Септицемия

Какво е Септицемия?
Септицемията е инфекция на кръвта. Състоянието още е познато в разговорния език и като отравяне на кръвта. Септицемията възниква, когато бактериална инфекция на друго място в тялото, така както вътрешна или външна, навлезе в кръвния поток. Това е опасно, защото бактериите и техните токсини могат да бъдат пренасяни през кръвния поток към всяка една част от тялото ви. Състоянието може бързо да стане живото застрашаващо и трябва да се лекува в болница. Ако не се лекува, септицемията може да се развие до така наречения сепсис.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

септицемия е бактериална инфекция в кръвния поток

Септицемия и сепсис имат ли еднакво значение?
Септицемия и сепсис не са еднакви понятия. Сепсисът от своя страна е последващо усложнение на септицемията, което причинява възпаление в цялото тяло. Това възпаление е доста сериозно и може да блокира притока на кислород до жизненоважни органи, което води до органна недостатъчност. Това се получава чрез образуването на кръвни съсиреци. Когато възпалението се появи при изключително ниско кръвно се нарича септичен шок. Септичният шок за жалост е фатален в голям процент от случаите.

Какви са видовете причини за септицемия?
Септицемията се причинява от инфекция в някаква външна или вътрешна част от тялото ви. Тази инфекция обикновено е изключително тежка. Изследванията показват, че има много различни бактерии, които могат да доведат до септицемия. Точният източник на инфекцията често не може да бъде точно определен.

Най-честите видове инфекции, които водят до септицемия, са:
– инфекции на пикочните пътища
– белодробни инфекции като пневмония
– бъбречни инфекции
– инфекции в коремната област
Бактериите от тези инфекции навлизат в кръвния поток и се размножават бързо, причинявайки непосредствени симптоми. Хората, които вече са в болницата за нещо друго, като хирургична операция например, са изложени на висок риск от развитие на септицемия. Вторичните инфекции могат да се появят още при престоя в болницата. Те често са по-опасни, защото бактериите вече могат да бъдат резистентни към някои антибиотици и лечението е по-трудно. Също така сте изложени на по-висок риск от развитие на септицемия, ако:
– имате тежки рани или изгаряния
– сте много млади или много стари
– имате нарушена имунна система, причинени от състояния като ХИВ или левкемия, или от медицински лечения като химиотерапия или стероидни инжекции
– имате уринарен или интравенозен катетър
– сте на механична вентилация

Какви са основните видове симптоми на септицемия?
Симптомите на септицемия обикновено започват много бързо. Дори и в първите етапи човек може да изглежда много болен. Те могат да последват нараняване, хирургична операция или друга локализирана инфекция като пневмония. Най-честите първоначални симптоми са:
– втрисане
– ускорено дишане
– ускорен сърдечен ритъм т.е повишен пулс, може да прочетете нормален пулс
По-тежките симптоми ще започнат да се появяват, когато септицемията прогресира без подходящо лечение. Те включват следното:
– объркване на съзнанието
– гадене и повръщане
– червени точки, които се появяват върху кожата
– намален обем на урината
– недостатъчен кръвен поток
– шок
Важно е засегнатият да стигне до болницата веднага. Не трябва да се изчаква да премине или да се прави домашно.

Усложнение при септицемия
Септицемията има може да има редица сериозни усложнения. Те могат да бъдат както казахме в голям процент и дори фатални, но тава се случва ако не се лекуват или ако лечението се забави твърде дълго.
Сепсис: това състояние възниква, когато организмът ви има силен имунен отговор към инфекцията. Това води до широко разпространено възпаление в цялото тяло. Нарича се тежък сепсис, ако води до органна недостатъчност. Хората с хронични заболявания са с по-висок риск от сепсис. Това е така, защото те имат отслабена имунна система и не могат да се борят с инфекцията сами по себе си.
Септичен шок: Едно усложнение на септицемия е сериозно спадане на кръвното налягане. Токсините, пуснати от бактериите в кръвта могат да причинят изключително нисък кръвен поток, което може да доведе до увреждане на органи или тъкани. Хората, засегнати от такова усложнение, обикновено се настаняват в интензивното отделение на болницата. Може да се наложи да бъдат поставени на вентилатор или дихателна машина.
Остър респираторен дистрес синдром: Това е живото застрашаващо състояние, което води до това в белите ви дробове и кръвта да не навлиза кислород. Това често води до трайно увреждане на белите дробове, което също може да увреди мозъка на засегнатия.

