Прегледана и обновена на 04-02-2019

Главоболието при бременност е едно от неразположенията което може да изпитате или да зачести през този период. Често това главоболие е при ранна бременност. Много жени които не са страдали преди от главоболие по време на самата бременност те ще го усещат.  Болката при главоболие в повечето случай не е сериозна, при продължително главоболие не взимайте лекарства, а задължително се посъветвайте с вашия личен лекар. Главоболието е по–често срещано през първите 12 гестационни седмици от бременността т.е. първите три месеца от забременяването или Първи Триместър.

Причини за главоболие при бременност
Хормоналните промени са основния виновник за главоболието. Други причини за главоболието при бременност са умората, липса на сън, ниска кръвна захар, дехидратация (обезводняване на тялото), напрежението, допълнителния стрес от неизвестното по време на бременността.

Не прекалявайте с потенциални  причинители на мигренозно главоболие: главоболие прие бременност

Шоколад , Алкохол, Кисело мляко, Сирене, Фъстъци, Хляб с прясна мая, Консервирани меса, Сметана

Как да предотвратим главоболие при бременност?

  • Главоболие при бременност от умора – уверете се тялото ви е получило достатъчно почивка, прекаленото успиване (дълъг сън) също може да доведе до болки в главата.
  • Главоболие при бременност от напрежение – отделете няколко минути и легнете в тъмна стая, за да се успокои вашето тяло. На работа може да затворите вашите очи и да вдигнете краката си за 10–15 минути. Също така студен компрес отзад на врата също може да помогне.
  • Главоболие при бременност от Синузит в зимните месеци (виж какво е Синузит) – вдишването на парите от чай облекчава болката (може да ползвате чай от лайка). Използвайте овлажнители за въздуха.
  • Главоболие при бременност от шум – ако сте чувствителни към силни шумове избягвайте такива помещения, ако вашата работа е в такава среда говорете с прекия ви ръководител да ви преместят в по–добри условия на труд

В общи линии добрата и редовна храна, чистият въздух, упражнения, няколко глътки кафе може да променят вашето състояние и да повлияят положително на болките и те да изчезнат. Ако главоболието ви се запази за повече от няколко часа, или имате други симптоми при ранна бременност, като висока температура, зрителни нарушения, внезапни и драматични наддаване на тегло, или подпухналост на лицето или ръцете, обадете се на вашия лекар, защото не е нормално да имате ужасно главоболие при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!