Педиатър

Важен ли е изборът на педиатър?
Бебета и деца имат различни здравни нужди от тези на възрастните, така че е изключително важно да се намери добър медицински специалист, който може да предостави адекватни специализирани грижи. Когато бебето расте и се развива, лекарят му е от съществено значение, както за рутинните грижи, така и при някакви заболявания или травми.

педиатър
педиатър преглежда бебе

Какво е педиатър?
Медицинският специалист, занимаващ се с деца, се нарича педиатър. Педиатър е лекар, който специализира в грижата за бебета, деца и тинейджъри.  Терминът идва от гръцките думи pais, който означава дете и iatros, което означава –  лекар или лечител. Педиатър е медицински специалист, който се специализира в предоставянето на медицински грижи за деца. Въпреки че са оцелели ръкописи, посветени на педиатрията от по-ранни времена, до средата на 19 век тя не е призната за самостоятелен дял и едва след това се развива като нова медицинска специалност. Известен с много приноси в областта, Авраам Якоби се счита за баща на педиатрията. Той е роден в Германия, където е получил обучението си по медицина, но по-късно практикува в Съединените щати. Всички лекари днес учат по четири или пет години в медицинско училище в зависимост от стандартите на съответната държава. За да специализира в областта на педиатрията, той трябва да изкара няколко допълнителни години обучение. Педиатрите се грижат за децата от новородени до зряла възраст, осигурявайки им рутинни грижи, включително имунизации. Педиатрите също може да помагат на родителите по различни въпроси като например растеж и развитие, хранене и възпитание. Почти всички деца преминават през грипове, други заболявания или наранявания от падания по невнимание, тъй като те растат, и педиатри предоставят съответна правилна грижа.

Колко е важен изборът на педиатър?
Изборът на педиатър е много важна част от подготовката за появата на новото бебе. Има много неща, които трябва да разгледате, включването обучението и опитът на лекаря, както и местоположението на кабинета му, мнения на майки и т.н. Намирането на педиатър не е трудно, но трябва да започнете възможно най-скоро. Можете да попитам вашия акушер-гинеколог за препоръка или да говорите с други родители за техните педиатри. Добра идея е да се срещнете с двама или трима лекари, преди да се роди бебето. Изброените по-долу неща трябва да се вземат предвид при избора на педиатър:
– Местоположението му – дали кабинетът му е близо до вашия дом или до работното ви място?
– Колко време отнема да отидете там по време на пиков час?
– Има ли удобен паркинг?
– Какво е работното му време?
– Откликва ли през уикенда или вечер?
– Колко време се чака за час?
– Колко дълго трябва да чакате пред кабинета, преди да влезете?
– Има ли отделна зона за изчакване от болните деца?
– Персоналът изглежда ли приятелски настроен и интересува ли се от децата?

Какво прави педиатърът?
Както вече казахме – педиатърът е медицински специалист, който се специализира в предоставянето на медицински грижи за деца. Те правят диагностични тестове, за да получат информация на медицинското състояние на пациента и определят процедури, терапии, медикаменти и ваксини за лечение на определени болести или травми. Те също така лекуват деца, които страдат от леки наранявания, остри и хронични здравни състояния и физиологични и психологически проблеми в растежа и развитието.

Педиатрите са съветници и водачи на децата и техните родители или настойници, относно диета, хигиена и профилактика на заболяванията. Тези лекари може да работят на много места като болници, кабинети с частна практика, здравни центрове, здравни клиники, училища или към военните и правителството. В типична обстановка, педиатрите се ползват от доста приятна работна среда – кабинетите им са оборудвани с детски книги, играчки и дейности, които да заемат вниманието на децата по време на периоди на изчакване за ред – или когато са подложени на болезнени процедури. Работа с деца има своите недостатъци обаче. Децата може да бъдат буйстващи, често неспокоен и понякога истерични и уплашени от лекарите и медицински процедури. Необходимо е изключително търпение и внимание от страна на медицинския персонал към малките пациенти.

Каква е разликата между педиатричната медицина и тази за възрастни?
Съществуват значителни различия между лечението на възрастните и децата. Малките размери на тялото и незрелите вътрешните органи на едно бебе или дете са физиологично съществено различни от тези на голям. Тези разлики могат да предскажат вродени недостатъци или дефекти и проблеми на развитието при младите пациенти. Педиатърът тълкуване на симптоми, дава диагноза и предписва лекарства и други методи за лечение, съобразени с възрастта на пациента. Друг аспект на сложност представлява и неспособността на малчуганите да обяснят какво им е или да вземат решение по отношение на лечение или лоша прогноза.

Педиатър може ли да лекува възрастни?
Дисциплината Педиатрия е много специализиран и практикуващите са специално квалифицирани за лечение на бебета, кърмачета, деца и юноши на възраст под 18 години. Рядко педиатрите предприемат стъпка извън тяхната специалност за лечение на възрастни.

Какви са някои често срещаните предизвикателства за детското здравеопазване днес?
Сред най-честите въпроси пред педиатрите днес са:
– Произхода на заболяванията
– Тютюнопушенето сред младите хора
– Неонаталната енцефалопатия – синдром при новородени, което смущава неврологичната функция, причинявайки дихателни проблеми и потенциални гърчове
Диабет тип 1
– Мозъчни тумори при деца
– Нарушения от аутистичния спектър
– Хранене, алергии при бебета и цьолиакия

Къде и в кои сфери са най-необходими педиатрите?
В действителност по целия свят има недостиг на педиатри, обслужващи селските и по-малко населените райони. Същото важи и за нашата страна, където има неравномерна концентрация на специалистите по детско здраве в големите градове, спрямо по-малките и селата. Тук друг голям недостатък е, че на детето трябва да се избере личен лекар при раждането, но реално никой не обяснява на родителите, че повечето джи пи-та у нас нямат специалност педиатрия и са некомпетентни що се отнася до специфичните изисквания на тази възрастова група пациенти, като много често те лекуват малките си пациенти с похватите, които прилагат при възрастните си такива, а това е крайно притеснително.

Ако очаквате бебе и решавате въпроса по темата с педиатъра, подходите много внимателно, проучете мнения и препоръки, защото това решение ще определи бъдещото зд