Розацея

Какво е Розацея?
Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните съдове по кожата лицето ви. Розацеята може също да произвежда малки, червени, гнойни подутини. Тези признаци и симптоми могат да настъпят за период от няколко седмици дори до месеци и след това да намалеят за известно време. Розацеята може да бъде погрешно сметната за акне, алергична реакция или други видове кожни проблеми. Розацеята може да се случи при всеки, но тя най–често засяга жени на средна възраст, които имат проблемна кожа. Въпреки че няма лек за розацеята, терапевтирането може да контролира и намали признаците и симптомите й. Ако имате зачервяване на лицето, говорете с вашия лекар за диагностика и правилното лечение.

Какви са видовете симптоми на розацеята?
розацея

Признаците и симптомите на розацея може да включва:
– Изразено зачервяване по лицето. Розацеята обикновено води до трайно зачервяване в централната част на лицето. В общия случай малките кръвоносни съдове около носа и бузите се подуват и стават видими.
– Червени подутини. Има хора които развиват пъпки по лицето си, които наподобяват акне. Тези червени подутини понякога съдържат в себе си гной. Кожата ви може да се чувства гореща и чувствителна.
– Проблеми с очите. Около ½ от хората, които имат розацея имат раздразнение и сухота в очите, подути и зачервени клепачи. При някои хора, проблемите с очите предшестват кожните симптоми.
– Уголемен нос. Рядко розацеята може да уплътни кожата на носа, което води до видимо подуване на носа – ринофима. Този симптом се получава по–често при мъжете, отколкото при жените.

Кога да посетите лекар?
Ако имате персистиращо зачервяване на лицето, вижте се с вашия лекар или специалист по кожни проблеми – дерматолог за диагностика и правилно лечение.

Какви са причините за розацеята?
Причината за розацея е неизвестна, но може би се дължи на различна комбинация от наследствени и фактори на околната среда. Розацеята не е причинена от лоша хигиена. Различни фактори могат да засилят симптомите на розацеята чрез повишено увеличаване на притока на кръв към кожата. Някои от тези фактори включват:
– Консумация на топли напитки и пикантни храни
– Алкохол
– Температурни крайности
– Слънчева светлина или вятър
– Емоции
– Упражняване
– Козметика
– Лекарства, които разширяват кръвоносните съдове, включително някои лекарства изписвани за кръвно налягане

Какви са рисковите фактори за розацеята?
Всеки може да развие розацея. Но може да бъде по–вероятно да я получите, ако:
– Сте жена
– Имате податлива кожа, особено ако тя е увредена от слънцето
– Сте над 30–годишна възраст
– Изложени сте на дим
– Имате фамилна анамнеза за розацея

Какви може да са усложненията от розацеята?
В много редки случай, може да се каже при по големите усложнения мастните жлези в носа и бузите стават разширени, което води до натрупване на тъкан на и около носа–състояние, наречено ринофима. Това усложнение се случва повече при мъжете и се развива бавно в продължение на много дълги години.

Как се диагностицира розацеята?
Няма специфично изследване на розацеята. Докторите разчитат на историята на симптомите които им споделите и физически преглед на кожата. В някои случаи докторът може да ви подложи на тестове, за да се изключи други състояния като други форми на акне, псориазис, екзема или лупус. Тези заболявания понякога може да предизвикат признаци и симптоми, подобни на тези на розацеята. Ако очите ви са засегнати, лекарят ви може да ви насочи към очен специалист офталмолог.

Какво е лечението за розацеята?
Самото лечението на розацеята се фокусира върху контролиране на признаци и симптоми. Най–често това изисква комбинация от грижа за кожата и предписаното лечение. Продължителността на лечението строго зависи от вида и тежестта на симптомите. Повторната поява е характерна.

Видът на лекарствата, които лекарят предписва зависи от това какви признаци и симптоми имате. Предписание лекарства за розацея могат да включват:
– Лекарства, които намаляват зачервяването. Някои проучвания показват, че лекарството с активна съставка бримонидин може да бъде ефективно за намаляване на зачервяването. Прилага се върху кожата като гел. То действа като свива кръвоносните съдове. Можете да видите резултати още след 12 часа. Ефектът върху кръвоносните съдове може да е временен, така че лечението може би трябва да се прилага редовно, за да се запазят всички подобрения.
– Другите актуални продукти, които доказано намаляват зачервяването и пъпките са азелаиновата киселина и метронидазол. С тези лекарства, подобренията обикновено не се появяват преди три до шест седмици.
– Перорални антибиотици. Антибиотиците помагат за намаляване на някои видове бактерии, отговорни понякога за възпалението.

Какви терапии може да се приложат?
Лазерната терапия е технология която може да помогне за намаляване на зачервяването от уголемените кръвоносни съдове. Други варианти за лечение на видимите кръвоносни съдове и промени, дължащи се на ринофима са дермабразио и интензивна пулсираща светлинна терапия.

Следните практики могат да намалят признаците и симптомите или да предотвратите честите рецидиви на розацеята:
– Защитете лицето си. Прилагайте слънцезащитни продукти ежедневно и използвайте широк спектър слънцезащитни продукти с SPF 30 или по–висок. Предприемете и други мерки за защита на кожата като носене на шапки и избягване на обядното слънце. В студено и ветровито време носете шал или ски маска.
– Отнасяйте се с кожата си нежно. Не търкайте и не докосвайте лицето си твърде много. Използвайте специални препарати за почистване и овлажнявайте максимално често. – Избягвайте продукти, които съдържат алкохол или други кожни дразнители.
– Внимавайте с прилагането на грим. Някои продукти и техники може да помогнат за намаляване на видимото зачервяване на кожата.

Говорете с вашия доктор, ако обмисляте приема на хранителни добавки или други възможни терапии за лечение на розацеята. Той ще ви помогне да разисквате и разберете плюсовете и минусите на всички алтернативни терапии.

Розацеята може да бъде изтощителна. Може да се чувствате изключително неудобно или да сте загрижени за външния си вид и да станете дръпнати и затворени. Може да бъде разочаровани или дори депресирани от реакциите на другите хора. Бъдете силни и винаги говорете и споделяйте с най–близките си хора, които ще ви поднесат своята подкрепа и ще ви помогнат да се вземете в ръце и да изградите в съзнанието си схема за действие и подход към заболяването.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).