Как се диагностицира септицемия?
Диагностицирането на септицемия и сепсис са някои от най-големите предизвикателства, пред които са изправени лекарите. Трудно е да се открие причината за инфекцията. Диагнозата обичайно включва широк спектър от тестове. Вашият лекар ще оцени симптоми ви и може да поиска медицинската ви история. Той ще направи физически преглед, за да провери за ниско кръвно или за повишена температура. Лекарят също може да търси признаци включително като:
– Пневмония
– Менингит
– Целулит
Вашият доктор може да поиска да извърши тестове на множество видове течности, за да помогне за потвърждаване на бактериална инфекция. Те могат да включват следното:
– Изследване на урината
– Секрети на рани и кожни язви
– Дихателни секрети
– Кръв
Лекарят може да провери броя на тромбоцитите ви и да анализира съсирването на кръвта. Също да проследи нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта ви, ако септицемията ви причинява дихателни проблеми. Ако признаците на инфекция не са очевидни, медицинският специалист може да препоръча тест, за да разгледа по-внимателн определени органи и тъкани като например:
– Рентген
– Ямр
– Cкенер
– Ултразвук

Как се лекува септицемия?
Септицемията обичайно се лекува в болница, собенно когато е започнала да повлиява на вашите органна или тъканна функция е спешно медицинско състояние. Много хора със септицемия след правилно лечение се възстановяват много бързо. Лечението зависи от няколко ключови фактора, включително:
– вашата възраст
– цялостното ви здравословно състояние
– степента на вашето състояние
– вашата толерантност към някои лекарства
Антибиотиците се използват за лечение на бактериалната инфекция, която причинява септицемията. Обикновено лекарите нямат достатъчно време, за да разгадае вида на бактериите. Първоначалното лечение се състои в използване на „широкоспектърни“ антибиотици. Те са предназначени да работят срещу широк спектър от бактерии наведнъж. По-целенасочен антибиотик може да се използва, ако се идентифицират специфичните бактерии.

Има ли някакъв начин да предотвратим септицемия?
Основната причина за септицемия е бактериална инфекция. Ако вашата инфекция може да се лекува ефективно с антибиотици в ранните стадии, може да успеете да предотвратите навлизането на лошите бактериите в кръвния поток. Ако вече имате нарушена имунна система, следните предпазни мерки могат да помогнат за предотвратяване на септицемия:
– Избягвайте тютюнопушенето
– Избягвайте незаконни наркотици
– Яжте здравословна храна
– Упражнявайте се
– Редовно мийте ръцете си и спазвайте висока лична хигиена
– Стой далеч от болни хора

Когато успее да се диагностицира много рано, заболяването септицемия може да се лекува ефективно с антибиотици. Дори при навременно лечение е възможно да има трайно увреждане на органите ви. Това важи особено за хора със съществуващи състояния, които влияят върху имунната им система. Има много медицински разработки по темата за диагностика, лечение, мониторинг и контрол на септицемия. Ако развиете някакви симптомите на септицемия или сепсис след операция или инфекция, не забравяйте да потърсите медицинска помощ веднага.

Източници:
1. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMra1208623
2. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/acute-respiratory-distress-syndrome
3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sepsis/symptoms-causes/syc-20351214
4. https://www.nigms.nih.gov/education/fact-sheets/Pages/sepsis.aspx
5. https://journals.lww.com/ccmjournal/Abstract/2014/03000/Two_Decades_of_Mortality_Trends_Among_Patients.16.aspx

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).