Сълзене на очите при бебе

Ако откриете, че бебето ви има сълзящи очи, това може да се дължи на няколко причини. Този симптом, наречен епифора, може да бъде причинен от запушени слъзни канали, инфекции и алергии при бебета. Различните причини за сълзене на очите при бебета и малки деца изискват различни лечения. Някои се оправят с минимални усилия от страна на родителите, докато други включват прием на лекарства по лекарско предписание или дори операция. Винаги трябва да посетите педиатъра на детето, ако сте загрижени за сълзящите очи на бебето си.

сълзене на очите при бебе

Какво причинява сълзенето на очите при бебета?

Сълзящите очи могат да бъдат симптом на множество медицински състояния. Вероятната причина при кърмачета може да бъде запушен слъзен канал. Това често минава от само себе си. Други причини за сълзене на очите при кърмачета и малки деца включват инфекции като конюнктивит, сенна хрема или дори обикновена настинка.

Запушен слъзен канал

Вашето бебе може да има запушен слъзен канал, който причинява сълзенето на очите. Блокираните канали се появяват, когато сълзите не могат да се преместят от ъглите на клепачите в каналите и това кара сълзите да се върнат в окото. Много бебета изпитват това, защото краят на мембраната на слъзния канал не се отваря или защото отварянето е твърде тясно при раждане. Състоянието се оправя при 90 процента от кърмачетата до първия им рожден ден.
Други причини за запушване на слъзен канал са по-рядко срещани и включват:
– назални полипи
– киста или тумор
– травма на окото
Може да видите симптоми на запушен канал веднага след раждането или в рамките на първите няколко месеца от живота на вашето дете.
Други симптоми на запушен слъзен канал включват:
– гной в окото
– обърнати клепачи и мигли

Детето ви може да преживее инфекция, свързана с запушен канал. Симптомите на такава инфекция, наречен дакрилостит, включва:
– зачервяване на вътрешния ъгъл на окото
– едностранно подут нос
Важно е да посетите педиатър, ако подозирате това състояние при вашето бебе. Симптомите, свързани с запушен сълзотворен канал макар и рядко могат да бъдат симптоми на детска глаукома.

Настинка

Сълзенето на очите при бебето ви също могат да бъдат симптом на настинка. Децата са по-податливи на настинки, отколкото възрастните, защото не са изградили имунитет и често докосват очите, носа и устата си, причинявайки разпространението на повече микроби.

Инфекции

Очите на вашето бебе също могат да бъдат сълзливи и заради инфекция. Конюнктивитът може да причинява сълзене на очите. Това състояние може да се случи при децата по всяко време. Заболяването възниква, когато вирус или, по-рядко, бактерии влязат в окото. Конюнктивит може да бъде причинен и от дразнене.
Симптомите на конюнктивит при бебето включват:
– зачервени очи
– подути очи
– изтичане на гной от окото
Новородените са особено изложени на риск, ако развият заболяването и то не се лекува твърде дълго време. Майката може да предаде инфекцията на новороденото си по време на раждане като хламидия или гонорея, дори и да няма симптоми. Ако вашето новородено показва признаци на конюктивит, незабавно потърсете лекар. Лекарят ще потърси признаци на подуване, зачервяване и разширени кръвоносни съдове.

Алергии

Сълзливите зачервени очи могат да бъдат симптом на алергичен конюнктивит. Дразнители като прашец, прах и дим могат да причинят алергична реакция в окото. Сенната хрема, известна като алергичен ринит, също може да причини сълзене на очите. Други симптоми за това състояние включват:
– хрема и/или сърбящ нос
– кихане
– назална конгестия
– налягане или болка в ушния канал

Какво лечение се прилага при сълзене на очите на бебетата?

Лечението на сълзене на очите при кърмачета и малки деца ще варира. Често не е нужно да правите много за лечението и и симптоматиката ще се изясни сама. В други случаи може да ви е необходима рецепта, за да изчистите инфекцията или вашето дете може да се наложи да претърпи операция за разрешаване на дълготрайно запушен слъзен канал.

Домашно лечение чрез домашни средства

Може да помислите за домашни средства, ако лекар ги препоръча или ако сълзливите очи на бебето ви изглеждат бели на цвят и не са раздразнени. Блокираните слъзни канали могат да се оправят самостоятелно, но вашият лекар може да препоръча да масажирате слъзния канал, за да му помогнете да се отвори. Можете да масажирате външната част на носа на бебето (от окото до ъгъла на носа) с чист показалец. Прилагайте здраво налягане по време на масажа. Може също да откриете, че лекото притискане на топла кърпа към окото също помага за почистването му и осигуряването на комфорта на вашето дете. За по-големите деца сълзенето на очите, причинено от настинки или сенна хрема, могат да бъдат сведени до минимум с лекарства срещу настинка и алергии, препоръчани от лекар.

Медицинско лечение

Сълзящитете очи на бебето ви може да изискват медицинско лечение, ако са заразени или сълзенето продължава. Блокираните слъзни канали могат да се заразят понякога и може да изискват антибиотично лечение. Те могат да се прилагат локално с мехлем или под формата на капки за очи, орално или дори в някои случаи интравенозно в болница. Конюнктивитът, причинен от бактерии, може също да изисква антибиотици, за да се изчисти състоянието от очите на детето ви. Педиатърът може да препоръча изплакване на очите с физиологичен разтвор, за да се изчисти натрупването в очите.

Ако блокираният слъзен канал на детето ви не се отстрани, може да се нуждае от по-голямо ниво на медицинска помощ. Лекар може да препоръча изследване на носослезните канали. Това включва лекарят да постави малка сонда през слъзния канал на бебето ви в носа, за да изясни пасажа. Лекарят може да е в състояние да направи това с местна упойка за вашето дете или може да се наложи обща анестезия. Ако процедурата на сондиране не помогне на запушения канал, вашето дете може да се нуждае от друга процедура. Има различни видове процедури, а бабите казват, да се свари чай от лайка и да се капне в очите на бебето, защото лайката има антисептично, противовъзпалително, спазмолитично, болкоуспокояващо, успокояващо, ранозаздравяващо, потогонно и други действия. Бъдете здрави!

Източници:
1.