Количество Витамин Д в Храната на Децата

Витамин Д в храната на децата!
Витамин Д е от съществено значение за поддържане на доброто развитие и здраве на децата. В следващите здравословни редове от тази статия ще разберете от колко витамин Д се нуждае детето ви, кои са хранителните източници богати на витамин Д и възможно ли е предозиране с витамин Д.

Защо Витамин Д е важен за децата?
Витамин Д изключително много помага на организма да абсорбира важни минерали като калций например. Това от своя страна води до развитието на здрави зъби и кости. Според редица проучвания дефицит на витамин Д може да доведе до последваща деформация на костите и фрактури. Също така може да доведе едно дете до достигане на генетичната си височина и пикова костна маса. Витамин Д функционира и като хормон в много други места в тялото, включително регулирането на имунната система, производство на инсулин и клетъчния растеж.

количество витамин д в храната на децата

Какво количество витамин Д е необходим за децата
– Децата до 12 месечна възраст се нуждаят от 400 IU или това е 10 микрограма (мкг) на ден.
– Деца на възраст над 1 година се нуждаят от 600 UI или 15 мкг на ден.

Вашето дете не трябва да получава Витамин Д всеки ден, вместо това се стремете да получи дневната доза средно за няколко дни или седмица.

Най – добрите източници на витамин Д
Витамин Д или слънчевия витамин, наричан така защото тялото на човек може да го произвежда, но това може да се случи единствено когато кожата е изложена на пряка слънчева светлина. Затова тялото на детето не е в състояние да произвежда витамин Д, когато то е покрито с дрехи или други предпазващи козметични продукти като слънцезащитен крем. Други пречки за производството на витамин Д включват: облаци, смог, тъмна кожа или географско местоположение т.е места с по малък ден и по малко слънцестоене.  Въпреки че е трудно да се прецени колко време трябва да прекара едно дете на слънце, някои проучвания показват че разходка от 30 минути между 10 и 15 часа минимум два пъти седмично може да предоставят нужното количество витамин Д. Експертите предупреждават, че UV радиацията от слънцето е основната причина за рак на кожата и трябва да не се прекалява с излагането на пряка слънчева светлина. Лекарите препоръчват на деца родени в зимните месеци да се дава като хранителна добавка витамин Д.

Някои от най – добрите хранителни източници на витамин Д:

 • 30 грама сьомга: 102 IU
 • 200 грама кисело мляко: 80 IU
 • 30 грама консерви от риба тон, изцедени и опаковани в масло: 66 IU
 • 1/2 чаша портокалов сок има 25 процента от дневната стойност за витамин D: 50 IU
 • 1/2 чаша нискомаслено мляко: 49 IU
 • 1/2 чаша готови за консумация зърнени култури: 19 IU
 • 30 грама скумрия: 11.6 IU
 • 1/2 голям яйчен жълтък: 10 IU
 • 1/2 чаена лъжичка укрепен маргарин: 10 IU
 • 20 грама швейцарско сирене: 6 IU
 • Всички Храни Богати на Витамин Д

Количеството на витамин Д в храната варира  в зависимост от марката на продукта и качеството му!

Възможно ли е предозиране с витамин Д при децата?
Това е малко вероятно, но е възможно. Напротив, много здравни експерти са загрижени, че настоящата препоръчителна доза е твърде ниска и че децата се нуждаят от малко повече. Безопасните граници за деца до 12 месечна възраст са от 1000 до 1500 IU на ден, а за деца от 1 до 8 години от 2500 до 3000 IU дневно. За разлика от витамин С, при който ненужното количество се изхвърля от организма чрез урината, то витамин Д се складира в тъканите. Ако имате малко дете, придържайте се към препоръчителното количество 400 IU. Повече от 400 единици IU може да се давате на по–голямо дете, но се консултирате с лекаря на детето си, преди да предприемете и дадете на детето си каквато и да било добавка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):