Прегледана и обновена на 03-07-2018

Какво е фетална морфология? Защо и кога се прави ранна фетална морфология?
Феталната морфология е много важно изследване, което се прави по време на бременността на една жена.  То представлява детайлно ултразвуково разглеждане на всички органи и системи на плода през неговото фетално развитие. За съжаление изследването не е задължително и следователно не се покрива от здравната каса. То може да се направи на три етапа от бременността и цената му варира между 80 и 120 лв. Има много медицински центрове, които вече са инвестирали в скъпото оборудване и провеждат такова изследване. Феталната морфология е много важна и си заслужава инвестициите, защото с негова помощ може да се установят проблеми с растежа на бебето, състоянието на плацентата, околоплодната течност и пъпната връв, проследява се кръвоснабдяването на бебето, както и дали има някои промени и нарушения, които да доведат до усложнения при раждането или след това. Прочетете подробна статия за това какво е Фетална Морфология.

Кога се прави фетална морфология?
ранна фетална морфология

Изследването може да се направи на три пъти през различен период от време и разбира се всеки е важен, защото носи своята информация за детето, която не може да бъде получена предварително. Ако си направите ранна фетална морфология при първа такава възможност е възможно да се констатират някои аномалии, които да покажат, че се налага абортиране на плода, на по–късните етапи могат да се открият нарушения при бебето, за които вече да е късно да се прекъсне бременността, но поне родителите могат да се подготвят психически и да решат какво да правят при възникналата ситуация. Добре е да проучите и всички рискове свързани с честите ултразвукови изследвания и тяхното негативно влияние върху бебето. Вижте отделна статия за това Кога се прави фетална морфология.

Ранна фетална морфология!
В настоящата статия ще ви очертаем естеството на ранната фетална морфология и нейните специфики. Първата морфология се прави между 11 г.с. и 14 гестационна седмица. На този етап се прави оценка на основните системи и органи на бебето. Разглеждат се размерите на главата, предната коремна стена, дали има стомах, дали се е оформил пикочен мехур как са се оформили зачатъците на крайниците. Също така се прави преценка на състоянието на плацентата, на пъпната връв и на съдовете, които снабдяват плода с кръв. По време на изследването ранна фетална морфология могат да се открият някои сериозни структурни нарушения при бебето. Именно това ранно установяване на такива значими аномалии, които са несъвместими с живота, позволяват прекъсване на тази проблемна бременност и предотвратява много бъдещи проблеми с плода и дори с живота на майката. На този етап може да се установят и сериозни заболявания като