Сополи при Бебе

В статията ще откриете какви са различните предпоставки за появата на сополи при бебе, какво може да предприеме всяка майка за да облекчи симптомите на хрема, сополи и запушен нос при бебето и кога трябва да се потърси лекар!?

Какво представляват сополите при бебето?
Въздухът, който дишаме съдържа много примеси, като замърсители, химически изпарения, прах, полени, спори на мухъл, микроби от други хора, които кашлят и кихат и т.н. Носа ни действа като филтър за всичко това. Всичко, което попадне в носа ни, активира имунната защита на тялото ни и предизвиква освобождаването на хистамин. Хистаминът драматично увеличава притока на кръв към носа, причинява подуване и претоварване на носа тъкани. Отокът стимулира носната мембрана да произвежда прекомерни количества от слуз. Слузта се произвежда в опит да се изхвърли всичко, от което тялото ни иска да се отърве.

сополи при бебе

Бебетата бързо ставата раздразнителни, ако сополите от нослетата им засегнат способността им да дишат през тях. Те са беззащитни и малки същества, които не могат да се ориентират точно какво се случва, както възрастните. За съжаление дихателни затруднения, свързани с назална слуз могат понякога да повлияят на бебето при  възможността да се храни правилно, което може да доведе до допълнителни проблеми и дискомфорт.

Какво причинява сополите при кърмачета?
Можете автоматично да започнете да се притеснявате за заболяване, когато бебето ви има сополи, хрема и запушен нос, но всъщност те са симптом, които могат да бъдат причинени от редица различни нарушения.Често срещани причини за наличие на сополи при бебе са:

 1. Сух въздух: Новородените бебета имат малки носове. Те също имат много тесни носните пътища, които са чувствителни към сухия въздух. Той може да причини естествена реакция на организма за отделяне на слуз за смазка на носните пътища.
 2. Дразнители като вятър, прах, химически изпарения, цигарения дим могат да раздразнят деликатни тъкани в носните пътища на вашето бебе.
 3. Простуда и грип: Сополите и запушения нос са общи симптоми на инфекция на горните дихателни пътища, т.е. настинка или грип. Поради незрялата имунна система настинките и грипът са много чести в ранна детска възраст. Бебето е вероятно да претърпи 6 до 10 настинки по време на първата си година от живота. Настинките и грипът са причинени от произволен брой различни вируси, някои, от които може да се предават от човек на човек чрез въздуха.
 4. Другите симптомите за тях обикновено включват главоболие, температура, болки в мускулите, лош апетит и умора.
 5. Алергии: Запушеният нос и сополите са чест симптом на алергична реакция. Сенна хрема (също така известна като алергичен ринит) се дължи на алергична реакция към вещества във въздуха като цветен прашец, които могат да влязат в носа, синусите, гърлото и очите. Алергии могат да възникнат и в отговор на други неща като мухъл, ухапвания от насекоми или домашния прах. Сополите рядко са причинени от хранителни алергии.

Как може да облекчите положението на бебе, което има сополи, хрема и запушен нос?

 • Мъчително за всяка майка, особено ако това е първо дете за нея, е да наблюдава как малкото й бебе се измъчва от хрема и сополи. За кърмачетата в такова състояние е трудно дори да се хранят в такъв период, защото малките деца дишат само през носа до 4–5 годишна възраст. Важно е да реагирате още в началната фаза на проблема. Ако решите да опитате да се справите в домашни условия, можем да ви посъветваме да опитате следното:
 • Можете да се обърнете към хомеопатични продукти или комбинация от шуслерови соли, които да подобрят състоянието на бебешкото носле, но те трябва да бъдат предписани и препоръчани от съответния специалист.
 • Капките кърма в носът на малкото бебе и аспирацията след поставянето й също са вариант.
 • Можете да капете в носът физиологичен разтвор, който да размекне секретите и да ви даде възможност лесно да почистите носа с помпа или с обикновени клечки за уши. Никога обаче не бъркайте навътре в нослето и не бъдете груби, за да не причините нараняване на крехката тъкан. Вместо физиологичен разтвор, можете да сложите е 1–2 капки сребърна вода. Това е добре да правите след 5 месечна възраст.
 • След 8 месеца можете да ползвате и физиологичен разтвор с 3–4 капки клеева тинктура.
 • Друго добро средство е ползване на студени капки от преварен чай от лайка.
 • Все пак е препоръчително да се консултирате с педиатъра на детето, който да ви посъветва какво да предприемете. Той най–добре може да поясни дали сополите са симптом на по–тежък проблем или няма място за тревога.

Кога е задължително да отидете при педиатъра на детето?
Отидете при лекар, ако вашето бебе има проблеми с дишането, вдига висока температура, има кашлица или хрипове, ако сополите станат гъсти, лепкави с жълт или зеленикав цвят, има оток на лицето, не пие течности и откаже да се храни, ако сте загрижени и притеснени.

Задължително се консултирайте с вашия лекар преди да използвате каквито и да било лекарства или средства за справяне със наличните сополи при бебето и запушеният нос.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази стати