Раждане

Раждане с Форцепс

Обновена: 20-03-2016

Тази статия разисква какво представлява раждане с форцепс, но ако не знаете какво представлява инструмента форцепс, то може да надникнете в Форцепс.

Какво представлява раждане с форцепс?
Форцепсът е медицински метод в акушерството, който се използва за подпомагането на вагиналното раждане. Понякога е наложително използването му по време на вагиналното раждане. При раждане с форцепс, лекарят прилага инструмента форцепс — той прилича на голяма щипка за салата и се прилага само, когато бебето е с главата надолу, за да се улесни извеждането му от родилния канал. Ако трябва да сме по конкретни докторът вкарва инструмента форцепс във влагалището, захваща главата на бебето и го издърпва навън. Методът обаче се прилага само, ако има крайна необходимост като бавно напредване на раждането и условия, застрашаващи безопасността на бебето. Трябва да отбележим, че раждането с форцепс представлява риск за майката и бебето от нараняване. Ако лекарите не успеят да извадят бебето чрез форцепсът, може да се наложи преминаване към раждане с цезарово сечение.

раждане с форцепс Защо се прави раждане с форцепс?
Раждане с форцепс може да се преприеме, ако раждането отговаря на определени критерии – шийката на матката да е напълно разширена, вашите мембрани са разкъсани и бебето е слязло в родилния канал с главата надолу. Форцепсът се прави единствено в родилна зала и болница, където може да бъде предприето цезарово сечение при неуспешно раждане с форцепс.

Вашият гинеколог може да препоръча раждане с форцепс, ако:
– Вие имате напъни, но раждането не напредва. Ако никога не сте раждали преди, раждането се счита в застой, ако сте напъвали за период от два до три часа, но нямате никакъв напредък. Ако сте раждали преди, раждането може да се разглежда в застой, ако сте напъвали за период от един до два часа без никакъв напредък.
– Пулсът на бебето ви подсказва проблем. Ако вашият лекар е загрижен за промените в пулсът на бебето и е необходимо да се направи незабавно раждане, той може да препоръча форцепс.
– Имате здравословен проблем. Ако имате определени медицински състояния  като стесняване на сърцето в аортната клапа например —лекарят може да ограничи времето за раждането и да използва форцепс. Имайте предвид, че когато се прибягва до форцепс, обикновено цезаровото сечение също е опция.

Докторът може да има повишено внимание спрямо раждане с форцепс, ако:
– Вашето бебе има състояние, което засяга здравината на неговите кости като Синдром имперфекта или има кръвни нарушения като хемофилия
– Главата на бебето все още не се е  преместила и не е преминала средата на родилния канал
– Позицията на главата на бебето ви не е известна на екипа
– Раменете или ръцете на бебето са водещи преди главата през родилния канал
– Вашето бебе не може да успее да се побере през таза и да премине.

Какви са рисковете от раждане с форцепс?
Раждане с форцепс представлява риск от нараняване за майката и бебето.

Възможните рискове за вас, включват:
– Болки в перинеума — тъканта между вагината и ануса — след раждането
– Рани по гениталния тракт
– Затруднено уриниране или изпразване на пикочния мехур
– Неволно уриниране или дефекация (изхождане) след раждането
– Анемия — състояние, в което нямате достатъчно червени кръвни клетки, за да пренасят адекватно количество кислород до тъканите ви — поради загубата на много голямо количество кръв по време на раждането
– Наранявания на пикочния мехур или уретрата
– Разкъсвания на матката
– Отслабване на мускулите и сухожилията, подкрепящи вашите тазовите органи

Докато повечето от тези рискове са свързани с вагиналното раждане като цяло, те са още по–вероятни при раждане с форцепс. Ако вашият лекар не направи епизиотомия – разрез в тъканта между вагината и ануса, който да помогне лекото раждане на вашето бебе, вие сте изложени на повишен риск от следродилно кървене и инфекции.

Възможните рискове за вашето бебе, макар и рядко те включват:
– Малки лицеви наранявания в резултат на натиска на форцепса
– Временна слабост в лицеви мускули (лицева парализа)
– Малки външни травми около очите
– Черепна фрактура
– Кървене в рамките на черепа
– Гърчове

Малките белези по лицето на  бебето лицето след форцепса са нормални и временни. Сериозните детската наранявания след форцепс са изключително редки.

Как да се подготвите за раждане с форцепс?
Преди лекарят да реши да използва форцепс при раждането, той може да опита други начини за насърчаване на етапите и прогреса на раждането. За пример той може да коригира вашата упойка, за да насърчи по–ефективните напъни. Да стимулира по–силни контракции е друг вариант, който  може да се направи чрез интравенозно лекарство — обикновено синтетичен вариант на хормона окситоцин (Питоцин).

Ако се прецени, че за вас е най – добре раждане с форцепс, то гинеколога ви ще обясни различните видове рискове и ползи от тази процедурата и ще поиска вашето съгласие. Също така може да попитате за алтернативи, ако метода не ви хареса, каквото алтернатива обикновено е цезаровото сечение или така казано раждане със секцио.

Фетална Морфология

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане