Количество Храна за Бебе

Какво е нужното количество храна за бебето по месеци?
Колко храна ще поема вашето бебе, ще зависи от най-различни фактори. Ние можем само да ви очертаем примерни параметри, но не и да дадем точни количества. Не забравяйте, че вашето бебе е малко човешко същество и както всички от нас, то има свои собствен апетит. Това пряко ще повлияе на количеството храни, което то ще поема. Както при възрастните, някои бебета ще приемат по-голямо количество храна от други, поради индивидуалния си апетит. По-долу ще ви запознаем с няколко основни точки, по които да се водите, когато храните бебето. Бебето, което започва с твърди храни на 4-месечна възраст най-вероятно ще ядат малко повече твърда храна от бебетата, които са започнали да ядат нещо, различно от мляко – около 6-месечна възраст. Бебето, което е болно или, при което е започнало никнене на зъби – може да яде по-малко от това, което е типично за няколко дни и след това изведнъж типичния му апетит ще се възстанови. Естественото забавяне на растежа, през който бебетата минават в определен етап, също ще повлияе на това колко те ядат. Те може да изпитват вълчи апетит за няколко дни или една седмица и след това изведнъж рязко да намалят храненето.

количество храна за бебето

Как да разбера дали бебето яде достатъчно храна?
Както всички педиатри ще ви кажа „вашето бебе никога няма да се остави да гладува!“, защото това е един от основните инстинкти за самосъхранение. По-голямата част от здравите бебета ще ядат толкова количество храни, от което те се нуждаят. Вие може неволно да осуетите развитието на способността на бебето ви само да регулира чувството си за нахраненост, като продължавате да се опитвате да храни бебето на сила. Важно е да отделяте специално внимание на сигналите на бебето по време на всяко хранене – моделите ще се променят ежедневно. Предлагането на една добре балансирана диета ще помогне да се гарантира, че бебето ви яде точното количество храна, от което има нужда.

Преди 4 месеца: Според световната здравна организация – бебета преди 4 месечна възраст не трябва да се хранят с друго освен кърма или адаптирано мляко. В рамките на първия месец от раждането – бебето ще се храни през 2 или 3 часа с количество 70-90 мл. До четвъртия месец количеството ще набъбне до 120-150 мл и паузите ще се променят до 4 часа. Ако детето се храни от гърдата ви, няма как да разберете колко изяжда точно, но ако то е спокойно и не показва нервност – значи е сито. На кутиите с адаптирани млека пък има указани параметри за едно хранене, които обикновено са приложими при всяко бебе. АМ и кърмата са напълно достатъчни за незрялата храносмилателна система на детето.

Количество храна за 4-6 месечно бебе: Ако бебето може да седи с малко помощ и все още изглежда гладно след кърмене или даване на адаптирано мляко, бебето може би е готово да започне да яде и твърда храна. Бебето трябва да бъде в състояние да държи главата си и да затваря устата си около лъжица и да не избутва навън храната с езичето си. Все още кърмата или АМ са основна храна, храненията може да са с интервал 4 часа, а количеството да достигне до 150-180 мл. В този период твърдата храна е само за опитване и запознаване с вкусовете на храната.

Количество храна за бебе от 6 до 8 месеца: АМ и/или кърмата все още е най-важно на тази възраст и етап. Бебетата в този диапазон може тепърва да започва с изпробването на твърди храни, или вече да има едно заместено обедно хранене. Обикновено бебето ще изяжда едно бурканче с пюре от 120 мл. Количеството хранения може вече да са през 5 часа по 180 мл.

Количество храна за 8-10 месечно бебе: Повечето бебета ще имат вече 3 основни хранения и едно или две междинни и ще консумира твърди храни, включително: зърнени, плодове, зеленчуци и месо и яйца. Отново трябва да се отделя специално внимание на сигналите на бебето и на моделите на хранене, които могат да се променят ежедневно и могат да бъдат засегнати от промени в поведение и растежа му.

Количество храна за бебе от 10 до 12 месеца: Продължава тенденцията от предходните месеци, разнообразието на въведените храни вече е още по-голямо, кърмата или АМ са все още важни за правилния растеж. При много бебета АМ остава за преди сън или рано сутрин и вечер по около 180 мл.

Ето няколко неща, които да наблюдавате, за да си гарантирате, че то се е нахранило: Признаци, че бебето може да иска да продължи да ядете:

– Посяга към лъжицата.
– Отваря си устата.
– Взима храна и се опитва да я постави в устата.

Признаци, че бебето ви се е нахранило:
– Затваря си устата, когато лъжица е близо до нея.
– Плюе храната, която е поело.
– Завърта си главата, когато лъжица идва близо до нея.

Запомнете, че здравите и добре хранени бебета трябва да произвеждат мокри пелени редовно, както и да ходят по голяма нужда редовно поне два пъти през деня. Водете бебето си на контролните посещения при педиатъра, така че той да може да следи напредъкът му и добрият му и устойчив растеж. Ако някога сте несигурни за количеството на храната, което е поело бебето, винаги се консултирайте с педиатъра. Той трябва да бъде в състояние да ви помогне и да успокои страховете ви. Не забравяйте и винаги да се консултирате с вашия педиатър по отношение на въвеждането на твърди храни и по-специално да обсъждате всички храни, които могат да представляват риск от алергия. Няма две бебета, които да ядат точно едно и също количество храна. Следвайте сигналите на бебето си при хранене и всичко ще бъде наред.

 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!