19 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 19 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

През 19 гестационна седмица тялото ви продължава да се променя, появяват се някои нови симптоми, други се засилват, а трети изчезват. Бебето расте със скоростта на светлината, вече може да се види на ултразвук дали е плода е момче или момиче.

Ембрион

През 19 гестационна седмица от бременността върху скалпа на бебето се появява лека косичка, има вече уриноотделяне, разработени са всички сетива.

16 гестационна седмица

Бебето е голямо колкото манго. Кожата му е покрита с бял слой, наречен лануго, който прилича на сирене.

Ръцете и краката най накрая са в нормално съотношение, мозъкът и мускулите са свързани с неврони. Хрущялите се превръщат в кости. По този начин бебето вече може да се движи свободно и да има контрол над крайниците си.

Теглото на плода в 19 седмица е около 200 грама.

Бъдеща майка

Една минута си лежите спокойно в леглото, но в следващата усещате, че мускулите на прасеца са на път да експлодират. Този проблем е доста често срещан по време на бременността. Никой не знае какво точно ги причинява, но мускулната умора или натоварените кръвоносни съдове са най–вероятният виновник. И всичко това обикновено става през нощта.

През 19 гестационна седмица е възможно да усетите мравучкане и изтръпване в пръстите на ръцете и краката. Това е странно усещане, но напълно нормално за този период на бременността, който най–вероятно е в резултат на оток на тъканите в организма ви, които натискат нервите.

През 19 гестационна седмица е възможно да усещате ясно отчетливи удари от вътрешността на корема си, но има възможност и все още да не чувствате нищо. Не се притеснявайте, при всяка жена е различно, както и не всички бебета растат и се развиват с еднакви темпове. Така, че ако при вашата приятелка, бебето е започнало да мърда в 4 месец, а при вас все още няма нищо, просто имайте малко търпение. Бебешките ритници скоро ще се появят и при вас. При някой бременни жени, движенията на плода започват да се усещат едва в края на 22 гестационна седмица.

Съвети към бременните жени в 19 седмица от бременността

Голям апетит и през 19 гестационна седмица от бременността: Ако ви е  трудно да стоите далеч от хладилника и шкафове със всякакви лакомства, то дръжте надалеч изкушаващите храни, „изхвърлете” всички лакомства, като вафли, чипс и всякакви други нездравословни храни. Помолете партньора си например да скрие всички вафли и да ви дава до една на ден, колкото и да го молите или да налитате на бой. По добре наблегнете на плодовете и зеленчуците, мляко и млечни произведения. Ако сте много гладна и определено ви се яде сладко, по–добре изяжте една ябълка или банан. Той поне ще засити глада ви.

Запекът може да е наличие отново около 19 гестационна седмица от бременността: Ако не можете да ходите редовно, отново обърнете внимание на храната. Опитайте да ядете киви, круши, сини сливи, прясно мляко. Ако сезона не го позволява, във всеки магазин продават ошав. Сварете го и изпийте   сока, плодовете оставете за след два – три часа. Но, ако запекът продължава, не е лошо да се консултирате с вашия лекар и го помолете да ви изпише някакъв медикамент. В никакъв случай не се лекувайте сама.

Отпадналост или замайване: Вашата растяща матка може да окаже натиск върху кръвоносните съдове, като по този начин се намалява притока на кръв към мозъка и поради тази причина може да усещате прималяване. Въпреки, че замайването е обичаен симптом по време на бременността, когато го усетите по–добре седнете или легнете, докато не премине. Защото докато ви се вие свят може да веднага паднете и по този начин да застрашите, както собствената си сигурност, така и тази на бебето.

Възможно е запушване на носа около деветнадесета гестационна седмица: Подуването на лигавиците причинява трудна проходимост, в резултата на което усещате носа си запушен. Ето как да издухате носа си, без да навредите на носните мембрани и причините кървене от носа: Използвайте палеца си, за да закрие една ноздра, след което внимателно издухайте другата.

Болка в долната част на корема: Матката притиска другите органи, включително и корема, което понякога причинява болки и тежест. Опитайте се да се настаните възможно най–удобно и избягвайте внезапно да променяте позицията си, защото това може да предизвика болка.

Както се казва вие сте почти на половиния път до датата на раждането, бъдете спокойни и през тази изключително важна 19 гестационна седмица от вашата бременност.

 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация