Прегледана и обновена на 15-04-2018

Важен ли е приема на магнезий по време на бременност?
Има много причини, поради които магнезият е много полезен за вас и вашето бебе. Той работи чудесно заедно с калция. Докато магнезият индуцира релаксацията на мускулите, калцият стимулира мускулните контракции. Правилните нива на магнезий може да запазят матката от преждевременно разкритие до 35 гестационна седмица на бременността. Магнезият също намалява риска от остеопороза: адекватните нива на магнезий и калций ще помогнат за намаляване на вероятността от увреждане на костите по–късно в живота. Той намалява спазмите, които са много често явление по време на бременност. Магнезият намалява крампите, намалява силата на предварителните контракции наречени с името Бракстън–Хикс, а също и предпазва от запек.

магнезий по време на бременност

Магнезият е най–доброто средство в борбата със стреса и безсънието, които са доста чести по време на бременност. Лекарите обикновено го предписват като отделна добавка. Този минерал оптимизира нивата на кръвното налягане и подобрява прага на болката, което прави вашето раждане по–леко. Магнезият може да облекчи гаденето, което е най–честото неудобство на бременността. Приемът на магнезий по време на бременност също така може да намали честотата на мигрената и главоболието по време на бременност. Той помага за облекчаването на стеснени кръвоносни съдове в мозъка, предотвратява натрупването на млечна киселина, която иначе може да причини напрежение и мигрена. Намалява и риска от церебрална парализа: според медицински доклади –  магнезиевият сулфат, когато се дава на майките, които са изложени на риск от преждевременно раждане помага за защита на техните бебета от церебрална парализа.

Какви са ефектите на магнезия върху бебето?
Проучванията показват, че приемът на магнезий по време на бременност ще покаже положителна полза за бебето. Магнезият показва благоприятен ефект върху растежа на плода. Пероралният прием на магнезий подобрява феталната циркулация. Новородените, които са с по–добри цикли на сън и будуване, са родени от майки, които са взели достатъчно магнезий по време на бременността си.

От колко магнезий имам нужда по време на бременност?
Препоръчителната дневна доза магнезий по време на бременност е 350 до 360 милиграма. Ако сте между 19 и 30 години, имате нужда от 350, а ако сте на 31 години и повече ви трябват 360mg . Повръщането, гаденето и нежеланието за храна по време на бременността ще ви причини дефицит на магнезий. Следователно ще е необходимо да включите богати на магнезий храни в диетата си или добавки.

Богатите на магнезий храни за бременните жени
За да снабдите тялото ви с препоръчителната доза магнезий, трябва да си осигурите здравословна диета. Много растителни и животински източници, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнести храни, семена, бобови растения, зърнени закуски и диетични фибри са богати на магнезий. Преработените храни никога не трябва да бъдат избор за предпочитана храна. Ще ви дадем списък кои храни са най–богати на магнезий и трябва да бъдат включени към ежедневната ви диета:
– Бадеми
– Спанак
– Кашу
– Фъстъци
– Зърнени култури
– Мляко
– Черен боб
– Фъстъчено масло
– Хляб
– Авокадо
– Картоф
– Кафяв и бял ориз
– Овесена каша
– Банан
– Сьомга
– Стафиди
– Пилешки гърди
– Телешко, смлени
– Броколи
– Ябълка
– Морков
– Вижте всички Храни Богати на Магнезий

Имам ли нужда от допълнителни добавки с магнезий?
Всичко в излишък може да навреди на тялото ви. Трябва да приемате магнезий на добавки само,  ако вашата диета не ви дава достатъчно магнезий. Винаги се консултирайте с вашия лекар дали да вземате някакви добавки. В действителност много лекари ги предписват като част от пренаталния витаминен пакет.

Има ли някакви странични ефекти от добавките с магнезий?
Когато използвате добавки, вие сте изложени на риск от предозиране с магнезий. Ето някои странични ефекти, които може да  се появят с приема на добавки с магнезий.

  1. Диария и обезводняване: Приемът на магнезий по време на бременност под формата на добавки могат да причинят чревно дразнене при някои бременни жени. Това може да доведе до диария, коремни спазми и загуба на апетит. Диарията може дори да доведе до дехидратация. Ако сте на магнезиеви добавки и имате диария в продължение на 2–3 дни, говорете с вашия лекар.
  2. Стомашно разстройство: Последното нещо, което трябва ви споходи по време на бременност е гадене и повръщане–сутрешното гадене донася достатъчно негативи! Но приемът на магнезий може да доведе до храносмилателни проблеми, които имитират сутрешното гадене. Тези симптоми отшумяват в рамките на часове от лечението, но ако те продължават, потърсете медицинска помощ.
  3. Лекарствени взаимодействия: Магнезиевите добавки са известни, че взаимодействат с някои лекарства. Ако сте на антибиотици, лекарства за кръвно налягане, блокери на калциевите канали, медикаменти за диабет и т. н., говорете с вашия доктор, преди да започнете приема на добавки.
  4. Предозиране: Ако имате някой от следните симптоми след консумация на добавки с магнезий добавки, може да сте се предозирали и това да бъде фатално, ако не се лекува навреме. Симптомите, за които да сте с повишено внимание са:

– Упорито повръщане
– Неравномерен сърдечен ритъм
– Затруднено дишане
– Мускулна слабост
– Ниско кръвно налягане
– Объркване

По време на бременността, тялото ви се нуждае от малко повече грижи и храна. Но не винаги трябва да взимате самоволно медикаменти и добавки, за да отговорите на тези нужди! Просто яжте здравословно и поддържайте връзка с вашия лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Розацея

Previous article

Количество Храна за Бебе

Next article