Обрив по Лицето

Какво е обрив по лицето и знаем ли достатъчно за появата на така неприятните обриви?!
Обривите по лицето са много неприятни за повечето хора, тъй като те може да бъдат голямо козметично или медицинско предизвикателство. Всеки обрив по лицето може да е различен и да се прояви, придружени от сърбеж, мехури, кървене, зачервяване, лющене, подуване и сухота на кожата. Появата на лицевите обриви може да варира по вид, местоположението и тежест според основни причини за тях. Например появилият се обрив по лицето може да бъде червен, бял, лилав или сребрист по цвят. Текстурата на обрива може да варира между неравна, люспеста, гладка или релефна. Също така трябва да отбележим, че обривът може да засегне една малка площ по лицето или да се разпространи в голям район. Лицевите обриви може да бъдат причинени от редица причини, които варират от леки до изключително тежки. В тази статия ще ви помогнем да идентифицирате възможните причини за появата на обрив по лицето, както и да се информирате за възможностите за лечение на това състояние.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви може да са видовете причини за обрив по лицето?
Появата на лицевия обрив и неговите симптоми зависят от основната причина за него. По–долу сме подбрали списък на най–вероятните причини за появата на обрив по лицето.
Псориазис – това състояние засяга повече от 46 % от световното население. Най–честите симптоми на псориазис са сърбящи обриви със сребриста плака и понякога  отворени лезии. Псориазисът на лицето засяга областите от кожата над горната устна, около челото и веждите и близо до линията на косата.
Суха кожа – сухата кожа причинява на лицето нетърпим сърбеж и промяна на вида на кожата. Нелекувана – сухата кожа може да доведе до псориазис. Липсата на масла и екстремният прием на мазнини в диетата е честа причина за сухата кожа на лицето. Тя може да се появи поради не използването на хидратантни лицеви продукти или прилагането на агресивни сапуни. Сухата кожа на лицето може да възникне поради по–сериозни състояния на организма като диабет и хипотиреоидизъм.
Топлинен обрив по лицето – прекомерното излагане на топлина и слънчева светлина може да доведе до топлинен обрив. Червени ситни пъпки по лицето и врата са често срещан симптом на топлинния обрив по лицето. Това е начин на организма за предупреждение чрез лицето, което е изложено на прекомерна топлина или слънчева светлина и може да доведе до топлинен инсулт или изтощение.
Алергичен обрив по лицето – зачервяването и обривът на лицето често са причинени от някаква алергична реакция към храни или козметичен лицев продукт. Алергичната реакция към ягоди или ракообразни например може да доведе до обрив по лицето.

обрив по лицето

Как да се третира появилия се обрив по лицето?
Лицевите обриви може да бъдат много досадни, главно защото те може да повлияят на външния вид на лицето. Лечението на лицевите обриви ще зависи от тежестта и причината за тях. Има няколко естествени средства, които осигуряват облекчаване и лекуват обривите, въпреки че в по–тежките случаи обривите изискват лекарства и компетентна лекарска намеса.

Естествени природни средства за лечение на обрив по лицето:
– Прилагане на смес от зехтин и сода или Алое Вера за облекчаване на сърбежите.
– Витамин Е и масло от черен дроб на треска се ползват за по–бързо излекуване на обрива
– Прилагане на лед за облекчаване на сърбежа от обривите на лицето породени от алергична реакция
– Варено овесено брашно се прилага за облекчаване на болката от екстремни сърбежи
– Калциев глюконат и вода също се ползват за облекчаване на обривите

Има някои стъпки и практики, както и средства, които могат да помогнат да се избегнат или по–лесно да се излекувате от обрив по лицето:
– Псориазисът по лицето може да бъде излекуван чрез поддържането на кожата добре хидратирана, както и трябва да се избягва ползването на много топла вода, излагането на прекомерна слънчева светлина и спиране на тютюнопушенето.
– Сухата кожа на лицето може да бъде профилактирана чрез избягване на измиването на лицето често със неподходящи сапуни и с козметични продукти с ниско качество, както и чрез преминаването към един добре балансиран хранителен режим.
– Топлинния обрив не изискват лечение, въпреки че охлаждане може да бъде от полза за избягване на неприятното дразнение.
– Алергичния обрив по лицето може да бъде предотвратен чрез избягването на излагане на алергените, които провокират алергията.

В ситуации, където по–горе изброените средства не са ефективни при лечение на обрив по лицето, локалните кремове могат да бъдат наложителни за употреба, но трябва да бъдат предписани от компетентен лекар. Повечето от тези лекарства ще бъдат на антиалергична основа или на база кортикостероиди. Запомнете, че не е добре сами да решавате за употребата на някакви лекарствени продукти, защото винаги има опасност от странична реакция. Най–добре ще бъде, ако се обърнете за съдействие към някои добър дерматолог, който да ви прегледа и да назначи най–адекватното лечение според спецификите на вашия обрив по лицето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация