Кашлица при Бебе

Всичко за така неприятната Кашлица при бебе!
Кашлицата е един от често изпитваните симптоми на заболяване в детството. Кашлица може да звучи ужасно, но това обикновено не е признак на сериозно състояние. В действителност кашлица е здравословен и важен рефлекс, който помага за защитата на дихателните пътища. Понякога кашлицата налага посещение при лекар. Разбирането на различните видове кашлица ще ви помогне да знаете как да се погрижите за нея и кога да отиде на лекар:

Суха кашлица при бебе
Сухата кашлица обикновено е причинена от подуване на горната част на дихателните пътища. Дължи СЕ на вирус, но също така може да дойде от алергии или промяна в температурата през нощта. Децата под 3 са най–изложени на риск за суха кашлица, защото дихателните им пътища са много тесни.

кашлица при бебе

Магарешка кашлица при бебе
Магарешката кашлица е известна също под наименованието коклюш, става все по–рядка благодарение на широкото използване на ваксината дифтерия. Дете с магарешка кашлица обикновено кашля нон–стоп за 20–30 секунди, а след това се бори да диша преди следващия пристъп  на кашлица да започне. Вашето бебе може да има и симптоми на настинка като кихане, течащ нос и лека кашлица за срок до две седмици преди по–тежка кашлица да започне. Магарешката кашлица може да бъде  много тежка, особено при бебета на възраст под една година.

Кашлица при бебе с хрипове
Ако вашето бебе има хрипове при дишане и издишване, това може да означава, че долните му дихателни пътища са подути. Това може да бъде причинено от астма или  бронхиална вирусна инфекция. Хрипове също може да се получат, ако в долните дихателните пътища попадне чужд обект.

Нощна кашлица при детето
Кашлицата се влошава през нощта, когато бебето ви е настинало, слузта от носа и синусите може да изсушава гърлото и предизвика кашлица по време на сън. Астмата също може да предизвика нощната кашлица, защото дихателните пътища са по–чувствителни и раздразнителни през нощта.

Дневна кашлица при бебето
Опитайте да се уверите, че нищо в дома ви като ароматизатор, домашни любимци или дим, особено тютюнев дим, не причиняват кашлицата при детето ви.

Кашлица при бебе придружена с висока температура
Дете, което има кашлица, леко повишена температура и хрема, вероятно има обикновена настинка. Но кашлица с температура от 39° C или по–висока понякога може да е заради пневмония, особено ако бебето диша бързо и отслабено. В такъв случай се свържете с вашия лекар веднага.

Кашлица при бебе с повръщане
Децата, които кашлят много – често и започват да повръщат. Също така дете, което има кашлица от настинка или обостряне на астма може да повърне, ако много голямо количество слуз се влива в стомаха му и причинява гадене. Обикновено това не е причина за тревога, освен ако повръщането не спира.

Постоянна кашлица
Кашлица, причинени от настинки, поради вируси може да продължи дълго време. Астмата, алергиите или хроничната инфекция на синусите или дихателните пътища също могат да доведат до продължителна кашлица. Ако кашлицата при бебето продължава повече от 3 седмици, задължително се свържете с вашия лекар за съвет.

Кога да се обадите на лекаря?
Ако кашлицата при бебето не преминава повече от 1 седмица, е препоръчително да го заведете на лекар, за да установите естеството на състоянието му. И, разбира се, ако бебето ви има сериозен проблем с дишането, веднага трябва да потърсите помощ. Като цяло е време да се обадите на лекар, ако вашето дете има кашлица и:

– е по–малко от 3 месеца.
– диша по–бързо от обичайното или изглежда, че има затруднения с поемането на дъх.
– има хрипове.
– отхрачва слуз, която е жълта, зелена или има кървави на ивици.
– има температура най–малко 37,5 градуса, ако е между 3 до 6 месеца.
– има температура най–малко 38.5 градуса, ако е между 6 месеца или по–голямо.
– има хронични заболявания, например сърдечни или белодробни.
– кашля толкова трудно, че повръща.
– има син или тъмен цвят на устните, лицето или езика.

Какво ще направи вашият лекар?
Един от най–добрите начини за диагностициране на кашлица е преслушването на гърдите. Лечението на различните видове кашлица може да варира, вследствие на причината. Тъй като повечето видове кашлица са причинени от вируси, лекарите обикновено не дават антибиотици. Ако кашлицата не позволява на  детето ви  да спи, лекарствата са наложителни. Лекарствата за кашлица не се препоръчват за деца под 6 годишна възраст. Нашият съвет е да прибегнете към хомеопатия, която е по–щадяща за бебето.

Може ли да използвате някакви домашни методи за лечение?
Ето няколко начина да помогнете на бебето ви се чувства по–добре:
За суха кашлица, можете да пуснете топла вода в банята и да затворите вратата, така че банята да се напълни с пара. След това седнете в банята с детето си за около 20 минути. Парата ще помогне на бебето да диша по–лесно. Овлажнител за въздуха в спалнята на  бебето може да помогне на съня му. Понякога краткото излагане на свеж въздух на открито за 10–15 минути може да облекчи кашлицата, но не забравяйте да облечете детето си подходящо.

Напитки като фрешове могат също да успокоят кашлицата и да запазят бебето хидратирано, но избягвайте портокаловия сок, тъй като той може да раздразни гърлото, възпалено от кашлица.

Не ви препоръчваме да давате на детето си, особено на бебе, някакви медикаменти за кашлица без първо да го заведете на преглед и да се консултирате  с вашия лекар. За да сте спокойни посетете специалист, ако няма нищо притеснително в състоянието на бебето, можете да се обърнете за помощ и към хомеопатия и други нетрадиционни методи за облекчаване и лечение на кашлицата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за ва