Раждане на Бебе с Наднормено Тегло

Раждане на бебе с наднормено тегло или така наречената фетална макросомия.
Когато имате бебе, едно от първите неща, които хората искат да знаят – освен името на бебето – е неговото тегло при раждането. Дори още преди раждането на бебето, родителите му могат да започнат да се притесняват за растежа и развитието му в утробата, особено ако им е казано, че ще имат голямо бебе. В края на краищата теглото, дължината и общо казано размерът на бебето наистина ли е от значение? Статистиката показва, че 9 от 10 бебета, които са родени в термин – между 37 гестационна седмица и 40 гестационна седмица от бременността, тежат между 2,5 и 4,5 кг. Ако вашето бебе тежи 4,5 кг или повече при раждането, то се счита за по-голямо от нормалното. Това състояние е известно също като „фетална макросомия“. Ако то тежи по-малко от 2,5 кг, може да се счита, че е по-малко от нормалните бебета.

Как се измерва размерът на бебето?
По време на рутинни прегледи при пренаталните консултации, вашият лекар или акушерка може да изчислят ръста и размера на бебето като измерят разстоянието от коремната кост до върха на матката.
Ултразвукът може също да даде на лекарите представа за това колко голямо може да бъде бебето ви, но това не са напълно точно данни. Вашият лекар може също да провери нивото на амниотичната течност. Прекомерната амниотична течност (околоплодна течност), която заобикаля бебето в утробата, може да показва, че бебето е по-голямо от средното, тъй като по-големите бебета могат да произвеждат повече урина.
Въпреки това, няма начин за напълно надеждно измерване на теглото на вашето бебе, докато то не се роди. В много случаи жените, на които е казано, че ще имат голямо бебе, всъщност раждат бебе в нормалния диапазон.

Защо бебето ми е с наднормено тегло?
Бебето може да бъде голямо при раждането поради генетични фактори, здравословното състояние на майката или в редки случаи – някакво медицинско състояние, което кара плода да расте твърде бързо. Няколко фактора могат да допринесат за голямо тегло при раждане. Например:
– Височината и ръста на родителите на бебето
– Ако бебето е момче – има тенденция бебета момчета да бъдат по-големи от бебета момичета
– Които имат по-стари братя и сестри – шансът за фетална макросомия се увеличава с всяка бременност
– Предишна бременност, при която бебето е голямо
– Закъсняло раждане от термина с повече от 2 седмици
– Ако майката има диабет при бременност
– Ако майката наддаде много тегло по време на бременност или е със затлъстяване
– Ако майката е на възраст 35 или повече години

В много от случаите, по-голямо от нормалното тегло при раждане няма ясна причина и не може да се обясни.

бебе с наднормено тегло

Раждане на бебе с наднормено тегло
– Повечето големи бебета, които тежат повече от 4,5 кг, нямат затруднено раждане. Но все пак има някои рискове, свързани с голямото бебе.
– Раждането може да отнеме повече време и е по-вероятно да включва усложнения. Има повишен риск от необходимост и раждане с форцепс, раждане с вакуум или цезарово сечение, както и от увреждане на здравето на майката или бебето.
– Има връзка между феталната макросомия и раменна дистокия. Раменна дистокия се проявява по време на вагинално раждане, когато главата на бебето е родена, но една от раменете засяда зад тазовата кост на майката. Раменете на бебето трябва да бъдат пуснати бързо, така че тялото на бебето също да се роди и то да може да започне да диша.
– Раменната дистокия може да се случи по време на всяко раждане. Поне половината от всички бебета, които получават проблем при раждане, тежат по-малко от 4 кг.
– Големите бебета могат да се раждат чрез нормална вагинално раждане, но най-добре е да се роди на място, където можете да получите достъп до специализирани медицински услуги в случай, че нещата не вървят по план. Всяка бременност и раждане е уникална, така че говорете с вашия лекар или акушерка за най-доброто място, където да родите.

След раждането на голямо бебе
Тъй като много големи бебета се раждат от майки с диабет (гестационен диабет), някои бебета ще се нуждаят от помощ за регулиране на кръвната си захар, след като се появят на бял свят. По-късно в живота, рискът от затлъстяване в детството или наднорменото тегло може да се увеличи и бебето може да развие други проблеми с метаболизма си. По-голямото от средното бебе може да се нуждае от помощ за дишането си след раждането, така че то може да бъде допуснато до интензивното отделение за неонатално отделение или в специализирана детска клиника. Има и повишен риск от жълтеница (пожълтяване на кожата) при родените бебетата с наднормено тегло.

Независимо от неговия размер при раждането, теглото на бебето винаги се наблюдава отблизо, след като се роди, за да се уверите, че то е здраво и расте правилно. Теглото му не е единственото важно нещо. Колко добре се храни и броят на мокрите памперси, които произвежда ежедневно, също може да покажат, че бебето ви се справя добре.

Може ли да се избегне раждането на бебе с наднормено тегло?
Често не можете да направите нищо, за да избегнете наличието на голямо или малко бебе. Но да се грижите за себе си по време на бременността, е важно за всяка една жена. Трябва да обмислите:
– да се откажа от тютюнопушенето (ако в момента пушите)
– хранете на балансирано като спазвате здравословна диета
– поддържайте теглото си в нормални граници и отслабнете още преди да заченете, ако е възможно
– ако имате диабет, опитвайки се да го управлявате правилно
– избягване на алкохол и незаконни наркотици

Къде да потърсите помощ при нужда
Винаги говорете с вашия лекар или акушерка първо, ако сте загрижени за бременността си, собственото си здраве или здравето на вашето неродено бебе. Ако се притеснявате за растежа на вашето дете – не се колебайте да се информирате по темата и да споделите с оторизирано медицинско лице съображенията си. Раждането на бебе с наднормено тегло, не е нещо твърде необичайно така че не се притеснявайте, а се доверете на лекарите, защото те са учили за да ви помагат.

Източници:
1. https://www.aihw.gov.au/reports/mothers-babies/australias-mothers-babies-2016-in-brief/contents/table-of-contents
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fetal-macrosomia/symptoms-causes/syc-20372579
3. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=low-birthweight-90-P02382
4. https://www.merckmanuals.com/en-pr/professional/pediatrics/perinatal-problems/large-for-gestational-age-lga-infant

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг)