Раждане с Форцепс

Тази статия разисква какво представлява раждане с форцепс, но ако не знаете какво представлява инструмента форцепс, то може да надникнете в Форцепс.

Какво представлява раждане с форцепс?
Форцепсът е медицински метод в акушерството, който се използва за подпомагането на вагиналното раждане. Понякога е наложително използването му по време на вагиналното раждане. При раждане с форцепс, лекарят прилага инструмента форцепс — той прилича на голяма щипка за салата и се прилага само, когато бебето е с главата надолу, за да се улесни извеждането му от родилния канал. Ако трябва да сме по конкретни докторът вкарва инструмента форцепс във влагалището, захваща главата на бебето и го издърпва навън. Методът обаче се прилага само, ако има крайна необходимост като бавно напредване на раждането и условия, застрашаващи безопасността на бебето. Трябва да отбележим, че раждането с форцепс представлява риск за майката и бебето от нараняване. Ако лекарите не успеят да извадят бебето чрез форцепсът, може да се наложи преминаване към раждане с цезарово сечение.

раждане с форцепс

Защо се прави раждане с форцепс?
Раждане с форцепс може да се преприеме, ако раждането отговаря на определени критерии – шийката на матката да е напълно разширена, вашите мембрани са разкъсани и бебето е слязло в родилния канал с главата надолу. Форцепсът се прави единствено в родилна зала и болница, където може да бъде предприето цезарово сечение при неуспешно раждане с форцепс.

Вашият гинеколог може да препоръча раждане с форцепс, ако:
– Вие имате напъни, но раждането не напредва. Ако никога не сте раждали преди, раждането се счита в застой, ако сте напъвали за период от два до три часа, но нямате никакъв напредък. Ако сте раждали преди, раждането може да се разглежда в застой, ако сте напъвали за период от един до два часа без никакъв напредък.
– Пулсът на бебето ви подсказва проблем. Ако вашият лекар е загрижен за промените в пулсът на бебето и е необходимо да се направи незабавно раждане, той може да препоръча форцепс.
– Имате здравословен проблем. Ако имате определени медицински състояния  като стесняване на сърцето в аортната клапа например —лекарят може да ограничи времето за раждането и да използва форцепс. Имайте предвид, че когато се прибягва до форцепс, обикновено цезаровото сечение също е опция.

Докторът може да има повишено внимание спрямо раждане с форцепс, ако:
– Вашето бебе има състояние, което засяга здравината на неговите кости като Синдром имперфекта или има кръвни нарушения като хемофилия
– Главата на бебето все още не се е  преместила и не е преминала средата на родилния канал
– Позицията на главата на бебето ви не е известна на екипа
– Раменете или ръцете на бебето са водещи преди главата през родилния канал
– Вашето бебе не може да успее да се побере през таза и да премине.

Какви са рисковете от раждане с форцепс?
Раждане с форцепс представлява риск от нараняване за майката и бебето.

Възможните рискове за вас, включват:
– Болки в перинеума — тъканта между вагината и ануса — след раждането
– Рани по гениталния тракт
– Затруднено уриниране или изпразване на пикочния мехур
– Неволно уриниране или дефекация (изхождане) след раждането
– Анемия — състояние, в което нямате достатъчно червени кръвни клетки, за да пренасят адекватно количество кислород до тъканите ви — поради загубата на много голямо количество кръв по време на раждането
– Наранявания на пикочния мехур или уретрата
– Разкъсвания на матката
– Отслабване на мускулите и сухожилията, подкрепящи вашите тазовите органи

Докато повечето от тези рискове са свързани с вагиналното раждане като цяло, те са още по–вероятни при раждане с форцепс. Ако вашият лекар не направи епизиотомия – разрез в тъканта между вагината и ануса, който да помогне лекото раждане на вашето бебе, вие сте изложени на повишен риск от следродилно кървене и инфекции.

Възможните рискове за вашето бебе, макар и рядко те включват:
– Малки лицеви наранявания в резултат на натиска на форцепса
– Временна слабост в лицеви мускули (лицева парализа)
– Малки външни травми около очите
– Черепна фрактура
– Кървене в рамките на черепа
– Гърчове

Малките белези по лицето на  бебето лицето след форцепса са нормални и временни. Сериозните детската наранявания след форцепс са изключително редки.

Как да се подготвите за раждане с форцепс?
Преди лекарят да реши да използва форцепс при раждането, той може да опита други начини за насърчаване на етапите и прогреса на раждането. За пример той може да коригира вашата упойка, за да насърчи по–ефективните напъни. Да стимулира по–силни контракции е друг вариант, който  може да се направи чрез интравенозно лекарство — обикновено синтетичен вариант на хормона окситоцин (Питоцин).

Ако се прецени, че за вас е най – добре раждане с форцепс, то гинеколога ви ще обясни различните видове рискове и ползи от тази процедурата и ще поиска вашето съгласие. Също така може да попитате за алтернативи, ако метода не ви хареса, каквото алтернатива обикновено е цезаровото сечение или така казано раждане със секцио.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).