Бременност

Фетална Морфология

Обновена: 22-01-2017

Какво е фетална морфология?
Фетална морфология е много важно изследване, което съпътства в три етапа цялата бременност. Най–общо казано при феталната морфология се проследява правилната структура и развитие на плода в точно определени гестационни седмици. Изследването е безопасно и се прави чрез ултразвук. От своя страна ултразвука е високо специализирано изследване което дава обстойна представа за състоянието на основните системи и органи на плода. В зависимост от това в коя гестационна седмица е направена феталната морфология, тя дава точна информация за правилното протичане на бременността. За съжаление в България, то не е включено в списъка на безплатните изследвания към здравната каса, а има пожелателен и избираем характер и се изплаща от джоба на заинтересованата страна т.е бременната жена. Феталната морфология вече се прави на доста места в България, така че най–добре вашият лекар да ви насочи къде е възможно да я направите. Цената й варира в рамките на от 80 до 140 лева.


Кога се прави фетална морфология?

Много жени се питат в гоя кестационна седмица може да се направи фетална морфология. Най–общо феталната морфология е хубаво да се направи на 3 етапа от бременността. В рамките от 11 г.с. до 14 гестационна седмица, от 18 г.с. – 23 гестационна седмица и от 28 г.с.32 гестационна седмица от бременността. В следващите редове ще разкажем и за трите вида фетална морфология според вашата г.с.

фетална морфологияФетална морфология между 11 – 14 гестационна седмица – Тя се използва за обща оценка на основните жизнени системи и органи на плода. При това изследване в подробности се разглежда развитието на главата на плода, орбитите, стомаха, крайниците, пикочния мехур и предната коремна стена. Също така се прави обща оценка и на състоянието и позицията на така важната плацента и броя на кръвоносните съдове в пъпната връв, която изхранва бебето през 9–те месеца бременност. Феталната морфология през 1–вия триместър дава възможност да се открият някои големи аномалии у плода. Това ранно диагностициране на някои тежки, здравословни проблеми, които биха довели до смъртта на бебето след неговото раждане или до сериозно влошаване на неговото качество на живот, дава възможност на родителите да прекратят своевременно бременността. По този начин ще има най–малък риск за здравето на майката и за психологическото състояние на нея и на семейството й. В рамките на 11 – 14 г.с. се оценява и носната кост и дебелината на нухалната транслуценция, което може да открие опасност от развитие на хромозомни аномалии (синдром на Даун напрмер). Феталната морфология в този ранен етап на бременността обаче не може да е прецизна при най–малките подробности за плода, поради това, че той е много малък. Точно затова се препоръчва втора фетална морфология с напредване на бременността около 18 – 23 г.с.

Фетална морфология между 18 – 23 гестационна седмица – Тук вече може по обстойно да се видят всички органи на плода. При втората фетална морфология  включително се прави фетална екокардиография на която ще се види до колко е развито сърцето на плода и най – важното дали то е нормално за тази гестационна седмица. Вече се вижда и лицето на плода. На предишния етап, в който е възможно да се направи фетална морфология – сърцето и лицето на плода не могат да се видят. Също така около 18 – 23 гестационна седмица може да се направи и ехографски скрининг, както за хромозомни аномалии при плода, така и за преценка за опасността от преждевременно раждане посредством измерването на дължината на маточната шийка.

Фетална морфология между 28 – 32 гестационна седмица от бременността – На този етап плода вече е увеличил доста своите размери, което дава възможност на лекаря да диагностицира определени по–дребни и по–редки фетални аномалии. На този етап може да се даде и по–ясна преценка за темпото на развитие и растеж на плода, както и да се направи доплерово изследване, което да покаже нивото на кръвоснабдяване от майката към бебето. Поради размерите на бебето обаче – много често феталната морфология между 28 – 32 г.с. търпи някои ограничения, заради което е добре да се посъветвате с лекар дали има смисъл да я правите и да заплащате така скъпата за някои бременни жени цена на феталната морфология.

Раждане с Форцепс

Предишна публикация

Овулационен Тест

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.