Обрив по Лицето на Бебето

Знаем ли достатъчно за получен обрив по лицето на бебето!
Дори при възрастните може да е доста трудно да се идентифицират кожните проблеми. Кожата на всеки човек е различена и начинът, по който обривите и акнето се развиват може да варира. Бебета не могат да ви кажа какво чувстват, така че това прави дефинирането им доста сложно.

Какви видове обрив по лицето на бебето има?
Основните видове обриви по лицето на бебе са:
1. Бебешко акне
Бебешкото акне обикновено се развива около две до четири седмици след раждането. Този обрив по лицето на бебето представлява малки червени или бели подутини по бузите, носа и челото. Причината за неговата поява е неизвестна и то обикновено отзвучава от само себе си до около третия-четвъртия месец на детето. За лечението на бебешкото акне не използвайте никакви продукти за акне, които може да използвате за себе си. Те могат да увредят деликатната кожа на вашето бебе. Редовните домашни грижи трябва да бъде достатъчни за лечението на акнето при бебетата:
– Мийте лицето на бебето ежедневно с нежен сапун.
– Не търкайте прекомерно възпалените области.
– Избягвайте лосиони или продукти, които омазняват лицето.
Ако сте притеснени, че акнето на бебето не утихва, вашият педиатър може да препоръча или предпише най-безопасното лечение.

обрив по лицето на бебето

2. Екзема
Екземата е дерматологично заболяване, което причинява червен, сърбящ и понякога дори болезнен обрив по лицето на бебето. То е по-често срещано при децата, а не при новороденото бебе. Често се развива в първите шест месеца от живота. Състоянието може да продължи през целия живот на детето. При бебета до шест месеца – екземата често се появява само по бузите, челото или скалпа. Когато бебето стане по-голямо, обривът може да се разпространи по лактите, коленете и кожните гънки. Кожата става много възпалена, суха или дори от нея може да започне да сълзи лимфа, когато тя влезе в контакт с алерген (например домашни любимци, прах, акари) или други дразнещи агенти (например агресивен прах за пране, материя на дреха. Няма лечение за екземата, но има начини за контролиране на симптомите при поява на обрив по лицето на бебето като:
– Къпете го на кратки интервали и не всеки ден(между 5 и 10 минути) и използвайте специализирана козметика за баня.
– Използвайте специализиран крем или маз като овлажнители два пъти на ден (тези кремове обикновено се наричат емолиенти).
– Използвайте перилен препарат без аромат, предназначен точно за чувствителна кожа.
Педиатърът на вашето дете може да предпише и някакъв кортикостероиден мехлем, за да помогне за намаляване на възпалението и инфектирането на кожата. Използвайте само това, както е указано от вашия доктор.

3. Милиуми
Милиумите са малки бели подутини по носа, брадичката или бузите на новороденото бебе, които приличат на акне. Те също могат да се появяват и по ръцете и краката на детето. Тези подутини са причинени от натрупването на мъртви кожни люспи близо до повърхността на кожата. Както бебешкото акне, милиумите отминават без лечение. Въпреки това и при този обрив по лицето на бебето можете да използвате същата схема при грижите у дома:
– Мийте лицето на бебето ежедневно с нежен сапун.
– Не търкайте възпалените области.
– Избягвайте лосиони за омазняване на кожата.

4. Бебешка кал
Тук не става въпрос за обрив по лицето на бебето, но ще го споменем и него. Бебешката кал изглежда като люспести, жълтеникави и загрубели петна по главата на бебето. То обикновено се развива, когато бебето е на два или три месеца. Също така може да има зачервяване около петната. Този обрив може да се появи и на врата, ушите или мишниците на бебето. Има някои неща, които можете да направите у дома, за да контролирате положението:
– Измивайте бебешката коса и скалп с лек шампоан.
– Четкайте косата с мека четка.
– Избягвайте твърде честото измиване на косата, което ще доведе до изсъхване на скалпа.
– Използвайте бебешко олио, за да омекотите скалпа, за да се улесни изчеткването на люспите.

5. Топлинен обрив
Топлинният обрив е причинен от това, че при бебетата липсва терморегулация и под кожата им се натрупват блокирани пори. Това обикновено е причинено от излагане на горещо и влажно време. Бебета получават мехурчета с малко червена течност – най-често по врата, раменете, гръдния кош, мишници, лакътните гънки, слабините или по лицето. Обривът обикновено отшумява в рамките на няколко дни без лечение. Въпреки това –  ако появилия се обрив по лицето на бебето не отминава в рамките на седмица или започва да изглежда по-лошо или бебето получи треска – незабавно се консултирайте с вашия педиатър. За да се избегне прегряване, обличайте бебето в свободно прилягащо памучно облекло през горещите летни месеци и избягвайте ненужното натрупване на много пластове дрехи от престараване през зимата.

За всичко, което ви притеснява относно появилия се обрив по лицето на бебето, търсете компетентно мнение, понеже те може да не са само безобидно явление, а да са признак на по-сериозен проблем като например алергия.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте