Прегледана и обновена на 10-01-2017

Имате инфекция на синусите и се чудите как това ще повлияе на бебето ви? Ние ще ви дадем съвети как да лекувате вашия синузит при бременност и как вие и бебето да бъдете здрави и щастливи. Ако не знаете какво е синузит, то веднага може да научите в темата Синузит.

Какво е синузит при бременност?
Синузитът е наименование за инфекция на синусите. Това състояние се случва, когато синусите станат възпалени и подути, и слузта от носа не може да се стече навън. Това е неприятно състояние, когато не сте бременна, но е още по–лошо, когато сте бременна, защото е трудно да се каже дали тези симптоми са причинени от действителна инфекция или просто се дължат на хормонални смущения.

Какви са признаците на синузит при бременност?
Може да видите някаква жълта или зеленикава течност от носа. Вие също може да имате затруднено дишане през носа, може да чувствате болка и налягане около носа по лицето си, да имате лоша кашлица и сетивата ви за мирис и вкус може да не работят така добре, както обикновено. Другите симптоми включват болки в ушите, главоболие, болки в гърлото и умора.

Има ли някакви изследвания за синузит?
Ако сте бременна и вашият лекар заподозре проблем, може да ви назначи назална ендоскопия, за да види какво се случва вътре в носа ви. Ако той мисли, че алергиите са виновника за състоянието, може да се наложи да ви тестват.

синузит при бременност

Колко често се развива синузит при бременност?
Синузитът може да бъде често явление при бременност. Това е така, защото бременността може да предизвика набъбване на кръвоносните съдове и мембрани в носа, което прави трудно да се диша през носа , дори ако не сте болни изобщо. Но за щастие, дори и ако сте болни, проблемите със синусите изчезват с времето. Важното е да разберете дали симптомите са причинени от бременността или от действителна инфекция, така че не забравяйте да се консултирате с лекар специалист.

Как синузитът при бременност може да се отрази на бебето ми?
За щастие синузитът няма да засегне бебето ви. Но се уверете, че вие получавате достатъчно витамини и хранителни вещества и почивка, така че да можете да се възстановите по–бързо след раждането и неприятните последици от бременността да преминат по–незабележимо.

Лечение на синузит при бременност
Кой е най–добрият начин за лечение на синузит при бременност? Ако симптомите на синузита са свързани само с бременността, капките за нос с физиологичен разтвор и поставяне на овлажнител за въздух у дома може да облекчат симптомите и да ви помогнат да се почувствате много по–удобно. Тези процедури също може да помогнат, ако сте болни от вирусна инфекция на синусите. Изключение е бактериалната инфекция, която вероятно ще бъде придружена от температура и евентуално жълт или зеленикав секрет,  за която вашият лекар може да предпише антибиотик, за да премине състоянието по–безопасно за бременността. Преди да приемете някакви лекарства, консултирайте се с вашия лекар. Медикаментите срещу синузит обикновено се понасят добре от повечето бременни жени, ако се взимат за кратък период от време, но винаги трябва да се съветвате с лекаря си и да правите терапията под негов надзор, за да не застрашите бебето.

Какво мога да направя, за да предотвратя появата на синузит при бременност?
Грижете се максимално, за да бъдете  възможно най– здрави по време на бременността си като избягвате контакт с хора, които имат настинки. Опитайте се да избягвате среда с лошо качество на въздуха (като помещения, в които се  пуши или има друго замърсяване на въздуха. Ако имате алергии, се уверете, че сте се погрижили за тях. Можете също да си закупите уред за овлажняване и пречистване на въздуха в дома ви, където поне да си подсигурите здравословна среда.

Ако имате синузит при бременност, а и не само разбира се вие трябва да се допитвате до лекуващия лекар. Не правете нищо своеволно, за да сте спокойни за здравето на вашето бъдещо дете!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Синузит

Previous article

Болки в Гърлото при Бременност

Next article