Прегледана и обновена на 03-07-2018

Какво е фетална морфология? Защо и кога се прави ранна фетална морфология?
Феталната морфология е много важно изследване, което се прави по време на бременността на една жена.  То представлява детайлно ултразвуково разглеждане на всички органи и системи на плода през неговото фетално развитие. За съжаление изследването не е задължително и следователно не се покрива от здравната каса. То може да се направи на три етапа от бременността и цената му варира между 80 и 120 лв. Има много медицински центрове, които вече са инвестирали в скъпото оборудване и провеждат такова изследване. Феталната морфология е много важна и си заслужава инвестициите, защото с негова помощ може да се установят проблеми с растежа на бебето, състоянието на плацентата, околоплодната течност и пъпната връв, проследява се кръвоснабдяването на бебето, както и дали има някои промени и нарушения, които да доведат до усложнения при раждането или след това. Прочетете подробна статия за това какво е Фетална Морфология.

Кога се прави фетална морфология?
ранна фетална морфология

Изследването може да се направи на три пъти през различен период от време и разбира се всеки е важен, защото носи своята информация за детето, която не може да бъде получена предварително. Ако си направите ранна фетална морфология при първа такава възможност е възможно да се констатират някои аномалии, които да покажат, че се налага абортиране на плода, на по–късните етапи могат да се открият нарушения при бебето, за които вече да е късно да се прекъсне бременността, но поне родителите могат да се подготвят психически и да решат какво да правят при възникналата ситуация. Добре е да проучите и всички рискове свързани с честите ултразвукови изследвания и тяхното негативно влияние върху бебето. Вижте отделна статия за това Кога се прави фетална морфология.

Ранна фетална морфология!
В настоящата статия ще ви очертаем естеството на ранната фетална морфология и нейните специфики. Първата морфология се прави между 11 г.с. и 14 гестационна седмица. На този етап се прави оценка на основните системи и органи на бебето. Разглеждат се размерите на главата, предната коремна стена, дали има стомах, дали се е оформил пикочен мехур как са се оформили зачатъците на крайниците. Също така се прави преценка на състоянието на плацентата, на пъпната връв и на съдовете, които снабдяват плода с кръв. По време на изследването ранна фетална морфология могат да се открият някои сериозни структурни нарушения при бебето. Именно това ранно установяване на такива значими аномалии, които са несъвместими с живота, позволяват прекъсване на тази проблемна бременност и предотвратява много бъдещи проблеми с плода и дори с живота на майката. На този етап може да се установят и сериозни заболявания като Синдром на Даун чрез измерване на носната фетална кост. Ако се установи някакъв проблем обаче, се налага оценка на следващата фетална морфология – 18 г.с.23 гестационна седмица, защото през първата, плодът е прекалено малък и може да възникнат някои съмнения.

Ние от Bremennost.bg препоръчваме и даже може да кажем, че това изследване е задължително за всяка жена. Затова отделете пари, отидете и си направете при специалист с добра апаратура ранна фетална морфология.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Прекъсване на Нежелана Бременност

Previous article

Кърмене и Цикъл

Next article