна слуз. Хората с астма трябва да контролира възпалението, за да пазят дихателните пътища отворени и да се намали чувствителността към възбудителите на състоянието като: вирусни инфекции (настинка или грип), цветен прашец, домашни любимци, мухъл, домашна прах, акари, хлебарки, замърсители във въздуха, дим, хранителни алергии.

Често хората търсят лекарска намеса след като са имали проблеми и затруднено дишане в продължение на няколко седмици или дори месеци. Често през времето, което е изгубено за пренебрегване на състоянието, са настъпили усложнения, които причиняват допълнителни проблеми и отнемат повече време за пълното лечение на затрудненото дишане. Точната диагноза е важна, преди да се предприеме лечение на проблемите с дишането. Всеки от нас е различен.  Ако имате затруднено дишане, посетете вашия лекар възможно най–бързо, за да получите точна диагноза.

Как се Прави Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве