Прегледана и обновена на 15-04-2018

Важен ли е приема на магнезий по време на бременност?
Има много причини, поради които магнезият е много полезен за вас и вашето бебе. Той работи чудесно заедно с калция. Докато магнезият индуцира релаксацията на мускулите, калцият стимулира мускулните контракции. Правилните нива на магнезий може да запазят матката от преждевременно разкритие до 35 гестационна седмица на бременността. Магнезият също намалява риска от остеопороза: адекватните нива на магнезий и калций ще помогнат за намаляване на вероятността от увреждане на костите по–късно в живота. Той намалява спазмите, които са много често явление по време на бременност. Магнезият намалява крампите, намалява силата на предварителните контракции наречени с името Бракстън–Хикс, а също и предпазва от запек.

магнезий по време на бременност

Магнезият е най–доброто средство в борбата със стреса и безсънието, които са доста чести по време на бременност. Лекарите обикновено го предписват като отделна добавка. Този минерал оптимизира нивата на кръвното налягане и подобрява прага на болката, което прави вашето раждане по–леко. Магнезият може да облекчи гаденето, което е най–честото неудобство на бременността. Приемът на магнезий по време на бременност също така може да намали честотата на мигрената и главоболието по време на бременност. Той помага за облекчаването на стеснени кръвоносни съдове в мозъка, предотвратява натрупването на млечна киселина, която иначе може да причини напрежение и мигрена. Намалява и риска от церебрална парализа: според медицински доклади –  магнезиевият сулфат, когато се дава на майките, които са изложени на риск от преждевременно раждане помага за защита на техните бебета от церебрална парализа.

Какви са ефектите на магнезия върху бебето?
Проучванията показват, че приемът на магнезий по време на бременност ще покаже положителна полза за бебето. Магнезият показва благоприятен ефект върху растежа на плода. Пероралният прием на магнезий подобрява феталната циркулация. Новородените, които са с по–добри цикли на сън и будуване, са родени от майки, които са взели достатъчно магнезий по време на бременността си.

От колко магнезий имам нужда по време на бременност?
Препоръчителната дневна доза магнезий по време на бременност е 350 до 360 милиграма. Ако сте между 19 и 30 години, имате нужда от 350, а ако сте на 31 години и повече ви трябват 360mg . Повръщането, гаденето и нежеланието за храна по време на бременността ще ви причини дефицит на магнезий. Следователно ще е необходимо да включите богати на магнезий храни в диетата си или добавки.

Богатите на магнезий храни за бременните жени
За да снабдите тялото ви с препоръчителната доза магнезий, трябва да си осигурите здравословна диета. Много расти