Алергичен Ринит

Какво е алергичен ринит?
Алергичният ринит е известен още като сенна хрема. Общите симптоми на заболяването включват кихане, запушен нос, сълзене на очите и възпалено гърло. Възможните провокатори на алергичния ринит включват трева, цветен прашец, домашна прах, акари, хлебарки, цигарен дим или парфюмни аромати. Алергичният ринит е алергична реакция към определени алергени. Прашецът е най–честият алерген. Между 10 – 30% от населението на света днес имат алергичен ринит.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на алергичен ринит?
Общите симптоми на алергичен ринит включват:
– кихане
– хрема
– запушен нос
– сърбеж в носа
– кашлица
– болезнено или дращещо гърло
– сърбеж в очите
– сълзене от очите
– тъмните кръгове под очите
– често главоболие
– екземи – изключително суха, сърбяща кожата, която се разранява и често образува мехури с лимфа
– прекомерна умора

Обикновено ще почувствате един или повече от тези симптоми незабавно след контакт с алергена. Някои симптоми, като повтарящото се главоболие и умора, може да се случат само след продължително излагане на алергени. Температурата не е симптом на сенна хрема.

Какви са основните видове причини за алергичен ринит?
Когато тялото ви направи контакт с алергена, то започва да отделя хистамин, който е естествен химикал, който защитава тялото ни от алергените. Този химикал предизвиква алергичният ринит и неговите симптоми, включително хрема, кихане и сърбеж в очите.

В допълнение към цветния прашец другите чести причинители включват:
– трева
– прах
– животински пърхот
– котешка слюнка
– мухъл

алергичен ринит

Какви видове алергичен ринит има?
Двата вида алергичен ринит са сезонен и многогодишен, който продължава през цялата година. Базираните на цветния прашец алергии обикновено са сезонни. Многогодишните алергии обикновено се дължат на чувствителност към домашния прах, хлебарките или животинският пърхот. Възможно е да бъдете в постоянен контакт с всички тези алергени в ежедневието си.

Какви са рискови фактори за алергичния ринит?
По–вероятно е да развиете алергичен ринит, ако в семейството ви има алергични хора. Някои външни фактори могат да предизвикат или да влошат това състояние, в това число: цигарен дим, химикали, ниски температури, влажност, вятър, замърсяване на въздуха,  лак за коса, парфюми, одеколони,  дим и различни  изпарения

Как се диагностицира алергичен ринит?
Ако имате слаба алергия, най–вероятно ще имате нужда само от физически преглед. Въпреки това, вашият доктор може да направи някои тестове, за да разбера кое е най–доброто лечение за вас. Кожен тест чрез убождане е един от най–често срещаните похвати за установяване на проблема. Вашият лекар поставя няколко вещества върху кожата си, за да проследи как тялото ви реагира на всяко едно. Обикновено се появява малка червенина ако сте алергични към даденото вещество. Прави се и кръвен тест, където се измерва количеството на имуноглобулин антитела към определени алергени в кръвта.

Какво е лечението на алергичния ринит?
Лечението на алергичен ринит може да се терапевтира по няколко начина.
– Чрез прием на антихистамини. Можете да приемате антихистамини за лечение на алергии. Те работят чрез спиране на производството на хистамин в организма ви. Популярни у нас са Ксизал, Зиртек, Кларитин и т.н.
– Чрез деконгестанти. Можете да използвате деконгестанти за кратък период, за да се облекчи запушения нос и синусите.
– Използване на капки за очи и назални спрейове. Капките за очи и назалните спрейове могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и други алергични симптоми за кратко време. Въпреки това, трябва да се избегне продължителната употреба на тези продукти.
– Имунотерапия. Вашият лекар може да препоръча имунотерапия или поставяне на противоалергични инжекции, ако имате тежки алергии. Можете да използвате този начин за лечение във връзка с медикаменти за контролиране на симптомите.
– Използване на домашни средства за лечение на алергичен ринит. Ако имате сезонни или поленови алергии, можете да опитате използването на климатик вместо отварянето на прозорците. Ако е възможно, добавете специален противоалергичен филтър. Използвайте прахосмукачки с HEPA филтър за запазване на чистотата на въздуха у дома. Ако сте алергични към домашен прах, изпирайте чаршафите и одеялата си в гореща вода, която е над 60 °C.

Алергичният ринит при децата
Децата могат да развият алергични ринити, и това обикновено става преди да навършат 10 години. Ако забележите, че детето ви развива симптоми, наподобяващи настинка по едно и също време всяка година, то най–вероятно имат алергичен ринит. Симптомите при деца са подобни на тези при възрастните. Децата обикновено развиват сълзене, зачервяване на очите, което се нарича алергичен конюнктивит. Ако забележите хрипове или задух, в допълнение към други симптоми, детето ви също може да развие и астма. Ограничете излагането на детето си на алергените. Много антихистамини, деконгестанти, както и кортикостероидни препарати са на разположение днес, за да се помогне на алергиите на детето. Въпреки това, някои антихистамини могат да предизвикат сънливост или хиперактивност при детето, дори и в малки дози.

Какво да очаквате от лечението?
Резултатът от лечението зависи от Вашето състояние. Сезонният алергичен ринит обикновено не е тежък и можете да го управлявате добре с лекарства. Въпреки това, тежките форми на заболяването най–вероятно ще изискват продължително лечение.

Как може да се предотврати проявата на алергии?
Най–добрият начин за предотвратяване на алергия е да я управлявате още преди тялото ви да има шанс да реагира на алергените вещества. Препоръчва се започване на лекарства още преди сезонните атаки от алергии. Например, ако сте чувствителни към дървесните полени през пролетта, може да започнете да приемате антихистамини преди алергична реакция да се случи.

Съвети за предотвратяване на алергичните симптоми при алергичен ринит:
– Останете на закрито, когато нивото на полените е високо.
– Избягвайте тренировките на открито рано сутринта.
– Вземете душ веднага след като сте били навън.
– Дръжте прозорците и вратите затворени толкова, колкото е възможно по време на сезона на алергиите.
– Опитайте се да нямате досег до прясно окосени места.
– Къпете кучето си най–малко два пъти седмично, за да сведе до минимум опасността от животинския пърхот.
– Премахнете килимите от дома си за да не се пълнят с акари и да развиете алергичен ринит

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).