Влиянието на Развода Върху Децата

Влия е ли развода между родителите върху децата?
Родителите, които преминават през развод, често забравят да разграничат собствените си нужди от тези на децата си. Определени детски специалисти смятат, че бебетата преживяват своя свят като доверчив или недоверчив въз основа на качеството и последователността на родителски грижи. Независимо от това как бебетата решават това първо предизвикателство – независимо дали смятат, че могат да се доверяват на родителите си или на техния свят, те се придвижват към следващото предизвикателство. Като малки деца, те продължават да се изправят пред следващото предизвикателство на „автономия срещу срам“. По време на този етап те се справят с тяхната независимост и автономия. Тъй като разводът често нарушава потока на подхранваща подкрепа, това може да затрудни децата ефективно да овладеят предизвикателствата, свързани с развитието в емоционалния им растеж.
Тъй като нестабилността и потенциалният стрес на процеса на развода затруднява и децата да се развиват емоционално както с увереност, така и с компетентност. Разводът може да създаде и дългосрочни медицински и психологически последствия.

родители след развод с детето

Как влияе разводът?
Нормалната биологична функция се определя отчасти от околната среда. Когато детето порасне обгърнато от значителен дистрес, имунната му система и системата за реагиране на стреса на организма може да не се развият нормално. Стресът уврежда развитието на мозъка и нервната система и често води до дисрегулация на тялото, което означава, че те реагират прекалено много или не реагират на сетивни дразнители, което, може да причини хронична болка, за която не може да бъде намерена физическа причина. Дългосрочните ефекти върху здравето заради детския травматичен стрес са добре документирани. Например, злоупотребата с деца, пренебрегването и свързаните с тях форми на битова дисфункция повишават риска от злоупотреба с вещества, психични заболявания, полово предавани болести, опити за самоубийство и други здравни резултати като исхемична болест на сърцето.

Тук ще ви представим някои препоръки за свеждане до минимум на притеснението на детето и отговаряне на специфични нужди, които то среща въз основа на етапа на тяхното развитие във връзка с предизвикателствата на развода:

Влиянието на развода върху бебетата
Въпреки че вашето бебе не може да разбере какво се случва, то усеща напрежението, което често придружава развода. В тази така наречена сензорна двигателна фаза то разбира своя свят чрез сетивата си, чрез които комуникира. Ако напрежението засяга бебета, те са склонни да станат раздразнителни, да проявяват емоционални изблици и евентуално дори да показват признаци на забавяне на развитието. Когато на този етап се случи доверието да е в опасност поради проблемна връзка, вие трябва да поддържате балансирани ангажименти – нито прекомерно компенсиране, нито некомпенсиране за вашето дете и да създавате любящи връзки чрез последователни действия на обич и грижи.

За да се отговори най-добре на въздействието на разводa за вашето бебе, поддържайте последователни и рутинни дейности по отношение на съня, хранене, и други ежедневни занимания. Това помага да се успокои бебето. Избягвайте тревожни и силно емоционални реакции – независимо дали те са свързани с детето, развода или други стресови фактори. Осигуряването на време за успокояване на детето ви може да осигури равновесие за вас и него, тъй като това е взаимносвързваща среща. Важно е да бъдете бдителни и достъпни, когато вашето дете търси внимание. В допълнение, трябва да разпознавате тревожността на малкото и да се опитате да идентифицирате източника на виковете и плача, така че да можете да реагирате ефективно.

Влиянието на развода върху децата от осемнадесет месеца до три години
Децата търсят родителите си, за да се свържат с тях. Тъй като малките деца са самостоятелно фокусирани, те могат да възприемат, че са причинили нарушаването на живота на родителите си – въпреки че концепцията за развода е твърде сложна за тях, за да я разберат. Плач и други негативни проявления в поведението на детето могат да се развият. Страданието на детето ви може да бъде изразено чрез търсене на внимание, плач, смучене на палец, отказ от храна и т.н. Истинският страх от изоставяне може да бъде изразен чрез затруднено заспиване и страх или нежелание да спи само.

За да отговорят на въздействието на развода, родителите могат да улеснят смущенията чрез създаване на графици, в които децата им могат да прекарват времето си с двамата си родители. Допълнителното време може да облекчи страховете, които детето ви преживява. Участието в дейности като игри или четене, докато обсъждате плана за развода, ги включва в промените и може да ги подпомогне да реагират по подходящ начин. Бъдете бдителни, тъй като децата често показват страховете си при лягане и докато спят чрез сънищата и кошмарите си.

Няма съмнение, че протестите на децата могат да бъдат обезсърчителни. Малките деца често протестират от усилие да отстояват себе си, да изразят дискомфорт или без видима причина. Способността ви да работите конструктивно и положително е от решаващо значение за предаването на сигурността на този преход. Да станем враждебни или да преиграваме спрямо детския дистрес ще направи трудната ситуация по-трудна за вас и емоционално болезнена за детето. Вашата решителност и доброта в крайна сметка трябва да спечелят във всяко взаимодействие с вашето дете.

Разводът е поразително време за родителите, но често най-малките деца, които са най-малко комуникативните, са най-крехките около процеса на развод. Посрещането на потребностите на децата е от съществено значение както за тяхното здраве, благосъстояние, така и за бъдещето – и може също така да осигури изграждането на пълноценна личност. Влиянието на развода върху бебета и по-големите деца е винаги много индивидуално, но вие като родители сте длъжни да направите всичко необходимо за да запазите тяхното щастие.

Източници:
1. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/age-un-innocence/201612/does-divorce-damage-infants-and-toddlers

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!