Прегледана и обновена на 22-01-2017

Какво е фетална морфология?
Фетална морфология е много важно изследване, което съпътства в три етапа цялата бременност. Най–общо казано при феталната морфология се проследява правилната структура и развитие на плода в точно определени гестационни седмици. Изследването е безопасно и се прави чрез ултразвук. От своя страна ултразвука е високо специализирано изследване което дава обстойна представа за състоянието на основните системи и органи на плода. В зависимост от това в коя гестационна седмица е направена феталната морфология, тя дава точна информация за правилното протичане на бременността. За съжаление в България, то не е включено в списъка на безплатните изследвания към здравната каса, а има пожелателен и избираем характер и се изплаща от джоба на заинтересованата страна т.е бременната жена. Феталната морфология вече се прави на доста места в България, така че най–добре вашият лекар да ви насочи къде е възможно да я направите. Цената й варира в рамките на от 80 до 140 лева.


Кога се прави фетална морфология?

Много жени се питат в гоя кестационна седмица може да се направи фетална морфология. Най–общо феталната морфология е хубаво да се направи на 3 етапа от бременността. В рамките от 11 г.с. до 14 гестационна седмица, от 18 г.с. – 23 гестационна седмица и от 28 г.с.32 гестационна седмица от бременността. В следващите редове ще разкажем и за трите вида фетална морфология според вашата г.с.

фетална морфология

Фетална морфология между 11 – 14 гестационна седмица – Тя се използва за обща оценка на основните жизнени системи и органи на плода. При това изследване в подробности се разглежда развитието на главата на плода, орбитите, стомаха, крайниците, пикочния мехур и предната коремна стена. Също така се прави обща оценка и на състоянието и позицията на така важната плацента и броя на кръвоносните съдове в пъпната връв, която изхранва бебето през 9–те месеца бременност. Феталната морфология през 1–вия триместър дава възможност да се открият някои големи аномалии у плода. Това ранно диагностициране на някои тежки, здравословни проблеми, които биха довели до смъртта на бебето след неговото раждане или до сериозно влошаване на неговото качество на живот, дава възможност на родителите да прекратят своевременно бременността. По този начин ще има най–малък риск за здравето на майката и за психологическото състояние на нея и на семейството й. В рамките на 11 – 14 г.с. се оценява и носната кост и дебелината на нухалната транслуценция, което може да открие опасност от развитие на хромозомни аномалии (синдром на Даун напрмер). Феталната морфология в този ранен етап на бременността обаче не може да е прецизна при най–малките подробности за плода, поради това, че той е много малък. Точно затова се препоръчва втора фетална морфология с напредване на бременността около 18 – 23 г.с.

Фетална морфология между 18 – 23 гестационна седмица – Тук вече може по обстойно да се видят всички органи на плода. При втората фетална морфология  включително се прави фетална екокардиография на която ще се види до колко е развито сърцето на плода и най – важното дали то е нормално за тази гестационна седмица. Вече се вижда и лицето на плода. На предишния етап, в който е възможно да се направи фетална морфология – сърцето и лицето на плода не могат да се видят. Също така около 18 – 23 гестационна седмица може да се направи и ехографски скрининг, както за хромозомни аномалии при плода, така и за преценка за опасността от преждевременно раждане посредством измерването на дължината на маточната шийка.

Фетална морфология между 28 – 32 гестационна седмица от бременността – На този етап плода вече е увеличил доста своите размери, което дава възможност на лекаря да диагностицира определени по–дребни и по–редки фетални аномалии. На този етап може да се даде и по–ясна преценка за темпото на развитие и растеж на плода, както и да се направи доплерово изследване, което да покаже нивото на кръвоснабдяване от майката към бебето. Поради размерите на бебето обаче – много често феталната морфология между 28 – 32 г.с. търпи някои ограничения, заради което е добре да се посъветвате с лекар дали има смисъл да я правите и да заплащате така скъпата за някои бременни жени цена на феталната морфология.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Раждане с Форцепс

Previous article

Овулационен Тест

Next article